Co teda jíst - část první

Já sem spíš takovej co nejde s dobou, teda pokud se jídla týče. Dají se jíst i jiný jídla a není to ani drahý. Takže tady je prvních šest položek, co by měl člověk dbající o svý zdraví zařadit do jídelníčku:

1. Avokádo má prej nízkej obsah fruktózy a je bohatý na mononenasycené tuky a draslík, což je dobrý na cévy, srdce, a vůbec. Kromě toho je tam asi dvacet esenciálních mastných kyselin, včetně vlákniny, vitaminu E, vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Já to jím syrový, ale dí se i jako součást různých jídel. Před pár lety sem si zasadil dva stromy, ale eště nenesou...))

2. Mangold sem si kdysi sám pěstoval v čechách, tam se měl velkou zahradu. Je to stejná cháska jako červená řepa a špenátem. Tak ten má vitamíny C, E, K1 a A (betakaroten) a je taky bohatým zdrojem minerálních látek, jako jsou zinek, hořčík a mangan. Všecko to je antioxidační a protizánětlivý. Jo a taky podporují detoxikační proces.

3. Česnek je můj favorit. Je tam toho až až - mangan, vápník, fosfor, selen a vitamíny B6 a C, alicin (smrdí po síře), potom eště oligosacharidy, aminokyselina arginin potřebná pro výrobu bílkovin, selen a flavonoidy. Celý to je prospěšný pro kosti a štítnou žlázu. Potlačuje záněty, posiluje imunitu (antibakteriální, antimykotické, antivirové a protiparazitární), zlepšuje kardiovaskulární zdraví (srdce, žíly, cévy) a krevní oběh, a prej ničí nádory v mozku, plicích, prsou, žaludku a ve slinivce břišní. Takže moje oblíbená hláška je - sice smrdim, ale zato sem zdravej...))

4. Klíčky dávám do každýho jídla místo brambor, knedlíků anebo rejže. Dřív sem si je kupoval, neska si je pěstuju doma. Je to jedno jaký, všecky sou super. Jsou v nich vitaminy, minerální látky, antioxidanty a enzymy.

5. Houby se prostě musí. Jsou bohatý na bílkoviny, vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník a jiné minerální látky, jsou také vynikajícím zdrojem antioxidantů. Jak sem psal dřív, každý ráno piju kokteil nesmrtelnosti, kam dám houby rejši (Ganoderma lucidum). Jinak jím většinou shiitake a hlívu.

6. Kadeřávek moc nemusím, ale semtam si ho dám. Je tam směs vitamínů K, A a C, a taky hodně manganu, mědi, vitamínů skupiny B, vlákniny, vápníku a draslíku.

Další zase přístě.

Fotka je z roku 1968

Autor: Pavel Kadlčák | sobota 1.7.2023 9:50 | karma článku: 12,01 | přečteno: 528x