Co teda jíst – část třetí

Je toho fakt dost, co? Tak tady sou zbejvající potraviny, co by si měl člověk dbající o svý zdraví zařadit do jídelníčku:

13. Vajíčka, pokud možno domácí, anebo od sedláka. Jsou fajn pro pokožku, vnitřní orgány a svaly. Bílkoviny patří mezi hlavní složky imunitního systému a hormonů. Sou všade, ale jenom živočišné zdroje potravin, jako jsou maso a vejce, obsahují kompletní bílkoviny, co obsahujou všechny esenciální aminokyseliny. Je v nich taky lutein a zeaxantin (důležité pro zdraví očí), cholin (pro mozek, nervový a kardiovaskulární systém) a vitamin B12. Jak řikám ale jenom od sedláka – žloutek musí bejt skoro oranžovej.

14. Kokosový olej je vynikající pro štítnou žlázu a pro metabolismus, je taky bohatý na kyselinu laurovou, jež se v těle přeměňuje na monolaurín, monoglycerid co ničí viry obalené tuky, jako jsou viry HIV a herpes, chřipka, spalničky, bakterie a prvoky. Jeho mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT) poskytují celou řadu zdravotních přínosů, jako je zlepšení metabolismu a boj proti patogenům. Ale musí to být olej, který je nerafinovaný, nebělený, vyrobený bez tepelného zpracování nebo bez chemikálií a neobsahuje geneticky modifikované ingredience.

15. Ořechy všeho druhu, hlavně lískový a vlašský. Moje voblíbený sou makadamia a pekanové ořechy, poskytujou takový ty zdravý tuky, a maj nejnižší množství sacharidů a bílkovin.

Nakonec ty zbejvající:

sladké brambory, sardinky, červená řepa, zimní dýně, kuřata vod sedláka, fermentovaná zelenina, olivový olej, růžičková kapusta, kiwi, granátový jabko, borůvky (jak sem psal dřív jím každej den), maliny, kurkuma, skořice a kmín.

Fotka je z roku 1970

Autor: Pavel Kadlčák | sobota 8.7.2023 8:03 | karma článku: 9,86 | přečteno: 397x