Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Buněčná sluchátka (2)

Pro nezasvěcené: jedná se o druhé pokračování historie dnes již legendární společnosti Eurotel. Pro ještě méně zasvěcené je vhodné říci, že EuroTel byl první provozovatel mobilní telefonní sítě a veřejné datové sítě v Československu. Tuto partii věnuji vzájemnému opatrnému poznávání dvou civilizací.

Dnes již nikoho nenapadne nějak zvlášť rozpatlávat zkušenosti s Američany. Také se málokdo bude vychloubat praxí u počítačů postavených na tranzistorech a feritových pamětech, v komunikacích pak třeba báječným protokolem X.25. Ale najdou se občas staromilci, kteří zavzpomínají docela rádi na doby dřevní. Anebo dokonce i někteří mladíci a mladice popustí uzdu fantazii a představují si počítačové techniky se sekeromlaty a datovou komunikaci pomocí tamtamů. Inu, romantika...

Američané k nám přicházeli cestou horní i dolní. Horní cestou vstupovali majestátně zaměstnanci rodičovských firem US West a Bell Atlantic, dolní pak se plížili romantici. Zaměstnanci USW a BA byli vesměs mladí lidé, kteří zpočátku jen mapovali poměry a sledovali struktury, které se víceméně samovolně vytvářely. Vedoucí místa začali obsazovat až později. Vzpomínám na inteligentního a  přátelského Alexe, který se velice rychle a dobře zorientoval. Zlé jazyky říkaly, že právě kvůli tomu byl nečekaně brzy stažen.

Alex s ještě nějakým mně neznámým mládencem přišel do našeho poněkud bezradného hloučku a začal nás zpovídat. Mimo jiné testovali náš poměr k automatizaci administrativních a jiných prací pomocí počítačů. A hlavně postoj českých vedoucích. Abych jim trochu zamotal hlavu, řekl jsem jim, že pro naše vedoucí pracovníky jsou počítače naprosto kontraproduktivní. Čím více podřízených, tím větší vedoucí. A když se pracovníci ušetří, znamená to pro vedoucího jasnou degradaci. Američani se na sebe podívali a pistolnickým hmatem tasili poznámkové bločky. Po důkladném zapsání tohoto poznatku pokračovali dalšími otázkami.

S předstihem začali mapovat trh pro datové komunkace. Alex s kolegou  vzali marketingového Jardu a mne do CitiBank, od které si slibovali byznys. Setkali jsme se s bystrým Indem, jehož jméno Vijay suverénně vyslovovali Vajdžej. Klidně si to nechal líbit, evidentně byl zvyklý. Hovor jsem sledoval s nábožnou úctou, i když mi připadal dost nekonkrétní. Moje dosavadní obchodní zkušenosti se omezovaly na prodej místenek přes rezervační systém, na kterém jsem se kdysi podílel. A tak jsem byl docela překvapen, když si oba Američani libovali, jak úspěšná návštěva to byla. Až později jsem měl poznat, že cesty obchodu nejsou zdaleka tak přímočaré, jak jsem si tehdy naivně představoval a kolika oťukávání je třeba, než je ruka v rukávě.

Ale nesmím zapomenout na romantiky. Spousta mladých žen a mužů našlo zalíbení v stověžaté matičce, a když zjistili, jak dobře chutná české pivo, rozhodli se zajistit si jeho přísun prací. Existoval tehdy jakýsi americký klub, kde se setkávali a vzájemně si předávali zkušenosti a zážitky. A naši Američané tam propagovali práci u nové perspektivní společnosti se zajímavou zkratkou ET.

A tak se začali objevovat u naši personalistky Evy tu jako učitelé angličtiny, jindy jako zájemci o práci technickou či obchodnickou. Většinou vynikali nesmírnou flexibilitou, která ovšem u mnohých končila dnem nástupu. Joseph, kudrnatý blonďák s upřímnou vizáží farmářského synka, ovšem synka docela inteligentního, prohlásil, že je zvyklý pracovat s operačním systémem OS/II a nic jiného se učit nebude. Byla z toho docela komplikace, ale nakonec se nějaké řešení našlo. Charles s českým příjmením zase měl velmi jasnou představu, co bude dělat. Jeho vstupní pohovor byl rekordně dlouhý a po jeho absolvování okamžitě poslal šéfovi Pepovi zprávu s kopií nám všem, jak pochopil výsledek pohovoru a jakou pozici s jakými poctami bude zaujímat. Po nějakém čase odešel a věnoval se obchodu s alkoholem, tuším, že zmiňoval značku Hiram.

Mám pocit, že během příštího či přespříštího pokračování se dostanu k vysvětlení názvu seriálku. Tak vydržte!

Na mých stránkách najdete přehled mého blogu.

Autor: Karel Kužel | pátek 11.2.2011 0:18 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky