Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další troška do Internetového mlýna (1)

Mnoho se o Internetu napsalo, mnohé jde "vygůglovat". Většinou je to buď hóóódně odborné nebo hóóódně nepřesné. Mezi těmito dvěma možnostmi se rozkládá poměrně rozsáhlé území nikoho a neměl by být problém si po něm trochu zavandrovat. Jiná věc ovšem je, jak jsou takové toulky pro koho zajímavé. Moje internetová cestovka se pokusí najít nějaký "chyták".

Dnešní doba si libuje v katastrofických vizích. S Internetem je jich spjato hned několik, podívejme se na zoubek té nejznámější:

Za chvíli dojdou internetové adresy, zachrań se, kdo můžeš!!!

Tak tedy adresy. Kde se to dá koupit, kdo to vyrábí či přiděluje? A co to vlastně je?

Snad abychom začali od vlastního zrodu internetu.

Kupodivu to začalo sputnikem, první umělou družicí Země, kterou vypustil Sovětský Svaz v roce 1957. Jeho pípání (nic jiného neuměl) vyděsilo Spojené Státy natolik, že se rozhodly s tím sakra něco udělat. A protože se jednalo o záležitost strategického významu, projekt dostal zelenou a hlavní slovo v něm měla armáda. Bez spojení není velení - a tak se začala vyvíjet komunikační síť. Síť pro propojení počítačů. Síť pokud možno pružná, snadno rozšiřitelná a hovadsky odolná.  Počítačů v té době bylo nemnoho, a tak je nebylo třeba organizovat do čet, rot, praporů, a tak dále. Hierarchie měla pouze dva stupně: síť a počítač. Každý počítač měl vlastní adresu, která se skládala z čísla sítě a čísla počítače v rámci sítě.

Představme si planetu X, kde jsou sídla tří kategorií: velkoměsta, města a vesnice. Sídla nemají názvy, jen čísla. Tím spíše to platí pro domy. Adresa každého domu se skládá z příznaku určujícího, zda jde o vesnici nebo město, dále čísla vesnice či (velko)města a nakonec čísla domu v městě či vesnici. Měst je méně, ale mají moc domů, vesnic je hodně, ale domů v nich málo. Na čísla velkoměst nám stačí čísla od nuly do 127, města budou v rozsahu od nuly do 65.535 a vesnic může být až 4.194.304. Naopak ve vesnici vystačíme s 256 čísly pro domy, zatímco velkoměsta mohou mít domů, mám-li být přesný, strašně moc. A protože je planeta X ovládána úředníky, milujícími přísný řád a hexadecimální soustavu, zavedli si tam adresování ve formě čtyř hexadecimálních číslic, které ale píší dekadicky, oddělené tečkami. Tak například občan Qwertz Poiulk má adresu 158.43.175.1.

Tento jednoduchý, přehledný (že jo?!) a efektivní systém se zalíbil americkým vývojářům natolik, že ho opajcovali i s chlupama. Internetový protokol (IP) disponuje pro oslovování jednotlivých počítačů adresou stejného typu jako má občan Qwertz Poiulk. Ajťáci českých zemí jí říkají důvěrně "ajpina".

Aha, teď jsem napsal cosi o protokolu. Asi bych to přirovnal protokolu diplomatickému, který přesně stanoví, jak koho oslovovat, kam ho posadit ke stolu, jak mu navrhnout schůzku a spoustu dalších věcí. Komunikační protokol dělá vlastně podobné věci, ovšem s tím rozdílem, že když se poruší protokol diplomatický, tak se nejvýš někomu vyhlásí válka, zatímco při nedodržování komunikačního protokolu se může zhroutit veškerá světová komunikace.

A jak to je s tím nedostatkem adres? Háček je v tom, že počítače se na Zemi rozmnožily daleko více než baráky na planetě X a ta čtyři čísla prostě přestávají stačit. Co s tím? Ajťáci jsou koumáci, a tak vymysleli bezpočet fint, jak tento nedostatek překonat. Jen tak namátkou: Classless Addressing, Network Address Translation, a tak dále. Ale nakonec začaly docházet i ty finty, a tak se rozhodlo přisoupit k zásadnímu řezu: Rozšířit síťovou adresu ze čtyř číslic (bajtů) na dvojnásobek. Kupodivu to nebude znamenat jen zdvojnásobení přípustného počtu připojených počítačů, ale rozšíření tak obrovské, že bych mluvil o měřítkách přímo kosmických. To ovšem znamená změnu komunikačního protokolu.

Vraťme se do sfér diplomatických a předepišme, že na státních recepcích se víno nebude nalévat do sklenek, ale každý účastník hostiny dostane před sebe demižon. To přinese řadu dalších problémů: ke stolu se vejde mnohem méně účastníků. Když se zvětší stůl, nevejde se do místnosti. Když se hostina rozdělí do více místností, budou problémy s tím, kdo do které jídelny a s kým. Čili bude třeba předělat ten protokol zcela a zgruntu. A když už se k takovému kroku přistoupí, tak se do nové verze protokolu zabuduje řešení i dalších problémů, se kterými se dosud ze setrvačnosti žilo.

Přesně tak to je i s internetovým protokolem IP. I ten má své verze. V současné době se používá hlavně verze číslo 4 (IPv4). Verze nula až tři jsou buď rezervované, nebo nevyužité. Byla vyvinuta verze číslo 5, ale neujala se. Posměváčci říkají, že internetí guruové tak dlouho vymýšleli, jakým způsobem tuto verzi zavést, až došli k závěru, že nejvhodnějším způsobem implementace bude neimplementovat ji vůbec.

IPv5 je tedy mrtva, ať žije IPv6! A ona skutečně žije. Někteří internetoví provajdři (pěkné slůvko, což?) ji už zavedli, což však nezpůsobilo jejich vydělení z internetové komunikace. Jako existuje řada fitinků ve vodovodních instalacích, tak i v datových komunikacích lze propojit i různé systémy přes vhodně vymyšlená rozhraní. A tak čilí Japonci - neboť oni jsou v tom napřed - na rozhraních k zaostalejším sítím pilně překládají a překládají.

 

 

Vážení čtenáři, pokud máte zájem vyjádřit svůj názor na můj článek, ale nemáte dost tzv. dukátů, mám pro vás návrh: pošlete mi svůj příspěvek na adresu kuzel.gm@gmail.com  a já ho (pravděpodobně ne každý) zveřejním na patřičném místě. V takovém případě mi, prosím, přidejte odkaz na článek, na který reagujete a případně nick a čas cizího příspěvku, na který reagujete. Vaše připomínky a vzkazy (i když nebudou míněny jako komentáře) mi budou velmi vítanou zpětnou vazbou.

Váš KK

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Kužel | neděle 7.8.2011 13:00 | karma článku: 7,26 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Proti euru, Green Dealu i migračnímu paktu. Co říkají eurolídři před volbami

7. května 2024

Premium Přesně za měsíc se v Česku otevřou volební místnosti a lidé vyberou 21 europoslanců, kteří je...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:56

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Ženu usmrtilo vlastní auto, přimáčklo ji na plot. Zřejmě ho špatně zabrzdila

7. května 2024  12:51

V Nižboru na Berounsku v pondělí zemřela devětasedmdesátiletá řidička, kterou přimáčklo k plotu...

Policisté pátrají po muži ve špatném psychickém stavu, vlastní střelné zbraně

7. května 2024  12:37

Pražští policisté od pondělí pátrají po šestapadesátiletém Robertu Wolfovi, který odešel neznámo...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky