Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Požár na stole (2)

Mezinárodní den žen, voňavý psovod, zapečetěná kancelář, ohořelé papíry, video star KK.

Dne 8. března 1980 přišlo do výpočetního střediska vedení odboru s Velkým Detektivem  v čele a oznámilo nám, že vzali na vědomí, že asi budeme chtít oslavit Mezinárodní den žen, což je v podstatě chvályhodné. Je však třeba, aby nebyl narušen chod střediska a nedošlo k nějakým nepřístojnostem. A že tu s námi posedí jeden pán. Načež odešli s přáním dobré zábavy. Tohle bylo naprosto překvapující, sám jsem něco takového nezažil a ani od pamětníků nic podobného neslyšel. Pán byl asi třicátník, snažící se tvářit světácky a společensky, ale nejistá očka za brýlemi neukazovala na bůhvíjakého parťáka. Perspektiva bujaré zábavy s takovým individuem mi nepřipadala zvláště lákavá, ale ještě nebyl čas k odchodu domů. Zašel jsem tedy do fotokomory, která naštěstí byla volná, a dal jsem se do té kouzelné alchymie, o kterou jsou dnešní fotografové ochuzeni.

Když jsem doexponoval ve zvětšováku poslední proužek filmu a doleštil poslední fotku, uklidil jsem a odešel do kanceláře. Nevím, zda to bylo dílem brýlatého hosta, ale žádné velké juchání se ve středisku nerozléhalo. Lidé se rýsovali za matnými skly po skupinkách v kancelářích a v té naší bylo prázdno. Začal jsem balit a oblékat se. A tu přišel operátor Jirka. Už si nevzpomínám, co vlastně chtěl. Nejspíš jen tak pokecat.

Jirka se z nějakého důvodu úděsně voněl. Menší vzdálenost než na metr působila žaludeční obtíže. Kolegyně oslovoval velmi dvorně, až afektovaně: Alenko, má lásko… Tehdy ještě nebyl znám pojem sexuálního obtěžování. Ale i kdyby byl, naše operátorky by se jistě nesnížily dožadovat se ochrany nějakých genderových paragrafů. Když toho jednou měly dost, vtrhly za ním do šatny a svlékly ho donaha. Nešťastný Jirka si lehl na břicho a řval o pomoc. Nebyl jsem u toho, nepomáhal jsem ani jemu, ani jim, ale on sám mi to kdysi vyprávěl. Není mi dosud jasné, zda tehdy chtěl, abych ho politoval, nebo jestli se tím nakonec snad nechlubil.

Ale tenhle člověk sloužil na vojně u pohraničníků. Jako psovod. Na vojnu vzpomínal celkem v dobrém a na svého chlupatého svěřence zvlášť. Podle všeho to bylo zvíře inteligentní a společenské. Na povel – jak dělají paničky?! si lehl na záda a hrabal nohama ve vzduchu. Oba s tím měli velký úspěch u svých druhů ve zbrani.  Stopovat ho učil tak, že za sebou rozléval voňavku. Když byl propuštěn do civilu, po čase mu to nedalo a zajel se na svou rotu podívat. Bylo to prý moc fajn, přijali ho opravdu hezky. Jen když se ptal po Rexovi, řekli mu, že už s nimi není, hlídá teď dříví na pile. Slovy odborníka, Jirkovy neortodoxní metody výcviku udělaly z pátrací jedničky hlídací trojku.

Když jsem přišel druhého dne do práce, byli všichni nějak zaražení. Dveře naší kanceláře byly přelepeny obrovskou spoustou samolepek s razítky, aby se nedaly otevřít, a vedoucí operátorů mi řekl, abych počkal ve vedlejší kanceláři. A pak přišli. Za matnými skleněnými stěnami bylo vidět, že prošli k mé kanceláři. Pak mne kdosi vyzval, abych šel k sobě. Na svém stole jsem viděl zbytky papírů, které se tam ještě včera vršily do značné výše. Byly to výtisky z počítače, kterými jsem si ověřoval různé experimenty s operačním systémem a nějaké programování. Jenže teď byly papíry ohořelé a zmáčené vodou. Přišel jakýsi mládenec s velkou brašnou, z níž vedl více než metrový kabel a na níž se skvělo logo SONY. Na konci kabelu bylo cosi, co vzhledem i rozměry připomínalo dnes běžnou videokameru, jenže ty dnešní mají ten kufr uvnitř. Nevím už, jestli se mi představili, nebo mne nechali, abych se dovtípil. Jeden z nich mne vybídl, abych hezky na kameru řekl, co si myslím, že se stalo. Nepodlehl jsem pýše na to, že jsem jednou z mála videových hvězd té doby, alespoň v naší republice. Celkem krotce jsem pověděl o své práci ve fotokomoře a ten oheň vznikl nejspíš tím, že si někdo přišel ke mně zavolat a odložil si cigaretu vtipně na mé papíry.

Autor: Karel Kužel | neděle 14.3.2010 10:00 | karma článku: 6,88 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky