Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejdříve ucho a teď už i oko Velkého bratra

        Poslanci nám schválili novelu tzv. elektronického zákona. To je skvělé! Matka Evropská unie nám opět poslala dáreček! Jen jestli nechceme být u nás v Čechách papežtější nežli papež. Přístup k datům telefonních operátorů pro zajištění bezpečnosti státu je asi v pořádku, ale ne za každou cenu. Zejména pokud je cena taková, že se stáváme všichni obětí určitého strašidla, které přesně neznáme a nevíme, kde jej hledat. Navíc se tady nabízí otázka, kdo všechno a jakým způsobem může a také jistě bude s těmito informacemi nakládat a zda náhodou nejsou v určité podobě snadno zneužitelné některými soukromými subjekty jako jsou například různé bezpečnostní agentury.

        Třebaže neznám přesné znění zákona, který byl poslaneckou sněmovnou schválen, tak už jen při první informaci o něm mě dost zatrnulo. Rozhodně ne proto, že by takovýto postup neměl být využíván v boji se světovým terorismem nebo jinými formami ohrožení státu, ale proto, že se k těmto informacím dostane leckdo a nebude ani možné zjistit, odkud se informace dostala na veřejnost. Tedy ne úplně na veřejnost, ale rozhodně do nepovolaných rukou.

        Většina bezpečnostních agentur byla založena bývalými příslušníky různých bezpečnostních složek a pokud ne, tak určitě tam pracují bývalí příslušníci policie nebo jiných složek. Moc bych se divil, kdyby v každé z nich nebyl alespoň jeden takový člověk. A to je právě ten kámen úrazu. V Česku je naprosto běžné, že každý má někde kamaráda a ten určitě pomůže a za peníze dvojnásob! Je veřejným tajemstvím, že se leckdo dostal k opisům telefonních hovorů, že odposloucháváno je téměř vše a teď navíc bude k dispozici i přesná identifikace místa, kde se komunikační zařízení pohybuje. Takže už nejen ucho, ale i oko!

        Pokud tedy nebude přesně definováno, kdo se k informacím dostat, myslím i jmenovitě (což je ovšem trochu problém i v této vyspělé době informačních technologií), tak se pak nedá dohledat, kdo informaci vynesl a komu ji předal. A tady jsme u jádra věci. Začínají žně pro různé bezpečnostní, hlídací a detektivní kanceláře. Za peníze bude možné každého hodně přesně sledovat a to je přece byznys.

        Dovedu si představit i to, že si někdo nechá sledovat manželku, zda mu nezahýbá a dobře zaplatí. Potom je už přece velmi snadné, aby se peníze dělili mezi toho kdo sleduje a toho, kdo má přístup k informacím, takže další prostor pro korupci a zneužívání informací, které měli sloužit něčemu úplně jinému. A to není jen manželka, ale velká škála dalších věcí a lidí.

        Já se v této souvislosti ptám, jak je zabezpečeno, aby informace získané novým zákonem nebyly využívány k úplně jinému účelu, než kterému mají sloužit. Nebylo by lepší v rámci jedné ze státních bezpečnostních složek vytvořit skupinu, která by činnost, kterou nám údajně ukládá EU, prováděla? Je mi jasné, že by se úplně nezamezilo úniku informací, ale věřím, že by se poměrně hodně eliminovalo. Pokud by k těmto celkovým informacím měla přístup relativně úzká skupina lidí (navíc přísně kontrolovaná), potom by bylo snáze dohledatelné, kdo je ten vynašeč informací.

        Obávám se však, že nad touto variantou nikdo nepřemýšlel a my se mílovými kroky přibližujeme k totálnímu policejnímu státu (pokud jej už nemáme!), kde mobilní telefon bude spíše ke škodě než k pomoci.

        Závěr je pro mě hodně nepěkný. Mám dojem, že vynálezce mobilního telefonu vůbec netušil, k čemu všemu se dá takové zařízení zneužít. Myslel to dobře, chtěl zlepšit a zrychlit komunikaci.

        Poslanci to také možná mysleli dobře, i když nevěřím tomu, že vůbec mysleli! Ať nás všechny chrání před teroristy, ale ať se nevšímají soukromí každého slušného občana. Ještě je tady sice senát a pan prezident, ale to bych chtěl asi moc!!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Řehoř | čtvrtek 24.4.2008 12:04 | karma článku: 15,39 | přečteno: 1842x
  • Další články autora

Václav Řehoř

ČEZ jako pašalík pro politiky?

Po valné hromadě společnosti ČEZ mi nedá, abych se velmi krátce nezamyslel nad výroky některých politiků a nad jejich vyjádřením, že si ministr financí „dosadil“ do dozorčí rady své věrné. Podle jmen, která byla publikována jsem přesvědčen, že tomu tak rozhodně není.

30.6.2014 v 15:02 | Karma: 22,91 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Právní stát je ten, kde se dobře daří právníkům

Žijeme v zemi, která za 25 let ztratila vše, co si budovala celé minulé století zejména ve strojírenství. Už nadpis sám o sobě je velký nesmysl, ale bohužel u nás je to skutečnost. I já jsem byl krátce po ústavní změně přesvědčen, že vyrobit něco je jednoduché, ale daleko složitější je to vyrobené prodat. Myslím ale, že s věkem jsem procitl.

3.1.2014 v 13:10 | Karma: 30,77 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Co čekat od voleb 2013

Tyto volby, které nás za týden čekají, jsou nejspíše naprosto zbytečné, ale za možná že se mýlím a opak bude pravdou.

18.10.2013 v 16:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Václav Řehoř

Má smysl česká justice?

Dlouho jsem nenapsal žádný článek, ale po posledních událostech, které proběhly v médiích nemohu tak neučinit. V tomto týdnu dospěly k soudu dvě kauzy, které ukazují na to, jak česká státní zastupitelství nabírají směr, který přestává být srozumitelný snad pro každého rozumně myslícího člověka. Mám na mysli kauzu pana Daňhela, ale zejména obžalobu matky, která údajně citově týrala svou dceru, protože po ní chtěla, aby se učila, četla a pomáhala doma s úklidem!

8.3.2013 v 14:10 | Karma: 26,09 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost

Václav Řehoř

Jaká tragédie politiky poučí

Spadl most na vlak a zabil minimálně 10 lidí na místě a patrně to nebude číslo konečné. Jak se k těmto a dalším budoucím možným tragédiím postaví politici, kteří jsou hlavní příčinou tohoto neštěstí??? Vždyť takovéto neštěstí je pouze důsledkem nesmyslných a neodpovědných výběrových řízení, které veškeré stavby tohoto typu předchází. Jediným kritériem pro výběr dodavatele je CENA a následný "outsourcing"! Zakázky řídí právníci a ekonomové! Kam se poděli odborníci, kteří by měli rozhodovat o vhodnosti a také náročnosti dodávky. Jenže vše je omezeno cenou a pak se šetří, kde se dá. Právníci a ekonomové nesmí omezovat bezpečnost díla!

8.8.2008 v 12:51 | Karma: 14,70 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
absolovent ČVUT