Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jarní milování

Dnešní článek je o milování, protože podle mne je to společně se zdravím to nejdůležitější, co v životě máme. 

S jarem taje všechno, nejen ledy. Lidé se mnohem více usmívají, vystavují svou tvář slunci a později i svá těla, aby načerpali energii a vitamím D, kterého máme mnozí nedostatek (z mého okolí užívá Vigantol každý druhý). Naštěstí letošní jaro je na sluneční paprsky tak bohaté, že se občas cítím jako v Itálii. Tam mě totiž skoro každé ráno budilo sluníčko svými paprsky a venku bylo azzurro. V Čechách je to už několik dní podobné a jak to vypadá, bude to tak i další týdny. Nebe je jako vymetené, sluníčko se tlačí do oken, jen je otevřít a posnídat. To miluju!

Ožívají ulice, parky i zahrady. Je slyšet mnohem více smíchu i štěbetání, zpěv ptáků a bzukot včel. Stromy se zabarvují nejdříve do žluta (zlatým deštěm to začíná), později do bíla, do růžova a nakonec celou zem protká fialová barva a omamná vůně šeříků. Takovou škálu barev umí vyčarovat jenom jaro.

Na jaře miluju moji práci ještě víc, protože mi dovoluje jezdit po Čechách a kochat se tou jarní nádherou. Bílé třešňové áleje okolo silnic, sytě zelená tráva pod stromy a jasně modré nebe - no to je taková krása, že občas musím zastavit a vyfotit si to umělecké dílo. Rozkvetlé záhony plné sněženek, modřenců, narcisek a tulipánů, nejen na vesnicích, ale i ve městech. A pak přijde květen - v každé obci vyroste na náměstí májka. Někde je vidět už z dálky a svou výškou i bohatě barevným zdobením kraluje celé vesnici či městu. Je to krásná tradice a doufám, že nikdy nezanikne. 

Jaro snad milují všichni. Dámy konečně vystrkují své ladné nožky z kalhot a dekolty z roláků. Dobíjejí si nejen energii, ale i své sebevědomí neboť pánům tím zpříjemňují jarní dny a ti jim to dávají patřičně najevo. Všichni mají lepší náladu, větší chuť do práce i do života. Dny se prodlužují, lidé jsou více venku a méně u televize či počítačů. Všechno nás nějak víc baví, všechno se nám zdá hezčí a voňavější. 

I zvířata mají velikou chuť do života a začínají se rozmnožovat. Občas nám dovolí ten zázrak pozorovat, jako paní kosáková, která u nás na dvorku zrovna přivádí na svět kosí bratry.

Svět je jeden velký zázrak a já jsem strašně vděčná, že ten zázrak můžu celé dny pozorovat. Ať jsem v Praze, na chalupě nebo na pracovních cestách, všude to miluju. 

Můj byt v Praze je malý, skromný, ale já se v něm cítím spokojeně a hlavně doma. Mám tu tolik vzpomínek na rodiče, fajn sousedy, ticho které tak miluju, když se po celém dni vrátím vykecaná z práce. Vždycky když přijedu z pracovních cest, řeknu si:,,Casa dolce casa." Domov by měl být pro každého to nejlepší místo, proto se ve všech zemích a ve všech jazycích říká:,,Všude dobře, doma nejlíp." 

Ale i ty pracovní cesty miluju. Poznávat nová města, nové lidi, kochat se okolní přírodou a nechat si servírovat hotelové snídaně, to je taky nádhera :) 

Těším se do Královohradeckého kraje, kde po práci navštívím moje sestřenice a tetu Marušku. Vždycky zavzpomínáme na mámu s tátou, na Martínka i na strejdu Vaška. Prohlédneme si fotky a pokaždé teta najde nějakou, kterou jsem ještě neviděla a udělá mi s ní velkou radost. Nejvíc těma s mojí mámou. Miluju vzpomínky a jsem šťastná za to, že je mám ještě s kým sdílet.

Těším se do Jižních Čech, kde se kochám nespočtem rybníků a malebných měst, snad nejmalebnějších z celých Čech. Těším se na Šumavu, kde vám ta čistota krajiny bere dech, když přejíždíte od Sušice přes Kašperské Hory či Modravu do Volar. Ono už stačí jet z Domažlic na Klatovy, to je taková krása! A těším se třeba i do Českolipska, protože tolik roubených chaloupek asi nikde jinde neuvidíte. Každý kus naší země je nádherný, každý má co nabídnou, čím potěšit naše oči. Často se na mých pracovních cestách večer zastavím v kostele, abych poděkovala - za všechno co mám a jak se mám.

A od jara do podzimu se občas z pracovních cest vydám rovnou na chalupu, protože tam to taky miluju. Žádné kolony aut, žádný problém s parkováním, do noci na zahradě, k večeři opečené buřty na ohni, snídaně v obležení sedmikrásek. V sobotu si užívám vůni louky i ticho lesa, všechno tam máme ,,za barákem." 

Na jaře prostě miluju všechno co mám kolem sebe, ať je to doma, na cestách či na chalupě.

Miluju a jsem strašně moc vděčná za to, co je mi dopřáno. A počítám do toho i takové maličkosti, jako je procházka s Michaelem, táborák s kámoškama nebo pro mnohé obyčejná, ale pro mne krásná česká točená zmrzlina. Říkám tomu jarní milování, protože není den, kdy bych si neřekla:,,To miluju." Třeba jako teď, kdy ještě sedím na zahradě, dopisuji tento blog, koukám na jasné nebe a zářivý měsíc nad hlavou. 

Přeji vám všem z celého srdce, aby i vy jste si každý den řekli:,,To miluju." 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | neděle 28.5.2023 22:33 | karma článku: 38,70 | přečteno: 4538x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Už nechci řvát

Štěstí a radost, to by chtěl mít každý a nejlépe denně. Avšak tahle dvě slova představují pro každého z nás něco jiného. Pro mne třeba návraty do osmdesátých let.

10.5.2024 v 9:05 | Karma: 33,63 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 33,44 | Přečteno: 2521x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,45 | Přečteno: 3141x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 34,22 | Přečteno: 1805x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4298x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 266
  • Celková karma 34,84
  • Průměrná čtenost 3708x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!