Co čekat od voleb 2013

Tyto volby, které nás za týden čekají, jsou nejspíše naprosto zbytečné, ale za možná že se mýlím a opak bude pravdou.

Dovolím si malou úvahu nad tím, zda mohou nastávající volby něco změnit. Pokud se ptám sám sebe, kam směřuje tato republika s poslanci, kteří před dvěma měsíci opustili své posty, potom je odpověď asi jednoznačná. Ano, směřuje do té zadní části těla, o které se slušně příliš psát nedá a kterou každý z nás minimálně jednou denně použije.

Ale raději se zamyslím nad tím, co mohou volby přinést dobrého. Bohužel moc toho není, protože pokud se opět do poslanecké sněmovny dostane většina těch darmožroutů, kteří tam seděli (a nic nedělali) zpět, tak nelze očekávat jakoukoli změnu a nová krev to bude mít velmi složité něco prosadit. Ovšem nová seskupení jednu možnost mají a věřím, že to je šance pro všechny občany naší země. Tou šancí je to, že už konečně zlikvidují tu lůzu, která nic neumí, pouze žvaní a lže. Mám na mysli skoro všechny poslance, kteří „zastupovali“ občany více než jedno volební období. Jim totiž nešlo, nejde a ani nepůjde o lidi, ale pouze o jejich kapsy, o to, jak si prostřednictvím svých kamarádů ještě více nakrást. A jsou to všichni, bez rozdílu politických stran. Nechci být adresný na jména, protože bych jich na tuto stránku musel napsat minimálně 150, možná i víc.

Letos více než jindy sleduji předvolební debaty, které jsou naprosto prázdné a svědčí pouze o tom, že žádná z politických stran nemá žádný program natož jakoukoli dlouhodobou koncepci. Navíc ty takzvaně zavedené strany se spoléhají na lidi, kteří jsou naprosto odtržení od reality a jediné co znají jsou poslanecké lavice ve Sněmovní ulici v Praze.

Nejsem žádným zastáncem nebo voličem ani pana Babiše ani pana Okamury, ale jedno se jim musí přiznat – mají chuť se aspoň pokusit bojovat s těmi hlupáky a ignoranty, kteří tam doteď seděli. Pokud by tedy měli právě oni nebo možná i jiní (rozhodně ne ti z ODS, ČSSD a TOP09) být schopni zahájit proces očisty a změny politické kultury (i když o politické kultuře se tady těžko mluví, protože žádná neexistuje), potom možná změním názor.

Myslím, že zahájit by se mělo samozřejmě ekonomickou situací země, ale s tím velmi úzce souvisí zjednodušení legislativy a zákonů, změna volebního systému a oddělení sněmovny od vlády. To je totiž jediná cesta, jak se alespoň pokusit omezit korupci. Pokud si totiž vítězná strana (nebo tzv. koalice) i sestaví vládu, potom této vládě vše prohlasuje a je velmi snadné okrádat nás občany. Když už máme konečně přímou volbu prezidenta, tak proč by si prezident nemohl složit svoji vládu a tím za ni nesl odpovědnost a parlament by schvaloval vládou předkládané zákony. No a pokud by ještě i poslanci byli odpovědni svým voličům přímo a ne prostřednictvím pochybných politických stran a seskupení (a mám na mysli opět zejména ty staré a „zavedené“ strany), potom by možná už příští volby mohly něco změnit. Vím, že to bude velmi obtížné prosadit, protože zejména ti neschopní nebo všeho schopní se schovávají právě za politické strany a v přímé volbě by neměli šanci být zvoleni. Třeba by to mohlo vést k tomu, že tuto zemi by začali vést lidé moudří a schopní a ne ti hloupí a všeho schopní.

To by asi mohlo být maximum, co bych od těchto voleb chtěl, samozřejmě bych chtěl více, ale po přečtení kandidátek a při současném volebním systému mám obavu, že ani toto málo se mi nesplní, pouze se budou bojovat hloupé války mezi jednotlivými stranami a lidmi. To ovšem bude znamenat, že jim nikomu nejde o občana a tudíž takový poslanec ve sněmovně nemá co dělat.

K tomu co jsem napsal, mě přivedla zejména debata paní Němcové a pana Babiše, kde jsem nechápal hysterii paní Němcové, kterou snad lze vysvětlit pouze tím, že se něčeho bojí, protože jinak by nemohla tak hloupě a naivně argumentovat. A to jsem prosím do nedávna byl volič ODS!

Zvolme proto prosím dobře, zvolme moudře, ale neočekávejme, že s bývalými a bohužel i většinou budoucích poslanců se cokoli zásadního změní. A pokud bude jedinou změnou to, že příště už grázlové a darmožrouti nebudou mít šanci, potom HURÁ!

Autor: Václav Řehoř | pátek 18.10.2013 16:50 | karma článku: 13,72 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Václav Řehoř

ČEZ jako pašalík pro politiky?

30.6.2014 v 15:02 | Karma: 22,91

Václav Řehoř

Má smysl česká justice?

8.3.2013 v 14:10 | Karma: 26,09

Václav Řehoř

Jaká tragédie politiky poučí

8.8.2008 v 12:51 | Karma: 14,70