Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Staré zlaté časy (14)

Trable s nádorem, ležácké časy Na Moráni, jak plánovat život, kobaltové solárko.

Zatímco jsem víceméně bezstarostně dělil čas mezi práci okolo počítačů a lezení po skalách, případně běžkování, začala se projevovat určitá nepříjemnost: bolesti v levé noze, občas mne zcela ochromující. Lékař to otipnul na ischias a předepisoval postupně různé prášky, z nichž některé prý dokonce byly i neškodné, elektroléčby a ještě kdesicosi. Protože efekt byl nulový, rozhodl jsem se zažádat o lázně. Nějak jsem uvěřil, že by mohly pomoci. A skutečně ano: pod váhou rozhodnutí, zda mi poskytnout nákladnou léčbu, rozhodli se mne konečně vyšetřit. Rentgen ukázal zcela rozpadlou sedací kost. Nějaký nádor. Lékař povídal cosi o konzervativní léčbě, což jsem správně vyhodnotil jako nesmysl a táta mi sehnal přes svoji kolegyni operaci u špičkového ortopeda v Praze. A tak jsem octl roku 1970 na seznamu pacientů ortopedie Na Moráni. Byly tam převážně děti, ale našli se i starci. Poměrně dlouho trvalo, než jsem mohl nastoupit, ale pak tam umřel mládenec s rakovinou v noze a já jsem zaujal jeho lůžko. Od téměř dětského pacienta na pokoji jsem se dozvěděl, že nejhorší je druhá operace: při první člověk neví, do čeho jde. A při třetí a dalších už se z toho stane zvyk. Byli tam opravdu veteráni, kteří měli takové problémy, že je bylo nutno operovat naněkolikrát. Skoro jsem dostal pocit, že lidské tělo je stavebnice, která se dá různými způsoby rekonfigurovat. Ale všichni se shodli, že tamní operatéři jsou špičkoví.

Nic nepůsobí tak smutně jako pohled na těžce postižené dítě. Gymnazistka Vladěnka, krásná jako obrázek, a věděli jsme, že musí umřít. Stalo se dříve, než jsem opustil kliniku.

Umřel i pan S., který se hodně bál operace kyčle. Povzbuzovali jsme ho, bohužel nepřežil narkózu. Ale zůstaly po něm děti a jejich děti. Naplněný život.

Prožil jsem tam mnohé dny ležácké. Říkali mi, že musí ještě svolat nějaké konsilium, pak se čekalo na tu správnou krev a kdesi cosi. Zatím jsem se dozvěděl i řadu zajímavostí. Klinika měla na oknech operačního sálu velké červené kříže. To byla památka na srpen 1968. Okna sálu se zdála nějakému vojáčkovi osvoboditeli podezřelá, a tak do nich vyprázdnil zásobník kalašnikova. Myslím, že se tam šťastnou náhodou snad v tu chvíli neoperovalo. Nová okna už byla pro jistotu výrazně označena.

S Milanem ze Zbraslavi jsem debatoval o plánování života. Milan byl silně nábožensky založen. Nijak nezazlíval vojáčkům sovětské armády, kteří ho gazíkem srazili s motorky a rozdrtili mu kyčelní kloub. Od něj jsem se naučil, že mám i ve své nejisté situaci plánovat tak, jako bych měl žít do stovky.

Po operaci jsem byl trochu připitomnělý. Prý mě museli dost "dolívat". Celý týden jsem nesměl jíst, protože finální produkty zažívacího cyklu by mohly ohrozit operační ránu. Ale dostal jsem se z toho docela rychle a snad za týden už jsem mohl chodit. Dozvěděl jsem se, že ten nádor byl proti všemu očekávání nezhoubný, ale stejně bude potřebovat ozařování. Pan doktor mi doporučil, abych si zajistil nějaké potomstvo předem, protože po radioterapii by to mohlo dopadnout všelijak.

Na radiologii mi řekl pan docent B., že se v tomto směru nemám čeho bát. Naštěstí mu léta dala zapravdu. Moje kočička se narodila až po dvaceti letech, a nejenže měla správný počet ručiček, nožiček a hlaviček, bylo to shodou okolností to nejkrásnější miminko na světě a dcera, kterou jsem za celý život nemusel plácnout.

Kobaltová bomba byla v suterénní kobce s dveřmi s olověnou vložkou a tlustými stěnami. V jedné stěně byla střílna se šikmými stěnami a na jejím konci okénko ze silného olovnatého skla. Za ním seděla sestřička. Dala mi pět minut solárka hladce a pět minut obrace. Za pár seancí jsem měl docela popáleniny z obou stran. Ale mazání indulonou pomohlo. 

To grilování bylo vlastně už v pohodě. Daleko horší byly chvíle v čekárně, kde byli pacienti. Mladá holka s rozcuchanými vlasy, které sestřička se smutným úsměvem vyčítala, že na ozařování přichází jen když ji to začne bolet. Mladá holka, které už vůbec nezáleží na tom, jak vypadá. Rodiče s děťátkem v náručí. Na hlavě miminka nádor velký skoro jako hlavička. Kultivovaná stará paní s hůlčičkou.

Chtěl jsem panu docentovi udělat radost. Pochlubil jsem se, že jsem si o víkendu zaběhl asi třicetikilometrové kolečko v Jizerkách a jelo se mi úplně krásně. Pane inženýre, to je exces, řekl pan docent. A ještě povídal něco o slabší formě nemoci z ozáření, že by člověk měl správně ležet a sbírat síly. Nikdy v životě už mi nikdo neřekl tak kultivovaným způsobem, že jsem idiot.

Autor: Karel Kužel | středa 31.3.2010 8:00 | karma článku: 9,57 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

Česku dnes hrozí krupobití a lokální bouřky, přívalové srážky už ne

19. května 2024  11:04

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne a večer mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti....

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky