Co teda jíst – část druhá

Je toho dost, co? A většinou samý dobrý věci. Takže tady je dalších šest položek, co by měl člověk dbající o svý zdraví zařadit do jídelníčku:

7. Špenát známe všichni, zamlada sem ho moc nemusel, ale pak sem mu přišel na chuť. Je tam dost vitamínů, minerálů a antioxidantů, jako je kyselina listová, obsahuje vitamin A, železo, draslík, vápník, zinek a selen. Je to protizánětlivé a antioxidační. Poslední dobou ho ale střídám, vobjevil sem na webu kytku nesmrtelnosti a pěstuju si to doma - zelený je to celej rok. Menuje se to Jiaogulan.

8. Collard je druh zelí, na jihu tomu řikaj raštika. Je tam dost vitaminu K a fytoživin - kyseliny kávový, kyseliny ferulový, quercetinu a kaempferolu. Prej taky pomáhaj v boji proti rakovině prsu, prostaty, vaječníků, rakovině děložního čípku a rakovině tlustého střeva a brání růstu rakovinných nádorů. No nekup to.

9. Rajčata jsou vynikajícím zdrojem luteinu, zeaxantinu a vitamínu C, A, E a vitaminy skupiny B, draslík, mangan a fosfor. Kromě toho jsou také koncentrovaným zdrojem lykopenu, antioxidantu, který dodává ovoci a zelenině, jako jsou rajčata a meloun, růžovou a červenou barvu. A navíc, při vaření se biologická dostupnost lykopenu zvyšuje, což z vařených rajčat dělá mimořádně zdravou potravinu.

10. Květák nejenom dobře chutná, ale obsahuje vitamín C, vitamin K, bílkoviny, thiamin, riboflavin, niacin, hořčík, fosfor, vlákniny, vitamin B6, kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou, draslík a mangan. Květák taky pomáhá detoxikovat tělo různými způsoby. Obsahuje antioxidanty, co podporují první fázi detoxikačního procesu, i výživné látky podporující druhou fázi detoxikačního procesu. Já ho mám nejrači syrovej, anebo vařenej.

11. Cibul je prostě nej. Ani nemá cenu psát co tam všecko je. Obsahuje četné protirakovinné sloučeniny, nejznámější je quercetin. Třeba polyfenolů má víc než česnek, pórek, rajčata, mrkev a červená paprika. Je skoro proti všem druhům rakovin (prostaty, prsu, vaječníků, dělohy, tlustého střeva, žaludku, jícnu, hrtanu a ledvin. Tlačenka s cibulí udělá svoje, co?

12. Losos, nejlíp z Aljašky, né ten norskej plnej penicilínu. Poskytuje tělu omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), které působí blahodárně na kardiovaskulární systém, duševní zdraví a trávicí systém. Prej můžou dokonce zabránit předčasné smrti a může prodloužit lidskej život o víc jak 2 roky a snížit riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 35 %. Já si ho dycky lehce dusím na olivovým oleji, s rajčatem, cibulí, čerstvým bobkovým listem a rozmarýnem.

Další zase přístě.

Fotka je z roku 1969

Autor: Pavel Kadlčák | neděle 2.7.2023 11:38 | karma článku: 9,31 | přečteno: 492x