Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špidla opět na scéně

Kdosi podotkl, že do Bruselu strany odkládají nechtěnné politiky, aby tu dožili jakýsi politický důchod, finančně zabezpečili rodinu a zpříjemnili si cestu do zapomění. Prý se tak stalo panu Zahradilovi nebo panu Ransdorfovi. Tím nejkrásnějším a nejmarkantnějším příkladem podobného jednání však jistě bylo do orgánů EU vstoupení nynějšího eurokomisaře pana Špidly. Vzpomínáte si, jak ho tam posílala ruku v ruce prakticky celá ČSSD v touze, aby co nejrychleji vypadl z postu českého premiéra? Nyní jsme o něm po letech opět uslyšeli.

„Zdroje jsou!“ tloukl se tehdy do hrudi pan Špidla a přesvědčil veřejnost o své pravdě, se kterou vyhrál volby. Snad jí i sám věřil. U něj to bylo možné. Bohužel nic nebylo tak daleko od pravdy. Zdroje jaksi nebyly, ale zato začal kolotoč nesplácených dluhů, který má dodnes spíše vzrůstající tendenci. Když se později ukázalo, že svojí na sociáldemokrata nevšední čestností ohrožuje pozice spolustraníků v bankovním sektoru, průmyslu či zemědělství, byl po česku odejit z čela vlády na právě utvořený post eurokomisaře pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovnost příležitostí. Je zajímavé, že ani tato absurdní kandidatura člověka, který měl v u nás na svědomí spolu se spolustraníkem panem Škromachem největší nezaměstnanost od roku roku 1989, kterou v mediích často srovnávali s nezaměstnaností v době velké hospodářské krize ve 30 letech, EU nijak neznervóznila. 

Slovo se stalo skutkem a na scéně se objevil nový eurobyrokrat. K nám se od té doby o činnosti českého sociálního demokrata v evropském měřítku  dostávaly humorné útržky informací, jako např. o onom bilboardu s hlavou pana eurkomisaře, který bdí nad svými ovečkami. Zlé jazyky tvrdily, že onen propagandistický předmět velice napomohl rozhodnutí Švýcarů odmítnout vstup do EU. Půvabné bylo i jeho letošní lednové doporučení Číně, aby převzalo evropský sociální systém, a tak snížilo svůj, slovy pana Špidly, „sociální dumping“. Prvním konkrétním krokem bilaterálních jednání prý bude nezávazné memorandum o pravidlech bezpečnosti práce, které chce pan eurokomisař s čínskou stranou podepsat do konce tohoto roku a napomoci implementovat do čínského práva.

Ovšem nejkrásnějším nejnovějšícm kouskem bylo jeho veřejné osobní ujištění, když se zjistilo, že se ze Špidlova resortu ztratily 4 miliardy EUR, určené na regionální rozvoj a sociální zabezpečení. V účetnictví prý nejsou a v dokladech je nedohledali. V roce 2006 je prý komise vyplatila státům na projekty, ve kterých byly chyby. Komise nemá ani záruky, zda se finance dostaly do správných rukou. Podle Evropského účetního dvora (tedy jakésy vnitřní arbitráže EU), neměla komise 12 procent ze svého rozpočtu vůbec vyplatit. Přesto podle pana Špidly nebyl zaznamenán ani jeden případ defraudace aneb zločinného konání a vše je způsobeno technickými nedostatky. No, nevěřte tomu, když to tvrdí sám pan eurokomisař. Nepřipomíná vám to ono příslovečné „Zdroje jsou“ v praxi?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Antonín Karoch | neděle 24.2.2008 13:56 | karma článku: 23,85 | přečteno: 1641x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

Tak už se to blíží. Zase půjdeme k urnám a budeme do nich cosi vhazovat. To cosi je bohužel to jediné, čím my, jednotlivci, neangažovaní a jinak vcelku bezmocní, můžeme pozměnit politickou scénu. Stačí jen rozhodnout, koho volit. Koho? Autor navrhuje jednoduchou pomůcku, které říká „volba Babišem“.

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Český eurokomisař a pánské bradavky

Pan Špidla opět projevil ochotu se ujmout nevděčné a opovědné funkce eurokomisaře i v dalším období. Ovšem pokud mu tento vysněný a půlmilionem měsíčně honorovaný post nezkazí zlovolný president Klaus svým vytrvalým odmítáním podpisu pod Lisamonskou smlouvou. Jmenovaný občan má zcela jistě před ostatními kandidáty do Bruselu řádně nakročeno. Pánové Vondra i Švejnar jsou na tom mnohem hůře.

27.10.2009 v 19:09 | Karma: 15,80 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

Aneb neveselé povídání o jedné podivné koalici, finanční hrozbě dvěma stovkám mladých fotbalistů a o nutnosti péče o zeleň na jediném příbramském zatravněném kruhovém objezdu.

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

Už nám toho času moc nezbývá. Přivézt podia, připravit sedačky pro VIP, instalovat ozvučné aparatury, vyvěsit girdle a rozdat mávátka. Také je nutné se připravit na situaci, kdy zlostný stařík z hradu bude tvrdit, že jde o humbuk. Jeho věrný následovatel, primátor, zase odmítne uvolnit Letnou, takže se celá sláva bude konat někde ve Středočeském kraji. Tam jistě bude pro podobné akce dosti místa a kontroverzní místní hejtman v krajské pokladní krabici jistě najde nějakou tu korunku ke krytí nákladů. Ale že si ti tvorové s tykadélky dávají na čas, co? Celá staletí nic a ve středu je tu máme. Z čeho tak autor usuzuje? V ten den se totiž rozhodl přítel předseda ČSSD Paroubek oznámit národu, jak vyřeší krizi.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  19:37

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Na grilovačku Spolu v Brně dohlíželo víc ochránců. Pak se spěchalo na hokej

23. května 2024  19:36

Nejspíš poprvé napřímo mezi lidmi po atentátu na Slovensku se objevil premiér a ministři. Ve...

Okamura přál uzdravení Ficovi a volal po neutralitě Ukrajiny. Hrál mu Ortel

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:55

Zhruba tisícovku příznivců dokázalo přilákat opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2105x
Pravičák, který se svým pravičáctvím mívá teoretické i praktické problémy. Ale jinak má život strašně rád.

Seznam rubrik