Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babiš na Hrad!

Tradice našich presidentů začala idylicky: první z nich byl přímo "tatíček", svým národem uctíván a milován. Ten druhý na tom nebyl o moc hůře. Hácha byl postava sporná, ale národ chápal jeho roli jako nutné zlo. A pak přišla šňůra presidentů, za kterých národ volil prakticky jednomyslně jednu stranu a nikoho nenapadlo, že by mohl na Hradě sedět někdo jiný než nejlepší ze synů této strany.  

Jenže pak národ podlehl nenápadnému půvabu kapitalismu a hned nastaly problémy. První president byl sice přímo idol, ale zanedlouho vystrčili růžky jeho odpůrci. A s příchodem druhého došlo k rozdělení národa, proti kterému jsou tábory sparťanů a slávistů přímo registrovaní partneři. Lidé volí strany roztodivné a ještě roztodivnější a přitom pošilhávají podle příslušnosti po presidentovi respektive expresidentovi, co tomu ten který říká. A poslanci si hlasují o různých tématech, které lomcují city národa, jak se jim zachce, často zcela nevypočitatelně.

Až teď, kdy jim končí směna, najednou se dobrovolně vzchopili k k hlasování, které zlomilo presidentské veto osvíceného zákona o biopalivech. Co za tím bylo? Že by jejich citlivý sluch vyslyšel toužebné hlasy voličů, dychtících po řepkových aditivech? Troufám si tvrdit, že tak uvědomělí ti voliči nejsou. Tím spíše, že jsou masírováni hlasy z domova i ze zahraničí, tvrdících cosi o paradoxně negativním efektu na koncentraci oxidu uhličitého v ovzduší, na ceny benzínu, potravin, na životnost motorů a kdesi cosi. Osobně věřím, že i mnoho poslanců bylo ovlivněno těmi hlasy a docela rádi by rozhodnutí nechali na následující garnituře. Jenže to neznáte Andreje! Pan Babiš vnesl osvětu do konzervativních prostor poslanecké sněmovny a rázem se všem rozsvítilo - napříč politickým spektrem. Dlužno říci, že do přesvědčování prý promluvil i avantgardní umělec, Babišův objev. Fanda Hoch, zázračný mladý malíř, namaloval skvostný olej "Řepkové pole", které podle znalců může směle konkurovat van Goghovým slunečnicím. Tím mimo jiné zcela ztrapnil výrok Ladislava Jakla, který naprosto nepochopil estetické hodnoty zemědělské krajiny s nádherně zářící žlutí řepkových polí. "Srdce poctivého sedláka musí krvácet, když místo obilovin na chleba pěstuje ten žlutý, odporný benzín" - slyšeli jste dobře, takhle to řekl!

Jenže ve své zemi není nikdo prorokem, obzvláště je-li to země česká. Jistá sekta, vzývající podivně rohatého berana, dala svému kultovnímu zvířeti ochutnat řepky. A hle, rozmazlený skopec ohrnul mlsný pysk a šel se pást na tu nejsprostší trávu. Tu spustili oni Svobodní velký křik, ano, nařkli poslance z nečistých pohnutek a dokonce slíbili, že až se dostanou k moci oni, že zruší ten zákon! Považte, jen kvůli jednomu vybíravému zvířeti!!

Ale nechme tu hrstku křiklounů a věnujme se člověku, který dokázal připomenout poslancům jejich poslání a sjednotit zástupce lidu, kteří by se neshodli ani na ceně frťana v poslaneckém bufetu. Tu a tam se vyskytne člověk se schopností vidět do budoucnosti, zářné a skvělé, ale málokdo umí tuto vizi sdělit ostatním a nadchnout je pro ni. A právě tohle pan Babiš dokázal.

Myslím, že kdyby se nechal přemluvit ke kandidatuře na presidenta, byli bychom zaručeně ušetřeni trapných dohadování ve stylu perského trhu, naopak, volba by proběhla s důstojným nadšením.

Autor: Karel Kužel | pátek 28.5.2010 8:00 | karma článku: 18,64 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Karel Kužel

Jsem nebinární - tedy jak se to vezme!

Termín “nebinární” značí většinou zastřešující kategorii pro genderové identity, které nejsou výlučně mužské ani ženské, ale “něco mezitím”. Smí se nebinarita aplikovat třeba také na světonázor? Může být politika barevná?

5.8.2021 v 22:00 | Karma: 16,03 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Supervelmoci umělé iteligence

Zamyšlení nad knížkou čínského autora Kai-Fu Lee s názvem Supervelmoci umělé inteligence. Nejedná se o recenzi, jde o porovnání přístupu k AI mezi Čínou a Spojenými státy

31.3.2021 v 11:02 | Karma: 16,09 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Needhamův problém

Britský učenec Joseph Needham se zabýval otázkou, které věnoval značnou část svého života: proč se moderní věda nerozvinula v Číně (nebo v Indii) ale v Evropě, když byla až do renesance mnohem vyspělejší?

7.3.2021 v 18:15 | Karma: 19,20 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Jak zfackovat Facebook

“Globální sociální sítě dnes představují hlavní fóra veřejné diskuse a jsou také významným fórem politickým. Jejich vliv na politickou soutěž a volební výsledky je srovnatelný...” (Úvod petice proti cenzuře na fb)

20.12.2020 v 19:45 | Karma: 12,35 | Přečteno: 368x | Diskuse| Média

Karel Kužel

Lovci a sběrači energie

Všechny formy života, které známe a umíme si představit, potřebují ke své existenci přísun energie. To platilo i pro naše pravěké předky. Porovnejme si, jak s energií pracovali oni a jak s ní pracujeme my.

29.11.2020 v 12:00 | Karma: 14,96 | Přečteno: 429x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky