Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za sto let Slunce exploduje (3)

Probuzení jehovisté - bitky mezi teology - kolik je božích obrazů? - kdo je si ve Vesmíru roven, a kdo je rovnější? - do vesmírného transportu se vložila bohyně Lakšmí - kde má Archa nárazníky? - Číňané mají jasno - prosím, rozmrazit až v Novém světě - vyměním parcelu na Měsící s luxusním výhledem na Zemi za parcelu na Novém světě.

 

V pražském metru se začal objevovat starý obrázek se změnou tak nepatrnou, že si jí málokdo všimnul. Postavy třímající dosud sešitky Strážná věž a Probuďte se vyměnily tyto za trochu nápadnější Vzhůru na cestu. Nemnozí zájemci se z nich dověděli, že se konec světa odkládá až na dobu za sto let, nicméně na spasení je třeba pracovat již nyní. Kosmická Archa, o které se mluví, je samozřejmě nová šance, kterou dává Hospodin lidstvu a Galaktický Posel je vlastně novodobý Noe. Jeho velice bizarní podobu však jehovisté nijak neřešili.

Zato křesťanští teologové se dali pilně do práce. Jestliže Bůh stvořil člověka a dal mu moc nade všemi ostatními tvory, jak to myslel s těmi galaktickými stvořeními? Patří také k privilegovaným bytostem jako jsou lidé? Jsou stejného řádu nebo hierarchicky výše? Člověka stvořil Bůh k obrazu svému, a co tyhle Vesmířany? Kupodivu poslední otázka dala teologům práce nejméně. Bůh, jakožto nekonečná bytost, má zajisté nekonečně mnoho obrazů, takže i kdyby byly bytosti takto vymezené na všech planetách všech hvězd, co jich v Galaxii je, byla by pořád ještě značná rezerva božích obrazů. Nicméně ostatní otázky zůstaly nevyřešené, a tak mezi ctihodnými teology propukaly často docela ostré spory, nad nimiž vesele kroužila neviditelná černá postava s černými křídly a radostně si mnula ruce, páchnoucí sírou.

Hinduisté přišli celkem brzy s elegantním metafyzickým řešením, které ovšem nijak zvlášť nepublikovali. Když se jich západní novináři zvědavě dotazovali, dali jim, jako by se domluvili, s tajuplným úsměvem obrázek bohyně Lakšmí. Ti méně nábožensky vzdělaní Indové řešili budoucnost docela prakticky. Na základě dosavadních zkušeností věděli, že každý vlak uveze daleko více pasažérů, než na kolik byl konstruován a než tuší průvodčí. Většině sice bylo jasno, že galaktická Archa nebude mít žádnou střechu ani nárazníky, ale nějaké místečko pro počestného bráhmana se zajisté najde.

Číňané věděli, že je dobře sledovat Cestu, kterou vytyčují Nebesa (Tchien). Až přijde den, tak prostě napochodují do Archy a kopnou do vrtule. Samozřejmě obrazně.

Boháči, kteří již dříve pomýšleli na hibernaci, ve které by v pohodě přečkali evropské budování lepších zítřků i americké tendence ke ZMĚNĚ, nyní zintenzivnili přípravy v tomto směru. Toho se chopili právníci, kteří sepisovali hibernační závěť a další doklady tak, aby byl zmražený bohatec považován za náklad a nikoli za jednoho z transportovaného miliónu lidí.

Velmi silný rozmach zaznamenal trh s realitami, ovšem s kosmickými. Jako houby po dešti vyrostly agentury, které měnily certifikáty na místo na Měsíci, jehož povrch už byl prakticky rozprodán, za parcely na nové planetě. Vyskytly se sice skeptické hlasy zpochybňující platnost vlastnictví jakékoli parcely na Nové planetě, ale to nijak výrazně neovlivnilo hladký běh obchodu.

 

 

Průvodce mým blogem:

Kliknutím dostanete dokument s údaji o článcích na mém blogu. Jeho pomocí se snadno dostanete k jakémukoli článku. Po kliknutí na odkaz se objeví zpráva: Go to link:.... Po klepnutí na onen link se otevře článek.

Blog obsahuje seriály:

Staré zlaté časy - vzpomínky od konce čtyřicátých let do revoluce, ani náhodou nostalgické

Požár na stole - silně crazy estébácká historka, kterou jsem zachytil co možná nejvěrněji - ač to tak nevypadá. Ale přímí účastníci to chválí.

Za sto let Slunce exploduje - pokus o sci-fi s účastí čtenářů

 

Autor: Karel Kužel | pátek 18.6.2010 10:26 | karma článku: 7,06 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  18:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky