Bursík v rozpacích

Protože se domnívám, že nám všem po volebním zpravodajství zmrzly úsměvy na rtech, zkusme si tvářičky maličko oteplit. Vzpomínáte si na onen plamenný Bursíkův projev při volbě, ohledně Klausova ignorantství vůči oteplování naší planety, způsobené člověkem? Jak se čím dál více ukazuje, tak ono významné Klausovo ťukání si na čelo má racionální základ.

Občas nám mnozí politici vali, jak o tom kdesi zpívá pan Dobeš, kliny do hlavy. Na to jsme si zvykli. Na co jsme ale nebyli připravení, je fakt, že se k nim rádi připojují i páni vědci. Výsledkem této plodné spolupráce bývají nová náboženství a vznik čerstvých věrozvěstů. Jeden dokonce dostal i Nobelovou cenu. To vše jenom z toho důvodu, že nám v roce 2007 páni z Mezivládního panelu o změně klimatu (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) a s nimi spojená přátelská media namluvili, že oteplovací zpráva IPCC 4AR (Fourth Assessment Report, tzv. Čtvrtá hodnotící zpráva) byla pečlivě posouzena stovkami vědeckých pracovníků, kteří pro ni hlasovali snad ještě sveřepěji, než ODS pro Klause. Tak se to dostalo i k nám do českých hromadných sdělovacích prostředků, patřičně zvelebeno a načinčáno. Ono to sice bylo trochu jinak, jak se můžete dočíst na portálu Osel, ale šílenství ne nepodobné šíření Islámu, zachvátilo tzv. vyspělý svět a odrazilo se finančně v každé domácnosti. Další šibalové přišli s teorií skleníkového CO2 a nutností jezdit na biopaliva. Výsledek setaké brzy dostavil. V potravinách i jiných výrobcích platíme ekologickou daň. Benzin a nafta podražily díky blízkému očekávanému přídavku bionechutností, potraviny podražily mimo jiné, aby bylo z čeho tyto bioaditiva vyrábět, kšeftuje se s povolenkami na vypouštění CO2 z komínů fabrik, tím zdražuje výroba a stagnují mzdy. Na Vysočině nás bombardují kusy ledu, odlétávající z větrníků, tuším v Jižních Čechách zase házejí prasátka elektrovoltalické panely, ze kterých je Čez nucený vykupovat elektřinu za velmi nechutný peníz. Jemu je to konečně jedno, protože to ve výsledku zaplatíme stejně my. (On na tom ještě vydělá. Proto si také plánuje výstavbu oněch větráků.Na lidské blbosti se vždycinky vydělalo nejvíce paněz.) V zemi vyrostly tuším čtyři továrny na tzv. bioetanol a další na bionaftu. (Nevíte, proč přidávají k normálnímu špiritusu to nesmyslné bio? ) A banky jistě na obdobné hrůzy zapůjčily miliardy korun i EUR.
Co se po oněch několika letech enviromentalistického šílenství ukazuje? Bioetanol spotřebuje ke své výrobě mnohem více energie (tedy proudu, plynu či atomu)než kolik ze sebe v benzinu vydá. Totéž se týká bionafty, která navíc produkuje prý více škodlivin, než ta klasická. Ale to je jenom drobeček proti tomu, jak slovutní vědci došli ke svým oteplovačským teoriím. Náhle se dovídáme, že hlasování IPCC zdaleka nebylo tak jednotné, jak nám nalhávali. Jádrem zprávy IPCC 4AR (2007) byla 9. kapitola. Ta měla prokázat, že změnu klimatu zavinil homo sapiens sapiens. Ve skutečnosti 9. kapitolu pochválili pouze 4 posuzovatelé, ještě s ne zcela čistými pohnutkami. Dvacetdva nezávislých mělo námitky a jeden posuzovatel dokonce tuto kapitolu doslova roztrhal na kousky svými 572 poznámkami (49,2 % všech poznámek k této kapitole). Na vědeckém hodnocení zprávy se celkově podílelo 308 posuzovatelů. Ale kompletně celou zprávu přečetlo a hodnotilo pouze 5. Takže, přátelé, nikoliv 2500 vědců, jak uvedla snad veškerá česká media. Ještě komičtější bylo, že některá universitní pracoviště, která dodala pro výzkum informace, měla teplotní meteorologická čidla umístěná na střeše vedle klimatizace, další na parkovišti, jiné na letišti apod. Ono konečně umístit čidlo v Klementinu v centru Prahy asi také nebude nejpřesnější.

Přiznám se, že bych rád viděl obličej pana Bursíka, až bude vysvětlovat pánům kapitalistům, že jeho ministerstvo už nehodlá přispívat dotacemi na biolíh a ani nehodlá jinak kazit PHM podobnými aditivy. Jako bych tušil další arbitráž. Nevěřím ale, že by byl onen politik tak statečný a dokázal přiznat chybu. Spíše od něj a jeho spolustraníků raději očekávejme další podobné vynalézavé legrácky. Prý není nic tak slastného, jako utrácení peněz daňových poplatníků. Asi se jim myšlenka,  že bychom opustili oteplovačské teorie, o vyšší teplotu se starali, až skutečně přijde a místo toho se zatím věnovali takovým nepopulárnostem, jako je lavinovité šíření AIDS a neschopnost na tuto nemoc najít odpovídající lék, ještě hodně vzdálená. Beru, že mávání fangličkami před Temelínem bývá snadnější a fotogeničtější.

Drobná douška na závěr. Venku celkem obstojně přes noc namrzlo. Pro oteplovače, kteří se lekají tání ledovců a zaplavování tichomořských ostrovů, doporučuji drobný pokus. Naplňte sklínku vodou a vhoďte do ní kus ledu. Díky Archimedovu zákonu vám z ní trocha tekutiny jistě vyteče. Sklínku otřete a postavte do tepla. Nejistí pod ní mohou dát například nočníček. Alespoň si konkrétně představíte, jak dopadne například luzná Havaj. O Holanďany se bát nemusíme. Ti už se delší dobu stěhují k nám.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Antonín Karoch | úterý 19.2.2008 12:20 | karma článku: 31,01 | přečteno: 1987x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10