Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za sto let Slunce exploduje (4)

Píše se rok RA - 90. Ještě devadesát let zbývá do Roku Archy. Za devadesát let přistane galaktická archa a do ní nastoupí jeden milon vybraných jedinců s vybavením, které jim umožní vybudovat nový domov na planetě kdesi v sousedním rameni Galaxie, daleko od nemocného Slunce.

Předpovězený zánik sluneční soustavy nikoho zvlášť netrápil: Muslimové vědí velmi dobře, že den jejich smrti určuje kismet a s tím nikdo nic neudělá, křesťané se poručili do rukou božích, i ostatní náboženství se s tou událostí víceméně vyrovnala.

Relativně nedávno vzniklé náboženství zelené se však čile mělo k světu a velmi se zasazovalo o uplatnění svých zásad i na nové planetě. Život na Zemi brali jeho kazatelé jako přípravu na obydlení nového světa podle těch nejčistších zásad. Dlužno ovšem říci, že zelené náboženství se rozšířilo v Evropské Unii, zatímco do jiných končin se buď vůbec nedostalo nebo z nich bylo nechápavými domorodci vytlačeno. Kupodivu však právě třeba v USA, kde Zeleným přestala pšenka kvést již před řadou let, došli k několika vynálezům, které pro kvalitu životního prostředí udělaly více, než cílevědomá kampaň v Evropě.

Kvůli neustálým problémům s ropou američtí vědci vyvinuli automobilové akumulátory zcela nových parametrů. Zázračné baterie Wonder Batts při objemu palivové nádrže měly kapacitu postačující na téměř stejnou vzdálenost jakou by benzinový motor zvládl na stejný objem paliva. 

Vrtkavost arabských šejků, kteří již byli zcela ve vleku dravých ekonomik Číny a Indie, způsobila také enormní rozvoj jaderné energetiky. Ve velkém se prodávaly malé autonomní bezúdržbové energetické jednotky firem Hyperion, Terra Power a Toshiba, které uměly zužitkovat vyhořelé palivo jaderných elektráren a tím z obtížného odpadu udělaly vytouženou surovinu. Takové minielektrárny si pořizovaly menší obce, či dokonce větší farmy, které jimi vytápěly obří skleníky. S tím také poklesly nároky na přenosovou soustavu, která se stala bezpečnější a spolehlivější.

Evropská Unie se rozhodla jít cestou obnovitelných zdrojů. Svatým grálem se stala vidina obrovské solární elektrárny na Sahaře, ze které se povede energie do chladné Evropy. Za tím účelem se přidělily nesmírné částky na výzkum vysokoteplotní supravodivosti. To za nějaký čas přineslo ovoce: vyvinutý materiál vykazoval supravodivost při dosažení již dvou set kelvinů, tedy pouhých minus sedmdesáti tří stupnů Celsia. Tím se vidina saharské elektřiny silně přiblížila. Problémem byla ovšem cena takového kabelu s vnitřním chlazením. Naštěstí sofistikovanou technologii velmi zdařile napodobili tajvanští inženýři a jejich výrobci ji byli schopni dodávat za ceny, které byly i přes nízkou hodnotu eura jakžtakž dostupné.

Dalším problémem však byl fakt, že ani na Sahaře nesvítí slunce v noci. Naštěstí jistého komisaře napadlo zakázat noční směny v energeticky náročných provozech, jako je například výroba hliníku nebo tavení železa v obloukových pecích. To mělo zároveň příznivou odezvu u odborů. Potíž však byla v tom, že některé takové provozy při přerušení výroby měly vysoké ztráty. Například nočním zastavením procesu byla znehodnocena výroba celého dne. Nicméně důmyslnými kombinacemi zákazů a příkazů se podařilo docílit výrazného snížení spotřeby elektrické energie v noční době.

Celé to vyšlo poněkud draho, ale Evropany hřálo vědomí, že obyvatele nového světa vybaví energetikou využívající záření cizí hvězdy, aniž by bylo nutno sáhnout po nečisté a zhoubné jaderné energii.

Autor: Karel Kužel | středa 23.6.2010 9:00 | karma článku: 12,83 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky