Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další troška do Internetového mlýna (3)

„Kyberprostor se po zemi, moři, vzduchu a vesmíru stal pátou dimenzí pro vedení války,“ řekl generálmajor Amos Jadlin, náčelník izraelské vojenské rozvědky, na začátku roku 2010 na sympoziu v Tel Avivu. Válka v kyberprostoru „má dnes pro vojenství stejný význam, jako měl ve 20. století vývoj v ovládnutí vzdušného prostoru.“ O tom více zde.

Tohle zní velmi hrozivě. Už jsme si pomalu zvykli na viry v počítači, na spamy a různé jiné problémy, ale že bychom "browsili" přímo po bojišti, to snad ne?! Jak je možné, že ten náš báječný Internet je přímo rejdištěm nekalých živlů?

Jedním z důvodů je ta nádherná anonymita, kterou internet poskytuje. Nebo snad ne? Že prý každý má svoji pevnou IP adresu? Ale kdeže. Jak jsem napsal v prvním pokračování, internetové adresy se stávají vzácnou komoditou, a tak s nimi provozovatelé šetří. Většině svých oveček přidělují pouze interní (neveřejné, privátní) IP adresy, které se na veřejném Internetu nikdy nesmějí objevit. Ještě ke všemu ovečka dostane každou chvíli JINOU privátní adresu, což jí přiděluje protokol DHCP. Když uživatel chce cokoli mimo adresní prostor svého poskytovale Internetu (ISP), je jeho adresa na hraničním routeru přeložena do kombinace veřejné adresy a tzv. portu, a tak putuje na místo určení. Když odpověď dojde zase na hranice uživatelova ISP, opět se převede zpět na privátní adresu uživatele. Již tento zjednodušený popis dává tušit, že dohledat například to, že pan Slastimil Chlíva navštívil v pátek večer server www.oralecek.cz, je úkol velice obtížný.

Možná jste slyšeli o útocích typu DOS (Denial Of Service). Lotříci rozešlou zlomyslné programy na různé počítače, a ty pak zasypávají určitý server požadavky, až se zahltí a přestane reagovat.

Tak tohle je podstatně těžší u sítí sestavujících spojení. Tam má každý uživatel své jedinečné číslo, které je obdobou čísla telefonního. Když chce s někým komunikovat, požádá síť o spojení (vytočí telefonní číslo). Síť ověří, zda

 

  • volané číslo existuje
  • je možné sestavit spojení
  • volané číslo není obsazeno

O výsledku "šetření" dá volajícímu zprávu prostřednictvím tzv. signalizace. Bystrý čtenář pochopil, že jsem použil jako příklad prachobyčejnou telefonní síť. U datové sítě, sestavující spojení (vzpomínáte - Connection Oriented) je to v základu stejné, jen trochu komplikovanější. Samozřejmě je možné pro každého uživatele vést přesnou evidenci s kým komunikoval, kolik dat přenesl a jak dlouho mu to trvalo. Nezbedného uživatele možno zablokovat buď přímo požadavkem volaného na síť nebo celkově mu zakázat určité možnosti.A jak to je tedy u reálných datových "connection oriented" sítí? Řekněme rovnou, že neslavně. Asi první takovou sítí byla X.25, starý poctivý tahoun, i když dosti těžkopádný. Data přenášel spolehlivě, vůbec nepotřeboval berličku transportního internetího protokolu TCP. Rychlosti nebyly závratné, v poslední specifikaci měl snad šlapat na 2Mbps. Chcete přenášet real-time aplikace - hlas, video? Máte smůlu. Ale pokud vím, snad se ještě pro nějaké aplikace používá.Frame Relay je již podstatně čipernější síť, zpočátku se však používala jen pro vytváření permanentních okruhů. Na této informaci ustrnula i česká Wikipedie, ovšem Frame Relay nyní "umí" i vytvářet spojení na požadavek (signalizace dle ANSI T1.617) - viz.

Pěkné, což? Ale mám pocit, že se to stejně moc nepoužívá.

Velké naděje se vkládaly do technologie ATM (Asynchronous Trasfer Mode). Vznikla vize B-ISDN. Prosím, nezaměňovat se standardní ISDN, jedná se o rozdíl zhruba řádu "nebe a dudy". To "B" v názvu je zkratka pro BroadBand, tedy síť širokopásmová, vysokorychlostní. Na B-ISDN se měly realizovat služby různých tříd, například prostého přenosu dat bez nároků na rychlost, zpoždění, kolísání zpoždění, atd., ovšem s vysokou spolehlivostí služby (vzpomínáte? spolehlivost síťové služby: data dojdou úplná, ve správném pořadí, nezkreslená, nezduplikovaná). Na druhé straně spektra služeb by byla například videokonference ve vysokém rozlišení (jako HDTV). Jestliže si účastník A vyžádá videospojení ve vysoké kvalitě s účastníkem B, síť prověří automaticky, zda celkové podmínky na trase takovou kvalitu umožňují či ne. V kladném případě spojení sestaví, když však podmínky nejsou postačující pro HDTV, oznámí účastníkovi A, že to holt nejde, jestli by mu stačila standardní kvalita, popřípadě pouhé hlasové spojení. To by samozřejmě probíhalo automaticky, podle parametrů, které si nastavil pan A a podle nastavení by se pak sestavilo spojení v dojednané kvalitě.

Vize je to fascinující, má však jednu podstatnou vadu: že se neuskutečnila. Přesněji řečeno technologie ATM se používá buď tím nejpitomějším způsobem, a to například jako nosné prostředí pro Internet, nebo v privátních sítích, kde se již může využívat lépe jejích možností. Tak byla vybudována napoříklad distribuční a kontribuční síť České televize.

Důvodů pro stagnaci ATM je celá řada, počínaje těžkopádností technologie, nedotaženým rozhraním mezi sítěmi, atd., až k té kardinální příčině: Na Internetu je obrovská spousta aplikací, s jejichž nedokonalostí si uživatelé zvykli žít a jsou vcelku spokojeni. Kdyby se ty aplikace měly převádět na jinou síť, stálo by to velké úsilí a neskutečné náklady.

V dalších pokračováních si povíme o Internetu z hledisek jiných, než je ta zatracená technologie, která stejně nikoho nebaví.

 

    Nominujte autora do ankety Bloger roku

    Autor: Karel Kužel | středa 17.8.2011 10:07 | karma článku: 5,65 | přečteno: 712x
    • Další články autora

    Karel Kužel

    Kapitalismus asistovaný

    Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

    2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

    Karel Kužel

    Bůh experimentátor

    Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

    14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

    Karel Kužel

    Postraš a panuj

    Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

    11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

    Karel Kužel

    Tak jsme ve válce...

    O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

    11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

    Karel Kužel

    Časová subsidiarita

    Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

    28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
    • Nejčtenější

    Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

    3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

    Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

    Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

    2. května 2024  17:21

    Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

    Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

    6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

    Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

    Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

    4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

    Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

    Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

    4. května 2024

    Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

    Policisté pátrají po muži ve špatném psychickém stavu, vlastní střelné zbraně

    7. května 2024  12:37

    Pražští policisté od pondělí pátrají po šestapadesátiletém Robertu Wolfovi, který odešel neznámo...

    Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

    7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:32

    Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

    Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

    7. května 2024  11:14,  aktualizováno  12:29

    Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

    Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

    7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

    Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

    • Počet článků 231
    • Celková karma 12,29
    • Průměrná čtenost 982x
    https://www.karelkuzel.org 

    Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

    Seznam rubrik

    Oblíbené blogy

    Oblíbené stránky