Jiaogulan, bylina nesmrtelnosti – část druhá

Dneska si povíme proč má cenu jiaogulan doma v květináči anebo i na zahradě pěstovat. Kdo se chce dožít aspoň sta let, měl by pít čaj z čerstvejch lístků každej den, jako já.  Zde je působivý seznam osvědčených účinků:

1. Adaptogen: Jiaogulan má řadu vyrovnávacích saponinů, z nichž některé jsou chemicky identické se saponiny ženšenu (Panax ginseng) a některé tvoří svou vlastní třídu, gypenosidy. Předchází nemocem souvisejícím se stresem.

2. Antioxidant: Bylo prokázáno, že stimuluje tělu vlastní enzym superoxiddismutázu (SOD), což je extrémně účinný antioxidant.

3. Srdeční tonikum: Zlepšuje pumpovací výkon srdce a tím i celkový krevní oběh.

4. Proti vysokému krevnímu tlaku: Stejně jako u ženšenu se krevní tlak udržuje v normálním rozmezí, příliš nízký krevní tlak se zvyšuje.

5. Proti nadměrnému cholesterolu: Jiaogulan primárně snižuje hladinu LDL a také triglyceridů. Proto má také účinek na snížení hmotnosti, pokud máte nadváhu.

6. Proti mrtvici a srdečnímu infarktu: Jiaogulan zabraňuje shlukování krevních destiček, čímž výrazně snižuje riziko život ohrožujících krevních sraženin. Účinné také jako preventivní opatření proti trombóze.

7. Posiluje imunitní systém: aktivita lymfocytů je posílena u nemocných i zdravých lidí.

8. Krevotvornost: Podporuje se zejména tvorba bílých krvinek. Užitečné při rekonvalescenci po chemoterapii nebo radiologické léčbě.

9. Proti cukrovce: Snižuje krevní cukr a krevní tuky.

10. Protirakovinné: Ginsenosid Rh2 je zvláště nádor inhibující glykosid, který se nachází v ženšenu (Panax Ginseng) v množství 0,001 %. Gynostemma pentaphyllum přesně tento glykosid také obsahuje – ovšem v mnohem větší koncentraci.

11. Snížení stresu: Vyrovnávací účinek na nervový systém: Přepjaté nervy se zklidní, slabé nervy se opět stimulují. Souhrn účinků má za následek lepší toleranci organismu vůči stresu.

Fotka je z roku 2016 (kanáry - st. patrik karaoke)

Autor: Pavel Kadlčák | úterý 2.1.2024 7:13 | karma článku: 8,71 | přečteno: 177x