Krize ukázala jak jsme jako stát... nazí

Zůstaňte doma a ušijte si roušky – ono to přejde. Toto považuji za jediné pravdivé a logické sdělení, které nám naši politikové v řešení současné chřipkové epidemie venkoncem dali.

Vše ostatní je jen doprovod toho sdělení, doprovázeného zmatky z nezkušenosti, nevědomosti a neschopnosti pojmenovat pravdivě co se kolem děje.To celé je doprovázeno , naivnímu oku skrytým, obchodování zainteresovaných a informovaných na pozadí  „výhod“ nouzového stavu. Nic míň nic víc.

Nebo snad obchodování s rouškami přes prázdné firmy pro ministerstva zdravotnictví s marží 8% či desinfekce , kdy litr je dražší jak litr rumu od podniku v koncernu Agrofert je správné a krizi pomáhající ? Ne - není tomu tak.Jen tu krizi prodlužuje a vše prodražuje.

Ty dva odstavce jsou spíše pro orgány činné v trestním řízení a věřme, že i tak se k nim bude s dostupem času přistupovat.

Já se dnes chci zabývat tím, jak je náš stát řízen a strukturován, včetně odpovědností. Všichni dnes vzhlížíme ke Vládě a jejímu konání, protože ona v dané situaci je jediným výkonným orgánem. Patnáct nesourodých lidí , kdy se jeden předhání před druhým se „svým“ řešením. A to zcela nepokrytě a bez ucelené koncepce.  A člověk v poslední vesničce , kde žije třeba jen desítka obyvatel musí akceptovat řešení Vlády. Vlády, která sedí u obrazovek s rouškou na puse a jedná „on-line“ o tom co si někde přečetli ve svodkách svých sekretariátů. To celé doprovázeno novináři, kteří „loví“ neposlušné v terénu.

 No ono Vládě ani nic jiného nezbývá, protože jejich pravomoc je obrovská a v důsledku centralizace rozumu „ v Praze“ i všichni na jejich sdělení čekají. No a 15 lidí to prostě vyřešit nemůže ke spokojenosti všech. Kde je tedy zakopaná pes ?

Já mám dojem, že jedním z hlavních problému je i naše krajské uspořádání, kdy 14 nelogických celků včele se zvolenými odpadlíky celostátní politiky sedí a hledí na to co ta Vláda jim pošle a oni aby to pak vykonali.

Malá odbočka. Na kdejaké pracovní místo dnes člověk musí absolvovat výběrové řízení, jehož součástí od jistě úrovně odpovědnosti je vyžadováno mimo profesní i psychologické dobrozdání. Ne tak k jakékoliv politické funkci. Pro výkon jakéhokoliv povolání je nejhorší způsob výběru – volba.

Souhlasím s tím, že demokratický stát má mít Vládu, která vzejde z Voleb. U nás z Voleb vzešly 2/3 jedna třetina pak byla vybrána premiérem, ale zákon to umožňuje , tak to respektuji , ale za zmínku to strojí. Ovšem co považuji za zcela pochybné a neoperativní je volba čehosi jako kraje. Co je to Kraj ? Já dovedu definovat krajinu, ale kraj mi nejde. Kraj je neuchopitelný. A co je uchopitelné ?

Bingo - je to okres. Ostatně již během prvního týdne COVID sdělovací prostředky přešly na sdělování kolik je nakažených v okrese. To každý dnes ví co znamená .Okresy byly i po roce 1989 jako součásti dělení státu, kdy v čele okresu byl přednosta okresu jmenován na návrh ministra vnitra Vládou. Tedy Vláda měla v daném okresu přímo podřízeného člověka s pravomocemi.

O co mi jde ve spojení s COVID. Jde mi o to, že nyní máme jakýsi „jízdní řád“ zprovoznění republiky, který se chová ke všem ve státě stejně a je JEDNO jestli jsou či nejsou v dané oblasti nemocní. Já si dokáži představit, že v případě přímo řízených okresů již dnes mohli děti chodit v mnoha okresech do škol a vůbec vše mohlo fungovat ve omezené podobě a s respektem k situaci ve státě potažmo celém světe.

Takže stát by se v podobných případech jako máme dnes jistě rychleji vzpamatovával. Dnešní stav, kdy v Praze řeší „holiče v Jeseníku“ mi nepřipadne normálni. Ostatně i „chytrá karanténa“ v Jihomoravském kraji narazila na to, že tam moc nemocných není a stalo se z toho spíše cvičení, než-li by to mělo nějaké reálné výsledky.

Já to cítím tak, že neřízenou důvěrou v politika a jeho schopnost za nás cokoliv řešit jsme se vlastně „svlékli do naha“ .

Nedobrou vyhlídkou , pro nás všechny , je to. Že politik je dnes profese a nikoliv služba, což značí, že cesta k normálním řešením už skoro není, protože většina politiků , když již nimi nejsou, jdou často na pracovní úřad, protože v praxi jsou nepoužitelní.

Jinak všem přeji pěkné dny a méně STRACHU, vir už je pomalu v prachu.

Autor: Oto Kaděrka | středa 15.4.2020 13:42 | karma článku: 34,31 | přečteno: 4094x