Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ne, nejsem Řekyně...

... jsem česká 'lůza' s arabskými kořeny. To jen mé nejspíše poněkud zavádějící příjmení mě v očích některých diskutujících kolegů bloggerů odstěhovalo do krachujícího Řecka, aniž by dotyční použili například Google a lehce zapátrali; ale co, mýlit se je lidské a doufám, že tímto článkem uvedu několik věcí na pravou míru - a k pár dalším se vyjádřím.

"milá autorko pššššššššššššššt další na řadě mohou být řekové" - takto se vyjádřil k mému poslednímu blogu jeden z diskutujících. No dobrá, Kandoussi možná zavání řečtinou, ale chyba lávky, vážení kolegové, jedná se o příjmení marocké. Jsem vlastně z jedné čtvrtiny Arabka, jelikož otec se narodil v Alžírsku a dědeček pochází z Maroka.
Nikdy jsem ho nepoznala - před několika lety jsem se ho neúspěšně snažila kontaktovat přes marockou ambasádu a to bylo vše - ale z vyprávění o něm vím, že LZE respektovat a přijmout cizí kulturu, aniž by se člověk vzdal té své.
Když si totiž v šedesátých letech M'hamed řečený Eddy, student elektroinženýrství v Paříži, vzal mou babičku, nikdy jí nepřikazoval, aby se zahalovala, a taktéž ji nenutil do své víry. Nikdy ji nijak neomezoval, neponižoval ji a nezacházel s ní jako se svým majetkem.
Když přicestoval na návštěvu do Československa, jedl tu všechno, dokonce i vepřové, nikdy nikomu nic nezakazoval a necítil se být neustále uražen. Naučil se také velice dobře česky, a ačkoliv v tehdejší socialistické společnosti malého města musel být arabský návštěvník celkem kuriozitou, brzy se stal velmi oblíbeným. Rád se vybraně oblékal, byl velice kultivovaný, vzdělaný, muzikální a měl skvělý smysl pro humor.
Dnes se bohužel naprostá většina Arabů v Evropě chová hulvátsky, povýšeně, násilnicky a bez jakéhokoliv respektu ke kultuře a zvykům země, ve které přebývají - jsou tedy naprostým opakem mého dědečka. Někdy si říkám, jak by bylo zajímavé, kdybych s ním bývala byla v kontaktu; o kolika věcech bychom mohli hovořit. Co si asi myslí o multikulturalismu? Je pořád tak liberální jako býval zamlada, nebo ho silná arabizace Alžírska po dekolonizaci přiměla k radikálnějším projevům jeho víry? A opravdu hrál tenkrát uprostřed vinárny na hřeben, když měla kapela pauzu...?
Každopádně já nejsem ani Řekyňka, ani Romka (i tento názor už se k mému pobavení objevil). Jsem osmnáctiletá studentka s cizokrajnými geny - a pochopením pro demonstrující na Václavském náměstí, k nimž jsem se nepřipojila ze dvou důvodů:
Proto, že nemám v oblibě masové akce (kromě koncertů metalových kapel, včetně té, ve které působím), a také proto, že se stále neřeší otázka, co bude dál, což dle mého názoru byl hlavní problém hned po Sametové revoluci. Komunisté jsou špatní, svrhněme tedy komunisty! A tak se svrhli komunisté. Díkybohu. Ale dál? To už ani Václav Havel netušil. Jako by chyběla jasná koncepce a plán, proto nabral postkomunistický kapitalismus hned od začátku špatný směr. A následky... vidíme dnes.

Jestli mám být lůza jen proto, že chápu a sdílím naštvanost lidí při pohledu na nucené utahování svých opasků na straně jedné a bezohledné krádeže a rozhazování na straně druhé, pak prosím, nevadí mi to. Bylo však pro mě překvapením číst tato slova od slečny, která je jen o několik málo let starší než já. Mě doma učili slušnému vychování a respektu k druhým, zejména ke starším. Sama jsem se později naučila i jakési slušnosti novinářské, čili některé výrazy bych zkrátka nepoužila, a přestože chápu, co svým článkem chtěla bloggerka říci, zaprvé s ní nesouhlasím a zadruhé se domnívám, že místy poněkud přestřelila.
Zde tedy vidíte, jak snadno se lze dostat z Alžírska na Václavák a hned poté na blog slečny Krausové - závěrem bych chtěla poděkovat všem těm, kdo mě v diskusích nazvali Řekyní, za inspiraci k myšlenkovým pochodům vedoucím k sepsání tohoto článku...!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Nikola Kandoussi | pondělí 23.4.2012 0:09 | karma článku: 23,37 | přečteno: 1513x
  • Další články autora

Nikola Kandoussi

A co děti? Mají si kde hrát?

Když jsem byla školou povinná, internet a počítače ještě nebyly tak rozšířené, PlayStation a GameBoy měli jen někteří a největším zdrojem zábavy pro nás tak bylo chození ven s ostatními dětmi.

28.10.2013 v 17:02 | Karma: 20,50 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní

Nikola Kandoussi

Pane prezidente, jste jednička!

... to svým výmluvným dílem na Hrad vzkazuje umělec David Černý. Pěkně bez pardónu a ať to všichni vidí. Jako vždycky.

21.10.2013 v 15:49 | Karma: 16,62 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Nikola Kandoussi

"Tak co test z angličtiny?" "Ále, byl to výbuch."

„Vystoupím na Libni, anebo na Hlaváku?“ uvažuji cestou do Prahy v pondělí ráno. Je půl deváté a vracím jsem se z tradičního víkendu u rodičů s plnou taškou čistě vypraného oblečení. Evergreen vysokoškoláků...

2.5.2013 v 0:45 | Karma: 14,11 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Nikola Kandoussi

Zabraňme nejhoršímu, už brzy může být pozdě

Multikulturalismus selhal - a pokud si toho ještě někdo nevšiml, ostře nevraživý postoj vůči příslušníkům romské komunity se šíří celou republikou. Je čas, aby si někdo nahoře uvědomil, že pokud se něco nezmění, může se stát, že Česko bude mít svého vlastního Breivika. Tak udělejme něco, než bude pozdě.

17.4.2012 v 14:22 | Karma: 48,37 | Přečteno: 21193x | Diskuse| Politika

Nikola Kandoussi

Vysokoškolské vzdělání - soukromý statek?!

Ani zdražení vajec, ani tyjátr okolo soudu s Vítem Bártou mě dnes večer nenadzvihl ze židle tak, jako další z vyloženě provokativních výroků prezidenta Klause, jemuž již (naštěstí) tikají prezidentské hodiny.

8.3.2012 v 21:21 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1995x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. května 2024  18:34

Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3435x
Studentka Univerzity Karlovy / Muzikantka
Snažím se vnímat svět kolem sebe, komentovat to, co mě zajímá, mít vlastní názor, umět ho vyjádřit a obhájit. A miluji hudbu, která je tím nejlepším společníkem v mém životě - nikdy nezradí.

Seznam rubrik