Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předvánoční stres zahoď ještě dnes!

,,Zlatý komunisti" slýchávám poslední dobou často a nejsou to jen důchodci, kdo by se chtěl ,,přenést v čase." Ale tihle ,,nedůchodci" co to říkají, ti to myslí jinak! 

Oni mají na mysli prostě tu dobu - těch třicet let, během kterých byla většina z nás dítě. Nejsou to komunisti co bylo zlaté - byla to ta doba! Bylo to dětstvím a mládím a na to každý rád a s láskou vzpomíná. Hlavně, když nastane čas vánoční, čas nostalgií a rozjímání. I mně to v těhle dnech probleskne občas hlavou, když poslouchám koledy, koukám na staré pohádky a vánoční filmy. A když se v jednom z těch filmů vidíte, chtěli byste to vrátit okamžitě. Nevím, jak je na tom s nostalgií takovej Pavel Trávníček a Libuše Šafránková, když se dívají na Popelku.

Včera, když jsem začala péct vánoční cukroví a jako každý rok jsem si k tomu pustila české pohádky, hned jsem si posteskla, že takové pohádky jako Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny, S čerty nejsou žerty a další, takové pohádky se už dneska netočí. A filmy? Tak to už vůbec ne! S tebou mě baví svět, Sněženky a machři, Konec vodníků v Čechách, Dívka na koštěti - ani jedno ,,pokračování" se jim už nepovedlo! A tak rok co rok, koukám na to samé, na to staré - dobré. K pečení cukroví potřebuji vánoční atmosféru. Každý rok si přeplácám kuchyň vánoční dekorací, že to u nás vypadá jak u Santy v dílně a já jsem na pár dní přerostlej elf. Peču, mažu, zdobím, balím, a když skončím, tak podle břicha vypadám spíš jako Santa než jako elf. Ono napéct třicet kilo cukroví a nepřibrat nějaké to kilčo je prakticky nemožné. Musím ochutnávat, něco se rozpadne, něco se při zdobení nepovede, něco se připeče a přece to nevyhodím! Po vánočních svátcích mi většinou Maurizio neříká Karlo, ale panáčku Michelin. A tak jsem si u toho pečení včera pustila i film Veselé Vánoce přejí chobotnice, a až když chobotničky vylezou v Helichovce z kanálu, uvědomila jsem si, že v tom filmu hraju také! No hraju - na natáčení jsem jezdila dost dlouho, ale ve filmu jsem jen pár vteřin. Asi tenkrát nevěděli, jaká jsem ,,hérečka" a co bych jim tam všechno mohla zahrát, a tak jsem hrála jen ,,křoví" - hodně malé ,,křovíčko,"spíš takovej drn. Z několika týdenního natáčení jsem na čtyřech záběrech. Ale vzpomínky na natáčení mám krásné! 

Byla zima, Praha byla bílá a já jela s mamkou tramvají číslo 12 na Újezd. Natáčelo se v Helichově ulici, v budově školy. Dodnes vidím, jak chobotničky ,,lezou" po hlavním schodišti, jak každý schod je spousta záběrů a spousta posunuti chapadel z modelíny. Taková piplačka s tím Modrým a Zelenou. První dny mě tam vozila mamka, pak už jsem jezdila sama. Vždyť v té době už jsem byla velká holka. Bylo to fajn. Místo školy pozorovat Dagmar Veškrnovou, Pavla Zedníčka a Žanetu Fuchsovou, i když ta byla tenkrát hodně namyšlená. Opak Žanety byl Milan Šimáček - velkej sympaťák a navíc zrzek jako já. Ten si se mnou i povídal. Žaneta nás ,,křoví" přehlížela. Byla sice jen o rok starší než já a Milan, ale vypadala a chovala se jako velká herečka. Pamatuji, že kolem ní ,,skákali" víc, než kolem Dáši Veškrnové - Havlové. No jo, vždyť já strávila několik dnů v blízkosti první dámy! Panečku, co si člověk na stará kolena neuvědomí. A navíc jsem měla za každý natáčecí den osmdesát korun. A to byly tenkrát pro třináctiletou holku velké peníze! Filmové studio Barrandov mělo nad základní školou Pod Žvahovem patronát. Díky tomu jsme se občas mohli ulít ze školy a vydělat si nějakou korunu. Někdo z Barrandova vždycky přijel do školy, vybral si pár dětí a na natáčení či dabing nás pak vozili autobusem. Na natáčení Chobotniček vybrali jen mne. Teda alespoň si to myslím, protože jsem tam jezdila sama a sama i proseděla spousty hodin v koutě, než mi dali na starost malou holčičku, se kterou jsem i v jednom záběru. Asi jsem vypadala důvěryhodně. A nebo se jim zželelo zrzečka v koutě, a tak mě zaměstnali. Jó ,,zlatý komunisti," i k filmu jsem se díky nim dostala. Tak a teď všichni povinně zapnout You Tube a podívat se na film Veselé Vánoce přejí chobotnice. Já si dnes k pečení pustím film Krakonoš a lyžníci. Tam jsem sice nehrála, ale i tento film patří k předvánoční atmosféře. Co? Že nemáte čas koukat na televizi? Že nevíte kam v předvánočním čase dřív ,,skočit?" Jak je tohle v roce 2014 možné?! Máme pračky, máme myčky, máme roboty, kteří luxují za nás. Obchody jsou otevřené skoro 24 hodin denně. Vánoční cukroví se dá všude koupit, pokud opravdu nechcete péct. Tak proč se ještě tolik lidí před Vánoci stresuje??? 
Vždyť Vánoce jsou svátky klidu a míru! Stresu si během roku užijeme až dost! Měli bychom vychutnat si tu předvánoční atmosféru! Projít se po vánočních trzích, dát si svařené víno a koupit kamarádce jmelí. Užít si vánoční besídky a kochat se tou spoustou světýlek na náměstích, i v oknech bytů. Já už jako malá měla ráda večerní procházky v čase vánočním, abych viděla co nejvíce rozsvícených stromečků v oknech. Miluji adventní čas a už roky je to pro mne relax a ne předvánoční shon! Byt uklízím celý rok, nežijeme v bordelu. Dárky se v dnešní době kupují jednoduše - všichni mají všechno, takže jim koupíme něco hezkého, milého a malého a toho je všude dost. Navíc tady v Itálii to v obchodech zadarmo vánočně zabalí. Kolikrát jim řeknu, že si to zabalím sama - balení dárků to k Vánocům patří. Pečení cukroví si užívám spolu s vánočními filmy a výzdobu bytu dělám už na první adventní neděli. Tím pádem se z ,,předvánočního shonu" stane předvánoční relax - no není to lepší?! Uvidíte, že se pak na Vánoce budete těšit jako já, a že si je víc užijete, protože neusnete na Štědrý den v křesle u pohádky. Nesvádějte shon a stres na Vánoce! Neříkejte ,,už aby bylo po Vánocích!" Všechno je to jen na vás - stačí chtít!!! Podívejte se na Vánoce ,,očima dítěte" a vzpomeňte si, jaké to bylo tenkrát pohádkové. Když budete chtít, může to být zas. Přeji všem krásný a klidný adventní čas!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | čtvrtek 4.12.2014 23:48 | karma článku: 20,40 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Už nechci řvát

Štěstí a radost, to by chtěl mít každý a nejlépe denně. Avšak tahle dvě slova představují pro každého z nás něco jiného. Pro mne třeba návraty do osmdesátých let.

10.5.2024 v 9:05 | Karma: 33,69 | Přečteno: 2016x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 33,44 | Přečteno: 2521x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,45 | Přečteno: 3141x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 34,22 | Přečteno: 1805x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4298x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

  • Počet článků 266
  • Celková karma 34,86
  • Průměrná čtenost 3708x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!