ČEZ a fotovoltaika

Na Neviditelném psu se zahnízdil zarputilý diskutér - jakýsi J. Šimek. S oblibou se vyjadřuje k tématu fotovoltaiky, přičemž tvrdí, že ČEZ svojí aktivitou na tomto poli situaci zhoršuje. Jeho připomínky mi připadají jako nepříliš kvalifikované, a proto se pokusím o jakýsi rozbor.

Jsem si vědom toho, že moje znalosti problematiky nejsou zdaleka dokonalé, takže beru tento článek jako podnět k diskusi, která mi případně pomůže dobrat se lepší představy. Následující text jsou moje hypotézy, které chci vystavit diskusi.

"Dotovaná cena" elektřiny z OZE - rozšířený nesmysl. Dotace znamená, že příjemce dostává jednorázově či pravidelně nějakou částku od státního nebo nadstátního (EU) orgánu. Cena za "fotoelektřinu" není dotovaná, ale administrativně určená. Ceny elektřiny, ať už výkupní, či spotřebitelské, určuje ERÚ - Energetický Regulační Úřad.

Výkupní cena byla zřejmě určena politicky, cena pro spotřebitele je zřejmě odvozena z jednání mezi ERÚ, ČEZem a dalšími subjekty.

Další licitaci pravděpodobně podléhá maximální přípustná kapacita fotovoltaických elektráren. Tyto zdroje, stejně jako elektrárny větrné, dodávají energie nepravidelně a těžko předvídatelně, čímž ohrožují stabilitu sítě. Jestliže na německém pobřeží zaduje silnější vítr, němečtí spotřebitelé nestačí tento příspěvek zkonzumovat a přebytečná energie se tlačí k nám. Jestliže ani my ji nevyčerpáme, jde dále do Rakouska, kde se smysluplně využije na plnění nádrží přečerpávacích elektráren. Ty pak zase dodávají energii do sítě v době špičky. Problém je v tom, že na takové přepouštění nemáme dostatečnou kapacitu přenosové soustavy, což paradoxně působí i zelení aktivisté svým bráněním budování liniových staveb.

ERÚ tedy určí, jaká kapacita fotovoltaických elektráren se smí připojit do sítě. Z této kapacity se pak odhadne, kolik solární elektřiny do sítě přiteče a kolik tedy bude muset ČEZ zaplatit fotovykukům. Z toho se pak vypočte cena, která bude účtována spotřebitelům.

Jestliže se ČEZ sám zapojí do budování fotovoltaických elektráren, nedostane za energii z nich dodanou žádnou dotaci, ale o to méně kapacity pak připadne na fotovykuky, takže bude ČEZ vydávat méně za výkup jejich vykutálené elektřiny.

Za povšimnutí stojí ještě jeden paradox: jsem si jist, že elektřina z vyrovnávacích elektráren či jiných zdrojů, které dodávají energii v době špičky a tímto síti pomáhají, se vykupuje za mnohem nižší cenu než elektřina z obnovitelných zdrojů, které síť destabilizují.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Kužel | čtvrtek 9.9.2010 13:32 | karma článku: 23,35 | přečteno: 2790x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29

Karel Kužel

Bůh experimentátor

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06

Karel Kužel

Postraš a panuj

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84

Karel Kužel

Časová subsidiarita

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64