Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co čekat od voleb 2013

Tyto volby, které nás za týden čekají, jsou nejspíše naprosto zbytečné, ale za možná že se mýlím a opak bude pravdou.

Dovolím si malou úvahu nad tím, zda mohou nastávající volby něco změnit. Pokud se ptám sám sebe, kam směřuje tato republika s poslanci, kteří před dvěma měsíci opustili své posty, potom je odpověď asi jednoznačná. Ano, směřuje do té zadní části těla, o které se slušně příliš psát nedá a kterou každý z nás minimálně jednou denně použije.

Ale raději se zamyslím nad tím, co mohou volby přinést dobrého. Bohužel moc toho není, protože pokud se opět do poslanecké sněmovny dostane většina těch darmožroutů, kteří tam seděli (a nic nedělali) zpět, tak nelze očekávat jakoukoli změnu a nová krev to bude mít velmi složité něco prosadit. Ovšem nová seskupení jednu možnost mají a věřím, že to je šance pro všechny občany naší země. Tou šancí je to, že už konečně zlikvidují tu lůzu, která nic neumí, pouze žvaní a lže. Mám na mysli skoro všechny poslance, kteří „zastupovali“ občany více než jedno volební období. Jim totiž nešlo, nejde a ani nepůjde o lidi, ale pouze o jejich kapsy, o to, jak si prostřednictvím svých kamarádů ještě více nakrást. A jsou to všichni, bez rozdílu politických stran. Nechci být adresný na jména, protože bych jich na tuto stránku musel napsat minimálně 150, možná i víc.

Letos více než jindy sleduji předvolební debaty, které jsou naprosto prázdné a svědčí pouze o tom, že žádná z politických stran nemá žádný program natož jakoukoli dlouhodobou koncepci. Navíc ty takzvaně zavedené strany se spoléhají na lidi, kteří jsou naprosto odtržení od reality a jediné co znají jsou poslanecké lavice ve Sněmovní ulici v Praze.

Nejsem žádným zastáncem nebo voličem ani pana Babiše ani pana Okamury, ale jedno se jim musí přiznat – mají chuť se aspoň pokusit bojovat s těmi hlupáky a ignoranty, kteří tam doteď seděli. Pokud by tedy měli právě oni nebo možná i jiní (rozhodně ne ti z ODS, ČSSD a TOP09) být schopni zahájit proces očisty a změny politické kultury (i když o politické kultuře se tady těžko mluví, protože žádná neexistuje), potom možná změním názor.

Myslím, že zahájit by se mělo samozřejmě ekonomickou situací země, ale s tím velmi úzce souvisí zjednodušení legislativy a zákonů, změna volebního systému a oddělení sněmovny od vlády. To je totiž jediná cesta, jak se alespoň pokusit omezit korupci. Pokud si totiž vítězná strana (nebo tzv. koalice) i sestaví vládu, potom této vládě vše prohlasuje a je velmi snadné okrádat nás občany. Když už máme konečně přímou volbu prezidenta, tak proč by si prezident nemohl složit svoji vládu a tím za ni nesl odpovědnost a parlament by schvaloval vládou předkládané zákony. No a pokud by ještě i poslanci byli odpovědni svým voličům přímo a ne prostřednictvím pochybných politických stran a seskupení (a mám na mysli opět zejména ty staré a „zavedené“ strany), potom by možná už příští volby mohly něco změnit. Vím, že to bude velmi obtížné prosadit, protože zejména ti neschopní nebo všeho schopní se schovávají právě za politické strany a v přímé volbě by neměli šanci být zvoleni. Třeba by to mohlo vést k tomu, že tuto zemi by začali vést lidé moudří a schopní a ne ti hloupí a všeho schopní.

To by asi mohlo být maximum, co bych od těchto voleb chtěl, samozřejmě bych chtěl více, ale po přečtení kandidátek a při současném volebním systému mám obavu, že ani toto málo se mi nesplní, pouze se budou bojovat hloupé války mezi jednotlivými stranami a lidmi. To ovšem bude znamenat, že jim nikomu nejde o občana a tudíž takový poslanec ve sněmovně nemá co dělat.

K tomu co jsem napsal, mě přivedla zejména debata paní Němcové a pana Babiše, kde jsem nechápal hysterii paní Němcové, kterou snad lze vysvětlit pouze tím, že se něčeho bojí, protože jinak by nemohla tak hloupě a naivně argumentovat. A to jsem prosím do nedávna byl volič ODS!

Zvolme proto prosím dobře, zvolme moudře, ale neočekávejme, že s bývalými a bohužel i většinou budoucích poslanců se cokoli zásadního změní. A pokud bude jedinou změnou to, že příště už grázlové a darmožrouti nebudou mít šanci, potom HURÁ!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Řehoř | pátek 18.10.2013 16:50 | karma článku: 13,72 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Václav Řehoř

ČEZ jako pašalík pro politiky?

Po valné hromadě společnosti ČEZ mi nedá, abych se velmi krátce nezamyslel nad výroky některých politiků a nad jejich vyjádřením, že si ministr financí „dosadil“ do dozorčí rady své věrné. Podle jmen, která byla publikována jsem přesvědčen, že tomu tak rozhodně není.

30.6.2014 v 15:02 | Karma: 22,91 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Právní stát je ten, kde se dobře daří právníkům

Žijeme v zemi, která za 25 let ztratila vše, co si budovala celé minulé století zejména ve strojírenství. Už nadpis sám o sobě je velký nesmysl, ale bohužel u nás je to skutečnost. I já jsem byl krátce po ústavní změně přesvědčen, že vyrobit něco je jednoduché, ale daleko složitější je to vyrobené prodat. Myslím ale, že s věkem jsem procitl.

3.1.2014 v 13:10 | Karma: 30,77 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Má smysl česká justice?

Dlouho jsem nenapsal žádný článek, ale po posledních událostech, které proběhly v médiích nemohu tak neučinit. V tomto týdnu dospěly k soudu dvě kauzy, které ukazují na to, jak česká státní zastupitelství nabírají směr, který přestává být srozumitelný snad pro každého rozumně myslícího člověka. Mám na mysli kauzu pana Daňhela, ale zejména obžalobu matky, která údajně citově týrala svou dceru, protože po ní chtěla, aby se učila, četla a pomáhala doma s úklidem!

8.3.2013 v 14:10 | Karma: 26,09 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost

Václav Řehoř

Jaká tragédie politiky poučí

Spadl most na vlak a zabil minimálně 10 lidí na místě a patrně to nebude číslo konečné. Jak se k těmto a dalším budoucím možným tragédiím postaví politici, kteří jsou hlavní příčinou tohoto neštěstí??? Vždyť takovéto neštěstí je pouze důsledkem nesmyslných a neodpovědných výběrových řízení, které veškeré stavby tohoto typu předchází. Jediným kritériem pro výběr dodavatele je CENA a následný "outsourcing"! Zakázky řídí právníci a ekonomové! Kam se poděli odborníci, kteří by měli rozhodovat o vhodnosti a také náročnosti dodávky. Jenže vše je omezeno cenou a pak se šetří, kde se dá. Právníci a ekonomové nesmí omezovat bezpečnost díla!

8.8.2008 v 12:51 | Karma: 14,70 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Nejdříve ucho a teď už i oko Velkého bratra

Poslanci nám schválili novelu tzv. elektronického zákona. To je skvělé! Matka Evropská unie nám opět poslala dáreček! Jen jestli nechceme být u nás v Čechách papežtější nežli papež. Přístup k datům telefonních operátorů pro zajištění bezpečnosti státu je asi v pořádku, ale ne za každou cenu. Zejména pokud je cena taková, že se stáváme všichni obětí určitého strašidla, které přesně neznáme a nevíme, kde jej hledat. Navíc se tady nabízí otázka, kdo všechno a jakým způsobem může a také jistě bude s těmito informacemi nakládat a zda náhodou nejsou v určité podobě snadno zneužitelné některými soukromými subjekty jako jsou například různé bezpečnostní agentury.

24.4.2008 v 12:04 | Karma: 15,39 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:19

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
absolovent ČVUT