Být matkou, manželkou a dívkou … najednou

Má pětiletého syna. Ve svých třiceti letech si ho už s manželem skutečně přála. A ano, je za něj ráda. Dal jí nový smysl života. Přesto se jí stane, že si přeje být současně i tou dívkou, kterou kdysi byla. Svobodnou a nezávislou.

Bojí se toho a neví, jestli je to normál.

Vždyť kdo by za to co dal, mít kluka jako ona. Jenže jí to myšlenkami pořád táhne i jinam. Do světa, v němž byla ještě bezdětná a do sebe zahleděná, kdy ráda snila a dělala spoustu věcí jen tak. Prostě si užívala života a rostla. O nic a o nikoho se moc nestarala. Jen o sebe a o to, aby byla trochu krásná, aby se líbila, aby byla šťastna a spokojená, aby pořád měla to, o co stála. A když to mít nemohla, tak si za tím prostě šla. Měla to tak údajně i její matka. Ale jen do chvíle, než se coby její první dítě narodila. Pak to šlo ráz na ráz.

Záhy se narodila i druhá a třetí sestra. Dvojčata. Ona matkou skutečně byla a pro všechny se s plnou láskou obětovala. Měla každé své dítě tak ráda, že na sebe téměř zapomínala. Možná i proto pak vážně onemocněla. Táta jim ale říkal, že vidět, jak její tři dcery vyrůstají, pro ni bylo víc, než co si kdy od života přála. Nechtěla být herečka, ani doktorka, ani vyhledávaná právnička. Ona chtěla být od určitého věku především máma.

Jak se tedy stalo, že to tak coby její dcera nemá. Už s prvním dítětem od něj myšlenkami utíká. Nemůže si žít jen tak, protože má syna a má i manžela. A ona by tak ráda ještě letěla … snila … tančila … bezuzdně se smála … skákala … jako ta holka na trampolíně, kterou jednou táta odněkud přitáh krátce po tom, co jejich máma odešla. Aby se zvedla atmosféra, aby se něco dělo a nebylo to dusno a tíha všudypřítomná. Postavil ji na zahradě, ačkoliv manuální zručnost nebyla jeho silná stránka. Ale musel … nedalo se nic dělat. Naučil se i to, co dřív běžně nedělal. Prát, žehlit, dokonce i zašívat. Před ničím neutíkal. I on byl táta par excellence.  

Táta a máma … oba pro ni a její dvě sestry žili a neutíkali nikam. Ne jako to dělá ona. Toho by si přece všimla. Kde se v ní bere ten bohém, co chce někdy zcela sám stoupat do nebes a nechat toho svého milovaného kluka mimo tu část svého světa? Je snad sobecká? Cítí se tak a ten pocit viny ji někdy od jejího snění vrací rychle zpět. Jde k chlapci a tiskne si ho k sobě. Přeje si, aby ji ten její kluk držel, aby jí třeba „nasadil pouta,“ aby neudělala něco, co by ji pak mohlo mrzet.  

„Co je s tebou?,“ zeptá se ji jednoho odpoledne manžel. Jsou na chatě. Je krásně, svítí slunce. A ona věší prádlo a jen tak se zamyslí a je duchem nepřítomná. Jsem to vůbec ještě já, nebo jsem tu už jen pro někoho? Mohu tu být sama sebou? Mohu si ještě hrát a nenést tu tíhu, tu odpovědnost, tu dospělost? Copak je dítě, aby si mohla myšlenkami takhle vyskakovat? Aby si mohla takové otázky vůbec klást? Hledá snad ještě něco? Chce se rozběhnout do potoka a tam se nahá vykoupat. Udělat nějakou šílenost. A pak se s Martinem pomilovat jako když to dělali v trávě v noci jen tak. Měli vše před sebou a užívali si jeden druhého.

„Nic se mnou není, zlato, alespoň doufám. Jen jsem se zamyslela.“    

„To se ti teď děje dost často. Nejsi snad s něčím spokojená?“

„Proč se ptáš právě na to?“

„Nepřijdeš mi šťastná. To že jsi mámou?“

Jak na to přišel, proč tahle otázka? Zraní jí to. Vůbec neví, kde se v něm vzala ta přímost. Ona je šťastná, že je matkou. Miluje svého kluka. Položila by za něj život.

„Jak tě tohle napadlo?“

„Sleduju tě už dlouho, jak se někdy díváš do daleka, jek hledíš někam za obzor, mimo čas a prostor. Jako tenkrát, když jsme byli ještě sami dva a ty si ode mě pořád někam utíkala, ačkoliv jsem si tě držel a celou tě objímal. Věděl jsem, že kolikrát nejsi duchem se mnou. Ale pak ses vrátila a bylas … miluju tě, víš to?“

„Já tebe taky, Martine. I našeho kluka. Strašně moc. Nikdy bych to za nic na světě nevyměnila. Jen někdy … ano, mám touhu si někam uletět, být sama sebou a pro sebe. Promiň mi to.“

„Není co. Patři to asi k tobě. Když jsem si tě bral, věděl jsem to. Ale říkal jsem si, že …“

„Že co?“

„Že z toho svého snění a létání jednou vyrosteš.“

„A nestalo se to.“

„Ne. Ale možná je to tak dobře. Nechme to.“

„Proč?“

„Protože nevím, jak bych ti mohl pomoct. A jestli mou pomoc vůbec potřebuješ. Přeji si jen, aby vše nějak klapalo.“

Ta naléhavost, s níž to z úst Martina zaznělo, ji vyleká. Bojí se snad, že se mu to co má, rozpadne díky ní pod rukama? Obává se snad toho něčeho, téměř hmatatelného, co nemá z pozice manžela pod kontrolou a s čím nemůže nic dělat?     

„Třeba bychom mohli zkusit … jít do druhého,“ řekne Martin. Možná s podvědomou motivací, aby si svou ženu ještě více připoutal. Ona chvíli nemá slov.

„Vyrůstat jako jedináček … znám to … vždycky jsem záviděl těm, co měli sourozence. Chci, aby ho měl i Libor.“

„Ale já se na druhé dítě necítím připravená. To by už na mě bylo moc.“

„Jasně. Chápu to, snad jednou změníš názor.“

Vnímá ten nátlak z něho, ten díl manipulace, ten strach, který asi má, aby mu náhodou neutekla, a řeší ho tím, že navrhne druhého potomka. A pak třetího, čtvrtého, jako na lince, třeba?! Ještě že jí to jede pouze hlavou. Vyslovit to, kdoví jak by Martin zareagoval. 

Nechá to plynout. Nemůže přece za to, že asi není tou správnou stoprocentní matkou. Snad to Libora nikterak nepoznamená. Vše dělá tak, jak má, nic a nikoho snad nezanedbává. Nebo ano? Musí to prostě zvládnout. Být matkou, být manželkou, být sama sebou. A zároveň si v duchu zůstat někdy i tou dívkou, která se kdysi malovala svou první šminkou. Jen tak pro parádu, pro něčí pozornost. 

„Mami, pojď si se mnou zaskákat na trampošku. Ukážu ti, jak už to umím vysoko,“ křikne na ni Libor.

Jakoby slyšela sebe, když tak volala na svého tátu. Kolik jí to tenkrát bylo, deset, jedenáct roků.

Nechá všeho a utíká za synem. „Jen počkej, uvidíme kdo z koho. Já umím skákat taky pěkně vysoko. Mám totiž natrénováno.“

Chytnou se čelem k sobě za ruce a stane se z nich po pár skocích na trampolíně doslova sehraná dvojice. Libor pak z ničeho nic od radosti udělá přemet a stojku.

„Pane jo, jsi jako akrobat v cirkuse.“  

„Můžeš to prubnout.“

„To víš, něco si natáhnu a kdo se pak o mě postará?“

„Přece já s tátou.“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jurek | středa 21.12.2022 14:46 | karma článku: 13,66 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Jan Jurek

Pozdě ale přece

„Co bys ráda?“ „Ráda bych si promluvila.“ „Něco jsem provedla?“ „Ne. Jsi ale moje nejlepší kamarádka. Potřebuju, abys mě alespoň vyslechla.“ „O co jde? Doufám, že Martin je ok.“ „Proč by nebyl?“

7.5.2024 v 13:59 | Karma: 7,56 | Přečteno: 227x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Téměř „lavinová“ záležitost

„Co tě sem, Lenko, přivedlo?“ Lenka nedokáže hned odpovědět. Něco se provalilo. A pak to přišlo. Jedna rána, druha a další i od lidí, od kterých to nečekala. Téměř nic ji nepodrželo. Na všechno v ten moment byla sama. Bylo..

1.5.2024 v 7:12 | Karma: 8,02 | Přečteno: 250x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Pokec se spolužačkou

Rád sedává na lavičce při agua centru a sleduje lidi okolo. To místo mu dělá dobře. Není to tak vždy, ale někdy ano. A když má všeho dost, sebere se, sedne do auta a jede na to místo, kde má pár berliček, kterých se může chytnout.

3.1.2024 v 13:51 | Karma: 13,54 | Přečteno: 406x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Dokonalý manžel …

„Neexistuje! Nejsou takoví na skladě. Musíš se s tím, Ireno, smířit a brát to, co je. Taky už nejsi nejmladší.“ „Ale míry mám, Jitko, pořád ucházející.“ „To je dost pomíjivý a chlapi to vědí. V našem věku už také hledají jistoty.“

29.12.2023 v 12:16 | Karma: 14,62 | Přečteno: 556x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Nevlastní syn

„To dítě není tvoje.“ „Čí tedy?“ „Tvého kamaráda z vejšky. Zbouchnul mě jeden večer po akci. Oba jsme byli opilí, sami dva na koleji.“ „Stačí! Do detailů jít nemusíš! Po pěti letech manželství mi tohle oznámíš a tváříš se jakoby nic

27.12.2023 v 12:50 | Karma: 22,97 | Přečteno: 808x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

I jedna střela může být devastující, Ficovu operaci ztížil bypass, říkají lékaři

16. května 2024

Premium Slovenského premiéra Roberta Fica, na kterého ve středu zaútočil jednasedmdesátiletý pachatel,...

Policisté i hasiči v budově BIS prověřovali podezřelou zásilku s chemikálií

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:58

V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) v pražských Stodůlkách zasahovali policisté, hasiči i...

Krok od Ruska? Moldavsko si těsnou většinou odhlasovalo referendum o EU

16. května 2024  19:47

Moldavsko uspořádá 20. října referendum o vstupu do Evropské unie. Podle agentury Reuters o tom ve...

Českou paraglidistku zachraňoval v Alpách vrtulník. Uvázla na stromě

16. května 2024  19:43

Paraglidistka z České republiky má za sebou ve čtvrtek komplikovanou záchranu. Zřítila se v Alpách...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 7,79
  • Průměrná čtenost 463x
Jsem původní profesí učitel. Příležitostně publikuji recenze v tištěných periodikách. Byl jsem třikrát oceněn v rámci celostátní scenáristické soutěže Filmové nadace Inogy Barrandov. Realizovaný celovečerní film dle mého scénáře Kluci z hor. Dále viz můj web www.jan-jurek.cz