Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČEZ a jeho zahraniční akvizice

        Tak nám zisk ČEZu utěšeně roste a bylo by na čase uvažovat o jeho prodeji. Vzhledem k tomu, že podíl na tržbách ze zahraničních akvizic už přesáhl jednu pětinu celkových tržeb, tak se určitě jedná o velmi dobré a bonitní akvizice a správný směr investic. Tak nějak by se také mohlo vysvětlit prohlášení vedení naší největší státní společnosti. Ale co doma? Budeme mít čím topit a svítit my? A za kolik?

          Na základě včerejšího prohlášení manažerů ČEZu jsem si položil právě tyto otázky a odpověď z mého subjektivního pohledu není nijak radostná!

           Je sice pravda, že každé podnikání se dělá za účelem zisku a je chvályhodné, že se naše energetická společnost ČEZ, která je stále ještě ovládaná státem, snaží vytvářet zisk pro akcionáře a tím i pro nás všechny, ale nějak zapomíná, že tuzemské zdroje přestávají stačit pokrývat spotřebu a ze zahraničních akvizic se elektřina bude jen velmi obtížně dopravovat. Pravda, v Česku se také investuje, ale velmi zajímavým způsobem. Přestavují se staré elektrárny, popřípadě se bourají a na jejich místě by měly vyrůst nové. Ovšem už nikdo nám neřekl, že stávající výroba se nezvýší a tedy stále vzrůstající nedostatek ve výrobě není nijak řešen.

            Pokud se postaví elektrárny jinde ve světě třeba i pod hlavičkou podotýkám státní společnosti ČEZ, tak je potřeba tuto vyrobenou elektřinu ještě dopravit ke konečnému spotřebiteli a to bez drátů nejde a navíc doprava na velké vzdálenosti je neefektivní a ztrátová. Z tohoto pohledu spíše náš stát prostřednictvím ČEZu řeší problém někoho jiného a vůbec se nezabývá tím, jak to bude vypadat doma, a odkud budeme v případě nedostatku ve výrobě elektřinu nakupovat. Otázkou za kolik se zatím nezabývám, protože když nebude odkud, tak jsou peníze k ničemu. Jako správný hospodář by měl ČEZ nejprve řešit situaci doma a až poté postupovat směrem ven. Potom už je jedno, zda na východ nebo na západ. Domnívám se, že by bylo daleko účinnější začít řešit nastávající energetickou krizi (nebojím se toto vyjádření použít) doma. Třeba výstavbou nových zařízení a investice do nich. A třeba potom prodávat elektřinu. Zisk by byl stejný, ne-li vyšší a rizika s nedostatečností v Česku by se tím zásadně eliminovala. V jednom filmu jsem slyšel krásnou větu - jak se ti pánové šikmooký dozvěděli, že mám cihelnu, neprodám cihelnu, ať si koupí cihle. Není to sice přesná citace, ale podobnost je velmi blízká.

            Postavíme-li elektrárny v Srbsku, Rumunsku a kdekoli jinde, tak budeme prodávat elektřinu právě tam a pokud bude nedostatek v dané zemi, tak si v žádném případě nevyřešíme problém doma. Čím tedy potom budeme svítit. Asi svíčkami a loučemi. Bylo by potom vhodné nakupovat akcie firem, které svíčky vyrábí, neboť jejich cena poroste! Ať už konečně někdo řekne lidem pravdu a přestane se chovat sice tržně, ale ze strategického pohledu hloupě a nezodpovědně. Peníze ze zisku a investice lze dělat i doma, protože koho bude zajímat, že společnost vydělala, když si večer nerozsvítí ani neuvaří, protože na elektriku je v domácnostech 90% zařízení.

            Na závěr bych ještě chtěl něco málo k ceně elektřiny. Ta určitě nebude odrážet zisk ze zahraničních investic, ale poptávku v daném regionu. Tedy pokud bude nedostatek, tak cena poroste a nikdo růst nezastaví. Pouze tehdy, pokud bude vlastní výroby dostatek, potom je možné cenu pro občana udržet v rozumných mezích a naopak vydělávat na prodeji jejího přebytku za hranice republiky.

           To je ale asi nad chápání většiny manažerů a politiků, protože jinak si snad ani nelze vysvětlit opěvování vhodnosti a ziskovosti zahraničních akvizic!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Řehoř | čtvrtek 17.4.2008 12:03 | karma článku: 11,09 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Václav Řehoř

ČEZ jako pašalík pro politiky?

Po valné hromadě společnosti ČEZ mi nedá, abych se velmi krátce nezamyslel nad výroky některých politiků a nad jejich vyjádřením, že si ministr financí „dosadil“ do dozorčí rady své věrné. Podle jmen, která byla publikována jsem přesvědčen, že tomu tak rozhodně není.

30.6.2014 v 15:02 | Karma: 22,91 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Právní stát je ten, kde se dobře daří právníkům

Žijeme v zemi, která za 25 let ztratila vše, co si budovala celé minulé století zejména ve strojírenství. Už nadpis sám o sobě je velký nesmysl, ale bohužel u nás je to skutečnost. I já jsem byl krátce po ústavní změně přesvědčen, že vyrobit něco je jednoduché, ale daleko složitější je to vyrobené prodat. Myslím ale, že s věkem jsem procitl.

3.1.2014 v 13:10 | Karma: 30,77 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Ostatní

Václav Řehoř

Co čekat od voleb 2013

Tyto volby, které nás za týden čekají, jsou nejspíše naprosto zbytečné, ale za možná že se mýlím a opak bude pravdou.

18.10.2013 v 16:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Václav Řehoř

Má smysl česká justice?

Dlouho jsem nenapsal žádný článek, ale po posledních událostech, které proběhly v médiích nemohu tak neučinit. V tomto týdnu dospěly k soudu dvě kauzy, které ukazují na to, jak česká státní zastupitelství nabírají směr, který přestává být srozumitelný snad pro každého rozumně myslícího člověka. Mám na mysli kauzu pana Daňhela, ale zejména obžalobu matky, která údajně citově týrala svou dceru, protože po ní chtěla, aby se učila, četla a pomáhala doma s úklidem!

8.3.2013 v 14:10 | Karma: 26,09 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost

Václav Řehoř

Jaká tragédie politiky poučí

Spadl most na vlak a zabil minimálně 10 lidí na místě a patrně to nebude číslo konečné. Jak se k těmto a dalším budoucím možným tragédiím postaví politici, kteří jsou hlavní příčinou tohoto neštěstí??? Vždyť takovéto neštěstí je pouze důsledkem nesmyslných a neodpovědných výběrových řízení, které veškeré stavby tohoto typu předchází. Jediným kritériem pro výběr dodavatele je CENA a následný "outsourcing"! Zakázky řídí právníci a ekonomové! Kam se poděli odborníci, kteří by měli rozhodovat o vhodnosti a také náročnosti dodávky. Jenže vše je omezeno cenou a pak se šetří, kde se dá. Právníci a ekonomové nesmí omezovat bezpečnost díla!

8.8.2008 v 12:51 | Karma: 14,70 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
absolovent ČVUT