Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

... a co číst, psát a počítat ... ?

Dopoledne jsem zaznamenal výsledek včerejší přestřelky mezi ministrem školství Plagou a ministrem zdravotnictví Vojtěchem, kdo vlastně bude sdělovat jako to s tím školstvím bude. ANO už se perou v jednom mančaftu.

Je to jen obraz jak Vláda , která mám být kolektivem jím není a jednotlivci se předhánějí v tom jak jsou vidět. Tedy na současném bitevním poli s COVID19 se odehrává litý politický boj nejen napříč stranami, ale i uvnitř. Žijeme, kde žijeme a tak nás to už ani nepřekapuje. Ale o to mi až dnes nejde.

Já mám za to, že pro naší společnost je celkem jedno, kdy nastoupí do školy středoškoláci a kdy nastoupí do školy vysokoškoláci. Ostatně i v revolučních letech 1989 - 1990 se vysokoškolské vzdělání nekonalo a nemám pocit, že by tím nějak vzdělanost utrpěla. Celkem mne překvapilo sdělení, že sice nevíme, kdy maturity budou, ale že nebudou dříve jak tři týdny po nástupu do lavic. Tady jsem věřil v nějaký jiný postup, protože pokud ten papír mám mít nějakou kvalitu, nad kterou se jednotlivý ministři od revoluce stále opakovaně zamýšlejí, tak ten čas se mi zdá krátký. Ale možná už je to jen papír, který je potřeba k tomu, aby vysoké školy nezůstaly bez prvňáků. Já tu moc nemám, ale kdybych ji měl, tak v rámci celkové kvality vzdělání bych klidně nechal zájemce udělat přijímací zkoušky na VŠ a Ti kdo by se dostali by pak museli to vysvědčení od maturity do zápisu do 1. ročníku dodat. Ti, kdo mi chtějí sdělovat, že bez ukončeného středoškolského vzdělání se tam nikdo nedostane kvůli vědomostem mohu ubezpečit, že opakovaně jsem si prověřil , v rámci rodiny, že přijímací zkoušky na VŠ vycházejí spíše z učiva prvního ročníku VŠ než z čehokoliv jiného. Opět je to dáno takovou českou „kastací“ mezi jednotlivými úrovněmi vzdělání.

Tak střední a vysoké školy by jsme měli. Marie Terezie zavedla v našich zemích nikoliv povinnou školní docházku ale všeobecnou vzdělávací povinnost. Je pěkné jak obě sousloví vystihují dnešní skutečnost, kdy se třeba na mnohých školách vysvědčení odchodí. Základním úkolem bylo, aby všichni uměli číst, psát a počítat. Věřím, že bychom se mohli shodnout na tom, že tři výše uvedené znalosti jsou úkolem prvního stupně základní školy. Já osobně vidím jako stěžejní v celkovém vzdělání právě první stupeň, který zatím nikdo nyni neřeší ve vztahu potřeby chození do školy. Sdělení, že možná v květnu, možná že vůbec je sdělení špatné a nepostihuje celkovou důležitost tohoto stupně vzdělání. Ano, všichni umíme číst, psát a počítat. Ovšem jen málo lidí to má dáno umět učit, takže stávající praxe, kdy děti v 4,5 třídě hledí na obrazovku a pod dohledem rodiče opisují či plní úkoly je jen polovičaté řešení, které jistě nezadělá na to, že dítě se to naučí – ono splní úkol. Co se týče prvních třech ročníků, tak tam už je to zcela iluze, že se doma něco naučí. Možná ta skupina velice inteligentních , která se naučí vždy a vše za jakýchkoliv podmínek a potřebuje jen koučování od plenek. Ovšem většina bude zcela hořet. Jedni z důvodů mentální nedostatečnosti, druzí proto, že třeba rodiče mají prvňáka a třeťáka současně a proste to „nedávají“.

Nechci zde zpochybňovat přijatá opatření ve smyslu roušek a dalších. Ovšem dokážu si představit, když děti ve věku 7-10 let, kteří jsou statisticky jednou z nejméně ohrožených skupin co se COVID19 týče by se mohly do školy vrátit o poznání dříve, než-li děti, které už čtení, psaní, počítání zvládají. Rozdělení dětí do skupin do 10 dětí a s negativními testy na COVID19 včetně učitelů by neměl být ve školách problém. Zajištění učitelů jistě také ne, on i zeměpisář či tělocvikář je pedagog a když si vezmu jak ruštinářky po revoluci učili angličtinu, tak bych obavu o výsledek neměl. Dokáži si představit, že třeba 1-3 třída „zamrzne“ ať nepoužijí slovo opakovat, protože jsem se u dcery a vnoučat přesvědčil, že to těžko nesou.

Neodiskutovatelným profitem předchozího odstavce by bylo to, že bychom měli mimo zajištění vzdělání „odtestovánu“ i jednu ucelenou skupinu lidí.

Posílení a rozšíření mateřských škol o jeden rok bych jako velký problém neviděl. Po válce taky bylo s potřeby hlídání dětí pracujících rodičů zkráceno vzdělání na pedagogických středních školách o jeden rok.

Vše je o tom, jak se lidem vše vysvětlí, zdůvodní a jak se budou motivovat. A to je úkolem všech volených lidí , chceme – li, politiků. A pokud to nezvládnou, tak pak je možná i na nás všech si uvědomit, že nechození k volbám je cesta, aby tu práci vykonávali jiní než by měli.

Jo a dnes jsem si dal za úkol, že se podívám na to co je obsahem učiva šesté třídy, protože má svědomitá dcera (nevím po kom to má) zatím vše stíhá sama. Možná je to tím, že vysvětlování od otce je stejně protivné a ponižující jak bylo to vysvětlování od otce mého. Prostě geny

Prima den a hlavně radost                         Oto Kaděrka

PS. Jistě se najde někdo z diskutujících, který mi namísto ducha článku bude opravovat chyby. Na to jsem si již zvykl, ale přesto za to děkuji, stávám se pak lepším .

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oto Kaděrka | pondělí 23.3.2020 12:33 | karma článku: 13,56 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Analýzou atentátu dojde asi ještě k většímu rozdělení

Nejsem negativista, to potvrdí ne jeden co mne zná. Ovšem tím jak se politickému establishmentu podařilo rozdělit politiku na správnou a správnou a tím zcela rozdrbat společnost jako takovou nevěřím, že dojde k poučení a změně.

18.5.2024 v 8:29 | Karma: 8,92 | Přečteno: 91x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Normalizační daňový kapitalismus

Pro pána Jána co je to za hloupost si řekne nejeden z vás. A já s ním musím souhlasit, protože ty tři slova v nadpise k sobě prostě logicky nepatří. A jak by řekl Galileo „přece se točí“. Za mne jde jen o to jak dlouho.

10.5.2024 v 10:32 | Karma: 20,37 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 31,06 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 22,34
  • Průměrná čtenost 1241x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik