Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ušil si na sebe bič ?..... snad

Nevím na které straně ve věci snížení daně z příjmu na příští rok jste, ale pokud se to vezme za správný konec, tak by nemuselo by být ve výsledku venkoncem špatně.

Ve mne se perou dva pohledy, ten osobní a ten k budoucnosti odpovědný. Ten osobní je jednoznačný – budu platit míň. Ten druhý je ošidný v tom kolik vlastně ušetřím, jestli nakonec to nebude takové Pyrhovo vítězství a nespláčeme nad výdělkem všichni.

Ten první pohled už je jasný a bude. Ten druhý má dnes politický rozměr. Je dobré si uvědomit, že návrh Babiše prošel díky hlasům Fialovy ODS. Té ODS, která v osobě předsedy věří, že bude součástí příští Vlády naší země.

A tady je podle mne potřeba hledat odpovědi na to, jestli snížení daně z příjmu fyzických osob bude snížením úrovně hodnoty našeho bytí nebo ne.

Trojčlenka a přímá úměra je náplní učiva prvního stupně základní školy, takže snad se to v dobré obrátí.Co mám na mysli. Je potřeba si říci,  že základem toho, když něco chci a nebo něco slíbím, tak na to musím mít. Když na to nemám a mám plán, tak si třeba mohu půjčit. Když nemám ani peníze ani plán, tak na to co chci  -musím zapomenout. To je obecný axiom, který valná většina nás všech zná z domácnosti. Pravda – v politice od doby, kdy vznikl v Americe FED americká nezávislá banka jako neziskový sektor a tedy začala doba, kdy peníze přestaly býti kryty zlatem ale jen svým obratem to už neplatí, pokud není politik sovícený. První špatnou zkušenost s nekrytými penězi měli naši pradědové v první světové válce. Mysleli si, že budou za půl roku doma, ale právě díky financím FEDu se zdrželi, protože jak říkal polní kurát Otto Katz :“ to se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou“. Ano jistota půjčky je největší nejistota existence čehokoliv.

Co tím chci řící ? No, že pokud si budeme jen půjčovat a to si jistě budeme muset, tak se nám tu lépe žít nebude. Co nám, ale zejména naším dětem.

Kde vidím příležitost změny ? Ve formě i obsahu správy země. Je nás deset milionů, z toho skoro fakticky dva v Praze. Jsme jako jedno větší město ve světě. Jsme malá entina. Když si člověk a zejména  správce státu správně uvědomí svou velikost může dokázat pozoruhodné věci. Babiš to pochopil náramně a jím nevlastněné impérium vzkvétá za současného zbídačení toho co oficiálně spravuje. Tedy náramně pro jednoho nemusí být přínosem pro druhého.

Ještě malá odbočka. Ve zprávách o hrůzách, které způsobí změna daní se dočteme, že Praha přijde o 5 mld. Brno o 1 mld. Olomouc někdo o 300 milionů. No a to nechci vzpomínat co Kraje – jeden z největších nesmyslů co prosadil Václav Klaus.

Jde zejména o to, že třeba nebude 100 milionů na opravu okruhu v Brně, který vlastní soukromník.Nebude na zimák v Olmouci atd. Všichni argumentují tím, že na něco materiálního nebude.

Jí vidím příležitost zejména v tom, že se změní pohled na správu země třeba v tom, že nebude na existenci krajů, tedy že se upustí od pohledu na to materiálno a více se bude zohledňovat k čemu to celé slouží. To je za mne velká příležitost nejen finanční, ale zejména až filosofická v tom, že národ jako celek si může uvědomit, že být státním zaměstnancem není cíl ale odměna pro nejlepší a nejschopnější.

Osobně se domnívám, že stát funguje tak jak funguje jeho poslední úředník a nikoliv jak funguje politik, který mu po čas daný mu volebním obdobím –velí. Přeneseně celý světový problém s COVIDem je zejména neschopností států se organizačně vypořádat s danou situací.

Takže bych Petru Fialovi doporučil si připravit něco jako nyní je PES pro COVID. Tedy tabulku jak co se bude dít, když něco bude a něco nebude. Tedy když na něco budeme mít, tak to míti budeme a když ne tak to míti nebudeme. A to třeba u těch krajů je až úsměvné. Jsem celoživotní sportovec, ale co nikdy nepochopím je to, že dnes skoro všechny kolektivní sporty jsou vyvázány na obecní a krajské rozpočty. Třeba „my“ v Olomouci si z krajských peněz držíme tři nebo čtyři volejbalová družstva.Zdá se Vám to normální, jestli ano nemusíte číst dál :-)

Takže Petře Fialo. Držím Vám palce aby jste našel odvahu, ale co odvahu, ale lidi, kteří se nebudou chtít v případě účasti ve Vládě napakovat na generace dopředu, ale třeba na generace  posunout Česko, že může být normální.

Držím nám palce…. Jak říkáme my Hanáci … dokud déchám dófám

Prima den                                      Oto Kaděrka

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oto Kaděrka | pátek 20.11.2020 10:09 | karma článku: 13,33 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Analýzou atentátu dojde asi ještě k většímu rozdělení

Nejsem negativista, to potvrdí ne jeden co mne zná. Ovšem tím jak se politickému establishmentu podařilo rozdělit politiku na správnou a správnou a tím zcela rozdrbat společnost jako takovou nevěřím, že dojde k poučení a změně.

18.5.2024 v 8:29 | Karma: 8,92 | Přečteno: 91x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Normalizační daňový kapitalismus

Pro pána Jána co je to za hloupost si řekne nejeden z vás. A já s ním musím souhlasit, protože ty tři slova v nadpise k sobě prostě logicky nepatří. A jak by řekl Galileo „přece se točí“. Za mne jde jen o to jak dlouho.

10.5.2024 v 10:32 | Karma: 20,37 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 31,06 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 22,34
  • Průměrná čtenost 1241x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik