Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zabraňme nejhoršímu, už brzy může být pozdě

Multikulturalismus selhal - a pokud si toho ještě někdo nevšiml, ostře nevraživý postoj vůči příslušníkům romské komunity se šíří celou republikou. Je čas, aby si někdo nahoře uvědomil, že pokud se něco nezmění, může se stát, že Česko bude mít svého vlastního Breivika. Tak udělejme něco, než bude pozdě.

Je mi jedno, jestli mě bude někdo obviňovat z rasismu - ti, kteří mají všech pět pohromadě, mě pochopí. Můj článek je jedním z těch, jež se snaží bít na poplach. A pokud zasáhne nemilosrdný cenzor, pak budu definitivně přesvědčena o tom, že svoboda slova není v této zemi ničím jiným než vyčpělou frází.

Položme si nejprve otázku - je v české společnosti 21.století možný pogrom?
Že ne? Že prý jsme tak minulostí poučená a demokraticky vyspělá země, že něco takového by tu nebylo možné?
A přece pod každým internetovým článkem, který pojednává o zločinech spáchaných Romem nebo Romy, lidé v diskusi píší, že je nutné zbrojit. A tvrdě trestat. Zjednat pořádek sami, když to neudělá nikdo jiný, popř. zvolit stranu, která ho zjedná, tudíž stranu radikálně pravicovou. Ano, i přes to, co se stalo ve 30. a 40. letech minulého století. I přes obrazy z historie ukazující koncentrační tábory a Hitlerovo běsnění.
Tento fakt je vysoce znepokojivý, ale není nepochopitelný.

Lidé jsou naštvaní a jejich vztek se přenáší celou společností jako mor. Média informují o některých zločinech spojených s Romy, ale další buď ignorují, anebo zamlčují, popřípadě pro jistotu nezveřejní etnickou příslušnost pachatele.
Tresty jsou v mnoha případech tak směšně nízké, až je to pobuřující.
Cenzura 'povýšila' až na takovou úroveň, že kdokoliv napíše slovo Cikán, je jako rasista buď zablokován, anebo smazán. A to přesto, že někteří Cikáni samotní preferují toto označení, a přesto, že bylo používáno až do 90. let a nikdy to nebyl problém.
Shůry není vidět žádná snaha o řešení tohoto problému, a tak se nedivme, že vidíme jen to, že si romské rodiny - za požehnání naší vládnoucí 'elity' - žijí z našich daní lépe, než běžná rodina majoritní střední třídy, kde dospělí pracují od nevidím do nevidím a stejně každý měsíc vyjdou s penězi natěsno a v žádném případě si nemohou nijak vyskakovat.
A že ne všichni Romové jsou špatní? To moc dobře víme. Bohužel výjimky jsou zastíněny většinou, a ta rozhodně nemá lichotivé renomé.

V české společnosti bublá spravedlivý hněv a víme, že se tak dlouho chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. A až se tak jednoho dne stane, pak i ti nevinní budou trpět a rozzuřené masy se začnou mstít - a v tom vidím největší nebezpečí, protože není nic horšího, než dav.
A budou v něm ti, kterým Romové znásilnili dcery, ti, kterým zmrzačili syny, ti, kteří byli přepadeni a oloupeni - a ti strhnou další. A bude zle.

Nejsme sami, kdo má problém, podívejme se na Slovensko a Maďarsko. V Anglii, Francii a zemích Skandinávie jsou to zase Arabové, v Německu spolu s nimi i Turci. A to všechno proto, že jsme si spletli pojem 'tolerance' s frází 'nechat si kálet na hlavu'.
Je totiž vinou inteligence, že ve jménu svobody a demokracie dopustila, aby celý multikulturalismus došel tak daleko. Je vinou inteligence, že nestanovila jasná pravidla, netrvala striktně na jejich dodržování a tvrdě netrestala jejich porušení - místo toho se stále ustupovalo a ustupovalo...

Jiné kultury se zkrátka do té evropské nikdy zcela nezačlení. Je to dáno celkovou mentalitou etnika, kterou mají jeho příslušníci v genech. To se nezmění. Jak je ale možné, že zatímco v některých zemích přistěhovalci přijmou tamější kulturu, protože jsou vděční, že jim dotyčný stát poskytl domov, v Evropě je nepřijímání cizí kultury hned rasismus? Vždyť bychom se přece měli řídit zcela jednoduchým 'Můj dům, můj hrad'. Jsou tu hosty a podle toho by se měli chovat - kdyby vám do bytu přišel na návštěvu Arab a okamžitě se dožadoval změny výzdoby a umístění modlitebního koberečku do obýváku, nevyrazili byste s ním futra? Samozřejmě vyrazili. A tak by to mělo fungovat i v evropském měřítku.

Už vidím ta obvinění z populismu, z toho, že jsem zmanipulovaná davem... Já ale píši jen to, co mezi lidmi cítím.
Sama ctím humanismus a demokratické ideály, jsem proti násilí a diskriminaci menšin. Jsem však i proti zločinu, drzosti a omezování slušných lidí - a to ze strany jakéhokoliv etnika. Bohužel, ať se to ochráncům lidských práv líbí nebo ne, velká část romské komunity má na mnou zmíněných třech velký podíl a na postoji majoritní české společnosti vůči jejich menšině je to znát; proto otevřete oči, přestaňte propagovat diskriminaci obráceně, přestaňte se ohánět rasismem a snažit se tak zavděčit někomu z Bruselu, přestaňte cenzurovat pravdu, zločiny trestejte adekvátně a určete TÉ části Romů hranice, při jejichž překročení budou následovat tvrdé sankce.
Jinak to opravdu nedopadne dobře.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Nikola Kandoussi | úterý 17.4.2012 14:22 | karma článku: 48,37 | přečteno: 21193x
  • Další články autora

Nikola Kandoussi

A co děti? Mají si kde hrát?

Když jsem byla školou povinná, internet a počítače ještě nebyly tak rozšířené, PlayStation a GameBoy měli jen někteří a největším zdrojem zábavy pro nás tak bylo chození ven s ostatními dětmi.

28.10.2013 v 17:02 | Karma: 20,50 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní

Nikola Kandoussi

Pane prezidente, jste jednička!

... to svým výmluvným dílem na Hrad vzkazuje umělec David Černý. Pěkně bez pardónu a ať to všichni vidí. Jako vždycky.

21.10.2013 v 15:49 | Karma: 16,62 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Nikola Kandoussi

"Tak co test z angličtiny?" "Ále, byl to výbuch."

„Vystoupím na Libni, anebo na Hlaváku?“ uvažuji cestou do Prahy v pondělí ráno. Je půl deváté a vracím jsem se z tradičního víkendu u rodičů s plnou taškou čistě vypraného oblečení. Evergreen vysokoškoláků...

2.5.2013 v 0:45 | Karma: 14,11 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Nikola Kandoussi

Ne, nejsem Řekyně...

... jsem česká 'lůza' s arabskými kořeny. To jen mé nejspíše poněkud zavádějící příjmení mě v očích některých diskutujících kolegů bloggerů odstěhovalo do krachujícího Řecka, aniž by dotyční použili například Google a lehce zapátrali; ale co, mýlit se je lidské a doufám, že tímto článkem uvedu několik věcí na pravou míru - a k pár dalším se vyjádřím.

23.4.2012 v 0:09 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1513x | Diskuse| Ostatní

Nikola Kandoussi

Vysokoškolské vzdělání - soukromý statek?!

Ani zdražení vajec, ani tyjátr okolo soudu s Vítem Bártou mě dnes večer nenadzvihl ze židle tak, jako další z vyloženě provokativních výroků prezidenta Klause, jemuž již (naštěstí) tikají prezidentské hodiny.

8.3.2012 v 21:21 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1995x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3435x
Studentka Univerzity Karlovy / Muzikantka
Snažím se vnímat svět kolem sebe, komentovat to, co mě zajímá, mít vlastní názor, umět ho vyjádřit a obhájit. A miluji hudbu, která je tím nejlepším společníkem v mém životě - nikdy nezradí.

Seznam rubrik