Ušil si na sebe bič ?..... snad

Nevím na které straně ve věci snížení daně z příjmu na příští rok jste, ale pokud se to vezme za správný konec, tak by nemuselo by být ve výsledku venkoncem špatně.

Ve mne se perou dva pohledy, ten osobní a ten k budoucnosti odpovědný. Ten osobní je jednoznačný – budu platit míň. Ten druhý je ošidný v tom kolik vlastně ušetřím, jestli nakonec to nebude takové Pyrhovo vítězství a nespláčeme nad výdělkem všichni.

Ten první pohled už je jasný a bude. Ten druhý má dnes politický rozměr. Je dobré si uvědomit, že návrh Babiše prošel díky hlasům Fialovy ODS. Té ODS, která v osobě předsedy věří, že bude součástí příští Vlády naší země.

A tady je podle mne potřeba hledat odpovědi na to, jestli snížení daně z příjmu fyzických osob bude snížením úrovně hodnoty našeho bytí nebo ne.

Trojčlenka a přímá úměra je náplní učiva prvního stupně základní školy, takže snad se to v dobré obrátí.Co mám na mysli. Je potřeba si říci,  že základem toho, když něco chci a nebo něco slíbím, tak na to musím mít. Když na to nemám a mám plán, tak si třeba mohu půjčit. Když nemám ani peníze ani plán, tak na to co chci  -musím zapomenout. To je obecný axiom, který valná většina nás všech zná z domácnosti. Pravda – v politice od doby, kdy vznikl v Americe FED americká nezávislá banka jako neziskový sektor a tedy začala doba, kdy peníze přestaly býti kryty zlatem ale jen svým obratem to už neplatí, pokud není politik sovícený. První špatnou zkušenost s nekrytými penězi měli naši pradědové v první světové válce. Mysleli si, že budou za půl roku doma, ale právě díky financím FEDu se zdrželi, protože jak říkal polní kurát Otto Katz :“ to se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou“. Ano jistota půjčky je největší nejistota existence čehokoliv.

Co tím chci řící ? No, že pokud si budeme jen půjčovat a to si jistě budeme muset, tak se nám tu lépe žít nebude. Co nám, ale zejména naším dětem.

Kde vidím příležitost změny ? Ve formě i obsahu správy země. Je nás deset milionů, z toho skoro fakticky dva v Praze. Jsme jako jedno větší město ve světě. Jsme malá entina. Když si člověk a zejména  správce státu správně uvědomí svou velikost může dokázat pozoruhodné věci. Babiš to pochopil náramně a jím nevlastněné impérium vzkvétá za současného zbídačení toho co oficiálně spravuje. Tedy náramně pro jednoho nemusí být přínosem pro druhého.

Ještě malá odbočka. Ve zprávách o hrůzách, které způsobí změna daní se dočteme, že Praha přijde o 5 mld. Brno o 1 mld. Olomouc někdo o 300 milionů. No a to nechci vzpomínat co Kraje – jeden z největších nesmyslů co prosadil Václav Klaus.

Jde zejména o to, že třeba nebude 100 milionů na opravu okruhu v Brně, který vlastní soukromník.Nebude na zimák v Olmouci atd. Všichni argumentují tím, že na něco materiálního nebude.

Jí vidím příležitost zejména v tom, že se změní pohled na správu země třeba v tom, že nebude na existenci krajů, tedy že se upustí od pohledu na to materiálno a více se bude zohledňovat k čemu to celé slouží. To je za mne velká příležitost nejen finanční, ale zejména až filosofická v tom, že národ jako celek si může uvědomit, že být státním zaměstnancem není cíl ale odměna pro nejlepší a nejschopnější.

Osobně se domnívám, že stát funguje tak jak funguje jeho poslední úředník a nikoliv jak funguje politik, který mu po čas daný mu volebním obdobím –velí. Přeneseně celý světový problém s COVIDem je zejména neschopností států se organizačně vypořádat s danou situací.

Takže bych Petru Fialovi doporučil si připravit něco jako nyní je PES pro COVID. Tedy tabulku jak co se bude dít, když něco bude a něco nebude. Tedy když na něco budeme mít, tak to míti budeme a když ne tak to míti nebudeme. A to třeba u těch krajů je až úsměvné. Jsem celoživotní sportovec, ale co nikdy nepochopím je to, že dnes skoro všechny kolektivní sporty jsou vyvázány na obecní a krajské rozpočty. Třeba „my“ v Olomouci si z krajských peněz držíme tři nebo čtyři volejbalová družstva.Zdá se Vám to normální, jestli ano nemusíte číst dál :-)

Takže Petře Fialo. Držím Vám palce aby jste našel odvahu, ale co odvahu, ale lidi, kteří se nebudou chtít v případě účasti ve Vládě napakovat na generace dopředu, ale třeba na generace  posunout Česko, že může být normální.

Držím nám palce…. Jak říkáme my Hanáci … dokud déchám dófám

Prima den                                      Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pátek 20.11.2020 10:09 | karma článku: 13,33 | přečteno: 424x