Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Požár na stole (5)

První vyslyšení, sabotér Hadrián, sledovaná vinárna, ubytovací služba StB, výlet do kolonky pdo Vypichem

Jak se lidé vraceli z výslechů, většinou se okolo nich utvořily debatní kroužky a „vyslyšení“ občas řekli něco docela zajímavého, takže se dalo alespoň trochu odhadovat, jak se věc vyvíjí. Tehdy zhoustl stín Hadriána,  který se nad Úřadem  vznášel od roku 1972, ale dosud téměř neznatelně. Hadrián byl operátor, který se zapsal snad jako první do historie počítačové kriminality u nás. Mazal záznamy na magnetických páskách. To způsobilo krizi, ve které hrozilo, že se zhroutí agenda Úřadu, což by byl těžký celostátní průšvih. Proč to dělal? Určitě ne z nenávisti k socialistickému zřízení, jak zněl závěr soudu, který ho poslal na deset let do třetí nápravné skupiny. Do Úřadu jsem nastoupil asi rok po jeho uvěznění, ale o věci jsem se dozvěděl asi až po roce zaměstnání. Lidé o tom neradi mluvili. Slyšel jsem několik více či méně pravděpodobných hypotéz, ale žádná se ani trochu neblížila k stanovisku soudu. Jen ta technika byla docela jasná:  Do náprsní kapsy pracovního pláště vložil kousek magnetu , a když nesl pásku do mechaniky, přejel jí přes kapsu. Začal nosit silonové prádlo, takže se nabíjel a často stačilo zavadit prstem o skříň centrální jednotky a vypadl systém.  

Ještě pár takových triků měl, a všechny postupně vyšly najevo. Síť se zatáhla, když si porovnali časy výpadků s přítomností lidí na směnách. A u Hadriána se ukázala bezpečná korelace…

Začalo se šuškat, že tahle aféra bude ještě tvrdší. Pod dojmem ohrožení se ale lidé kupodivu úplně neuzavřeli, panoval jakýsi duch pospolitosti. Vytvářely se debatní kroužky, ve kterých se leccos řeklo. Pro někoho si přišli i domů. Lidé začali být docela vyděšení. Jednou přijela do Prahy služebně moje sestra a zaskočili jsme do nějaké kavárny či  vinárny na Starém městě. Pověděl jsem jí o té historii, a tu se mi najednou něco neuzdálo na lidech u vedlejšího stolu. Začal jsem uvažovat nahlas, jestli mohl někdo slyšet, jak se se sestrou domlouvám na schůzce, kdy se tam vlastně objevili a kdesi cosi. Teprve sestřin udivený pohled mne vrátil do reality a já jsem místo v komnatě prošpikované odposlechovými mikrofony v sousedství tajných agentů seděl zase najednou v obyčejném podníčku s partou normálních mládenců a děvčat v sousedství, kteří tam zašli na decinku.

 A brzy přibylo další zlé téma. Jarka, Franta, Láďa (ne Vláďa - Prášek), Jana a Jirka – vońavý psovod – se z jednoho výslechu nevrátili. Zatčení Franty bylo největší záhadou: v inkriminovaný čas měl dovolenou či náhradní volno, v práci se neukázal. Později se proslechlo, že z domova volal do práce, jestli už mu přišly peníze. Jednalo se o příplatky za přesčasy, na které dost dychtivě čekal. Ale vmetli mu do tváře obvinění, že mluvil ve skutečnosti o penězích za sabotáž.

Láďa byl celkem nenápadný operátor, byl poněkud starší než většina kolegů a kolegyň. Kdysi mne požádal, abych zašel k nim domů s foťákem. Bylo to kousek pod Vypichem. Vybavuji si cosi mezi zahrádkářskou kolonií a typickou pražskou periferií. Láďa bydlel s rodinou v maličkém domku uprostřed zahrádky. Vypadalo to docela romanticky, ale říkal jsem si, že v zimě to mají v té budce dost krušné. Láďa měl koníčka, který mu občas i trošku přispěl do rozpočtu. Maloval houby do atlasů. Jako náruživý fotoamatér jsem se zeptal, proč tam nedávají raději fotky. Vysvětlil mi, že na fotce je vždy nějaká konkrétní houba, ale malíř vyzvedne podstatné znaky a matoucí nahodilosti potlačí. Tak se mi dostalo lekce o rozdílu mezi obecným a zvláštním na místě, kde bych žádnou filozofii nečekal. Přišel k nám jeho malý synek s houbou vymodelovanou z plastelíny. Táta přesně poznal, co to je za houbu a pochválil klučíka, jak trefil to nejdůležitější. V tu chvíli jsem zmáčkl spoušť – docela podařená fotka. Láďovi se líbila, a ty další, co jsem mu z jeho pohodové haciendy udělal, také. Když jsem se chystal k odchodu, Láďa trval na tom, že s nimi poobědvám. Rozdělal oheň na zahradním ohništi a jeho žena na něm opekla kuřecí kousky. Nevím, jestli to bylo tou atmosférou nebo měla nějaký rafinovaný recept, ale chutnalo mi báječně.

Autor: Karel Kužel | středa 17.3.2010 8:00 | karma článku: 6,79 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky