Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krize ukázala jak jsme jako stát... nazí

Zůstaňte doma a ušijte si roušky – ono to přejde. Toto považuji za jediné pravdivé a logické sdělení, které nám naši politikové v řešení současné chřipkové epidemie venkoncem dali.

Vše ostatní je jen doprovod toho sdělení, doprovázeného zmatky z nezkušenosti, nevědomosti a neschopnosti pojmenovat pravdivě co se kolem děje.To celé je doprovázeno , naivnímu oku skrytým, obchodování zainteresovaných a informovaných na pozadí  „výhod“ nouzového stavu. Nic míň nic víc.

Nebo snad obchodování s rouškami přes prázdné firmy pro ministerstva zdravotnictví s marží 8% či desinfekce , kdy litr je dražší jak litr rumu od podniku v koncernu Agrofert je správné a krizi pomáhající ? Ne - není tomu tak.Jen tu krizi prodlužuje a vše prodražuje.

Ty dva odstavce jsou spíše pro orgány činné v trestním řízení a věřme, že i tak se k nim bude s dostupem času přistupovat.

Já se dnes chci zabývat tím, jak je náš stát řízen a strukturován, včetně odpovědností. Všichni dnes vzhlížíme ke Vládě a jejímu konání, protože ona v dané situaci je jediným výkonným orgánem. Patnáct nesourodých lidí , kdy se jeden předhání před druhým se „svým“ řešením. A to zcela nepokrytě a bez ucelené koncepce.  A člověk v poslední vesničce , kde žije třeba jen desítka obyvatel musí akceptovat řešení Vlády. Vlády, která sedí u obrazovek s rouškou na puse a jedná „on-line“ o tom co si někde přečetli ve svodkách svých sekretariátů. To celé doprovázeno novináři, kteří „loví“ neposlušné v terénu.

 No ono Vládě ani nic jiného nezbývá, protože jejich pravomoc je obrovská a v důsledku centralizace rozumu „ v Praze“ i všichni na jejich sdělení čekají. No a 15 lidí to prostě vyřešit nemůže ke spokojenosti všech. Kde je tedy zakopaná pes ?

Já mám dojem, že jedním z hlavních problému je i naše krajské uspořádání, kdy 14 nelogických celků včele se zvolenými odpadlíky celostátní politiky sedí a hledí na to co ta Vláda jim pošle a oni aby to pak vykonali.

Malá odbočka. Na kdejaké pracovní místo dnes člověk musí absolvovat výběrové řízení, jehož součástí od jistě úrovně odpovědnosti je vyžadováno mimo profesní i psychologické dobrozdání. Ne tak k jakékoliv politické funkci. Pro výkon jakéhokoliv povolání je nejhorší způsob výběru – volba.

Souhlasím s tím, že demokratický stát má mít Vládu, která vzejde z Voleb. U nás z Voleb vzešly 2/3 jedna třetina pak byla vybrána premiérem, ale zákon to umožňuje , tak to respektuji , ale za zmínku to strojí. Ovšem co považuji za zcela pochybné a neoperativní je volba čehosi jako kraje. Co je to Kraj ? Já dovedu definovat krajinu, ale kraj mi nejde. Kraj je neuchopitelný. A co je uchopitelné ?

Bingo - je to okres. Ostatně již během prvního týdne COVID sdělovací prostředky přešly na sdělování kolik je nakažených v okrese. To každý dnes ví co znamená .Okresy byly i po roce 1989 jako součásti dělení státu, kdy v čele okresu byl přednosta okresu jmenován na návrh ministra vnitra Vládou. Tedy Vláda měla v daném okresu přímo podřízeného člověka s pravomocemi.

O co mi jde ve spojení s COVID. Jde mi o to, že nyní máme jakýsi „jízdní řád“ zprovoznění republiky, který se chová ke všem ve státě stejně a je JEDNO jestli jsou či nejsou v dané oblasti nemocní. Já si dokáži představit, že v případě přímo řízených okresů již dnes mohli děti chodit v mnoha okresech do škol a vůbec vše mohlo fungovat ve omezené podobě a s respektem k situaci ve státě potažmo celém světe.

Takže stát by se v podobných případech jako máme dnes jistě rychleji vzpamatovával. Dnešní stav, kdy v Praze řeší „holiče v Jeseníku“ mi nepřipadne normálni. Ostatně i „chytrá karanténa“ v Jihomoravském kraji narazila na to, že tam moc nemocných není a stalo se z toho spíše cvičení, než-li by to mělo nějaké reálné výsledky.

Já to cítím tak, že neřízenou důvěrou v politika a jeho schopnost za nás cokoliv řešit jsme se vlastně „svlékli do naha“ .

Nedobrou vyhlídkou , pro nás všechny , je to. Že politik je dnes profese a nikoliv služba, což značí, že cesta k normálním řešením už skoro není, protože většina politiků , když již nimi nejsou, jdou často na pracovní úřad, protože v praxi jsou nepoužitelní.

Jinak všem přeji pěkné dny a méně STRACHU, vir už je pomalu v prachu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oto Kaděrka | středa 15.4.2020 13:42 | karma článku: 34,31 | přečteno: 4094x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Analýzou atentátu dojde asi ještě k většímu rozdělení

Nejsem negativista, to potvrdí ne jeden co mne zná. Ovšem tím jak se politickému establishmentu podařilo rozdělit politiku na správnou a správnou a tím zcela rozdrbat společnost jako takovou nevěřím, že dojde k poučení a změně.

18.5.2024 v 8:29 | Karma: 8,88 | Přečteno: 88x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Normalizační daňový kapitalismus

Pro pána Jána co je to za hloupost si řekne nejeden z vás. A já s ním musím souhlasit, protože ty tři slova v nadpise k sobě prostě logicky nepatří. A jak by řekl Galileo „přece se točí“. Za mne jde jen o to jak dlouho.

10.5.2024 v 10:32 | Karma: 20,37 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 31,06 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 22,34
  • Průměrná čtenost 1241x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik