Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právní stát je ten, kde se dobře daří právníkům

Žijeme v zemi, která za 25 let ztratila vše, co si budovala celé minulé století zejména ve strojírenství. Už nadpis sám o sobě je velký nesmysl, ale bohužel u nás je to skutečnost. I já jsem byl krátce po ústavní změně přesvědčen, že vyrobit něco je jednoduché, ale daleko složitější je to vyrobené prodat. Myslím ale, že s věkem jsem procitl.

Je jasné, že před rokem 1989 jsme žili v zemi, kde se lidská práva nějak moc nebo spíše skoro vůbec nedodržovala. Ale to je snad jediné, co nám všem tehdy chybělo. Tedy až na to, že jsme nemohli svobodně cestovat, což ovšem brzo také nepůjde, protože na to většina nebude mít peníze. Ovšem ostatní bylo jaksi lépe organizované a daleko větší důraz byl dáván na výrobu a tedy vlastní produkci. Dnes je to přesně naopak a z Česka se stala země tranzitní a skladovací. A za většinu těchto „výdobytků“ vděčíme právě právníkům! Oni se totiž v rouše politiků (sice u mnohých s právnickým vzděláním v Plzni) rozhodli, že budou ovládat úplně vše. A daří se jim to velmi dobře a jim se daří také dobře. A vše pod záštitou nesmyslné spleti zákonů a někdy i hloupých nařízení.

Bez právníka už nelze udělat vůbec nic! Není sice pravda, že se bez nich nedá nic udělat, ale riziko je tak veliké, že se bojíme bez nich cokoli udělat, vytvořit nebo i podepsat. Navíc prokurátor (pardon státní zástupce), soudce nebo advokát chyby nedělá, a pokud ano, potom to není chyba, ale pouze JINÝ PRÁVNÍ NÁZOR! To je ovšem pouze výsada právníků, protože oni jsou vzděláni ve vědě tajné, laikům nepřístupné. Občan samozřejmě jiný právní názor mít nemůže, protože není v jejich oboru vzdělán. A od tohoto se vše odvíjí. Bez právníka ani ránu, protože on se nemýlí, má jen jiný právní názor!

Bohužel tito lidé většinou neumí nic jiného, než hlásat „moudra“, ale když mají vzít do ruky třeba jen kladivo, tak se většinou uhodí do ruky, v lepším případě jen do prstu. A to vůbec nemluvím o sekyrce nebo pile. Ale daří se jim velmi dobře, protože hloupý občan, který vytváří hodnoty, jim platí desátky za to, aby měl klid a neudělal „chybu“. A výrobky to prodražuje.

Jen by nás, ale i je mohlo začít zajímat, jak to udělají, až nebude svítit žárovka, protože nebude elektřina nebo nevyroste obilí, protože se nezaselo a podobně. Potom patrně půjdou a zažalují dráty, že tu elektřinu nepřinesly nebo půdu, že obilí nevydala. Jen si asi neuvědomují, že tím si nerozsvítí, nezatopí ani se nenajedí.

Kdy už si konečně všichni uvědomíme, že levný dovoz z Číny a jiných států, kde výroba běží, za pár let nebude levný a že právníci nás neuživí. Právnická profese je služba, tedy terciální sféra a ne primární a ovládající vše. Proč tedy máme trpět tím, že si zákony dělají zejména pro sebe a to tak, aby měli právníci prostor se dohadovat u soudů nad tím či oním paragrafem a občan bez právního vzdělání bude platit za jejich nic neříkající žvanění. A bude hůř, protože nový občanský zákoník jim dá do rukou ještě silnější zbraně, neboť se v něm zatím nevyznají sami, natož aby se v něm orientoval běžný občan.

Nechci, aby se dařilo dobře pouze právníkům, rád bych, aby se nám dobře dařilo všem. To ovšem nepůjde bez toho, aby nám právo začalo sloužit a ne nás ovládat. Tímto příspěvkem se nechci dotknout těch, kteří právo dělají jako poslání a nezneužívají jej jako zlatý důl proti vůli všech. Bohužel je jich menšina a jejich znalosti a schopnosti nestačí v boji proti těm nevzdělaným a hloupým, kteří se zastřešují tím, že mají funkci, razítko a talár.

Takže právní stát je ten, který ctí práva svých občanů a ne ten, kde se dobře daří pouze právníkům! A to tento stát zatím rozhodně není a právnická profese je brána jako skvělý zdroj obživy a myslím, že proti vůli všech. Nejsem historik, ale matně sice vzpomínám ze školy, že už říše římská dojela na tzv. přeprávnění neboli nepřehlednou změť zákonů. Sice to nebyl jediný důvod, ale zcela jistě to k jejímu zániku přispělo nemalou měrou.

Neblížíme se do podobného stavu? Nebo už v něm jsme? Berme to jako úvahu či spíše zamyšlení nad tím, jak dál….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Řehoř | pátek 3.1.2014 13:10 | karma článku: 30,77 | přečteno: 1458x
  • Další články autora

Václav Řehoř

ČEZ jako pašalík pro politiky?

Po valné hromadě společnosti ČEZ mi nedá, abych se velmi krátce nezamyslel nad výroky některých politiků a nad jejich vyjádřením, že si ministr financí „dosadil“ do dozorčí rady své věrné. Podle jmen, která byla publikována jsem přesvědčen, že tomu tak rozhodně není.

30.6.2014 v 15:02 | Karma: 22,91 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Co čekat od voleb 2013

Tyto volby, které nás za týden čekají, jsou nejspíše naprosto zbytečné, ale za možná že se mýlím a opak bude pravdou.

18.10.2013 v 16:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Václav Řehoř

Má smysl česká justice?

Dlouho jsem nenapsal žádný článek, ale po posledních událostech, které proběhly v médiích nemohu tak neučinit. V tomto týdnu dospěly k soudu dvě kauzy, které ukazují na to, jak česká státní zastupitelství nabírají směr, který přestává být srozumitelný snad pro každého rozumně myslícího člověka. Mám na mysli kauzu pana Daňhela, ale zejména obžalobu matky, která údajně citově týrala svou dceru, protože po ní chtěla, aby se učila, četla a pomáhala doma s úklidem!

8.3.2013 v 14:10 | Karma: 26,09 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost

Václav Řehoř

Jaká tragédie politiky poučí

Spadl most na vlak a zabil minimálně 10 lidí na místě a patrně to nebude číslo konečné. Jak se k těmto a dalším budoucím možným tragédiím postaví politici, kteří jsou hlavní příčinou tohoto neštěstí??? Vždyť takovéto neštěstí je pouze důsledkem nesmyslných a neodpovědných výběrových řízení, které veškeré stavby tohoto typu předchází. Jediným kritériem pro výběr dodavatele je CENA a následný "outsourcing"! Zakázky řídí právníci a ekonomové! Kam se poděli odborníci, kteří by měli rozhodovat o vhodnosti a také náročnosti dodávky. Jenže vše je omezeno cenou a pak se šetří, kde se dá. Právníci a ekonomové nesmí omezovat bezpečnost díla!

8.8.2008 v 12:51 | Karma: 14,70 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Nejdříve ucho a teď už i oko Velkého bratra

Poslanci nám schválili novelu tzv. elektronického zákona. To je skvělé! Matka Evropská unie nám opět poslala dáreček! Jen jestli nechceme být u nás v Čechách papežtější nežli papež. Přístup k datům telefonních operátorů pro zajištění bezpečnosti státu je asi v pořádku, ale ne za každou cenu. Zejména pokud je cena taková, že se stáváme všichni obětí určitého strašidla, které přesně neznáme a nevíme, kde jej hledat. Navíc se tady nabízí otázka, kdo všechno a jakým způsobem může a také jistě bude s těmito informacemi nakládat a zda náhodou nejsou v určité podobě snadno zneužitelné některými soukromými subjekty jako jsou například různé bezpečnostní agentury.

24.4.2008 v 12:04 | Karma: 15,39 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
absolovent ČVUT