A už to zase začíná

Zažil jsem to už tolikrát, že se mi ani nechce vyhlížet do budoucna. Den po vytopení obce všichni s hrůzou sledují boj nešťastných obyvatel se živlem. Dva dny poté se ptají, proč vodohospodáři obec lépe neochránili. Ministerstvo zemědělství vysvětluje, proč se nepodařilo postavit – dejme tomu tzv. teplický poldr. Vlastníci pozemků nereagovali nebo přímo odmítli směnit nebo vykoupit pozemky.

Ministr dává pokyn příslušnému podniku povodí, aby zahájil nové vyjednávání s majiteli v naději, že tragický osud obce je pohne k tomu, aby nešponovali ceny a nesnažili se vydělat. Se stavbou je třeba začít brzy, aby k neštěstí nedošlo do třetice.

A dále: týden nato se ozvou ekologičtí aktivisté, že poldr vlastně není vůbec potřeba, stavba by byla drahá, stačí úpravy toku, tlumivé rozlivy a pár hrází kolem obcí. A teď už přidávám, co se ještě nestalo, ale mohlo by se stát jako už párkrát v minulosti: diskuse se rozbíhá, vodohospodáři tvrdí, že pouze přírodě blízká opatření nestačí, je třeba je kombinovat s technickými, ekologičtí aktivisté zásadně protestují s tím, že příroda si pomůže sama.

Diskusím naslouchá stále méně lidí, na povodně se pomalu zapomíná. Naslouchají jen lidé v postižené obci, protože se jich to týká. A naslouchají majitelé dotyčných pozemků, protože pro ně je každá zmínka o spornosti poldru záminkou ke spekulování s cenou. Lidé v obci mezitím omítají domy, přijímají dotace a pořizují nový nábytek, slunce svítí, voda je krotká a přece není možné, aby se znovu vylila právě tady…

Uplyne rok, vodohospodáři pracují na jiných projektech, mají jich stovky. Když se přitom dotážou dotyčné obce, zjistí, že už vlastně o poldr nemá velký zájem. Někteří majitelé pozemků mlčí, vždyť kdo by se staral o povodně. Jiní majitelé pozemků požadují stále vyšší ceny a i kdyby je někdo z obce pokáral, mají po ruce argument: vždyť poldr vůbec není potřeba a když si ho stát chce postavit, ať si ten zbytečný luxus zaplatí. Ministerstvo životního prostředí dotuje drobné úpravy krajiny, ale ty jsou zdlouhavé a pomáhají při menších průtocích, na opravdu velkou vodu samy nestačí…

Po dalších pěti, deseti, třinácti letech se nepostaví nic a začne pořádně pršet… Opravdu doufám, že se to tentokrát Troubkám ani jiné obci nestane!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Tureček | čtvrtek 27.5.2010 12:47 | karma článku: 14,00 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Karel Tureček

Co by asi řekl král Jiří?

20.10.2013 v 15:31 | Karma: 7,91

Karel Tureček

Co by bylo, kdyby…

5.10.2013 v 20:58 | Karma: 13,63