Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okupace Tibetu Čínou? Co to je?

Nerad  se nechám ovlivňovat propagandou.  Mám nějaké staré předválečné  mapy a také naučný slovník z roku1937 a tam všude je Tibet  vyznačen jako integrální součást Čínské říše (tehdy se tak Číně říkalo).  Co z toho mohu vyvodit:  že Tibet nebyl  nějakým samostatným územím nebo dokonce samostatným státem.

Je ovšem samozřejmé, že v tehdejších dobách vzhledem k odlehlé poloze Tibetu Čínská říše nějakou státní pravomoc nad Tibetem asi nevykonávala.  Ostatně moderní Čínu jako státní útvar začal budovat až někdy ve 20. letech 20. století prezident Sunjatsen.  A tak až  „Velký“ Mao  poslal  do Tibetu  po 2. sv. válce svá vojska.  Ale mám to považovat za okupaci?

Při zaostalosti  Tibetu si na Tibet nepochybně kdekdo dovolil.  Chtěl tomu Mao zabránit?  Sven Hedin uvádí, že někdy v r. 1905 vtáhla do Tibetu indická vojska vedená britskými důstojníky a strojními puškami (jak se tehdy říkalo kulometům) postřílela tisíce Tibeťanů.  A Tibeťané měli na obranu jen luky a šípy.  Co to bylo za „trestnou výpravu“ nevím,  ale Britové táhli na „trestné výpravy“ po mnoho století, takže nic neobvyklého.  Dnes si mohou hrát na demokraty.

A co to jsou lidská práva Tibeťanů?  Tomu také nerozumím.  Je to právo na feudální středověkou zaostalost a modlářství?  Kterému naši pseudointelektuálové říkají tibetská kultura? Mucha píše: „Tibetský budhismus je nejpokaženější formou Gótamova ateistického náboženství. Chudák Budha kázal, že cílem života má být zničení touhy po životě a zastavení beznadějného koloběhu znovuzrození. Viděl bezmeznou bídu a dával žákům rady, jak nalézt odpočinek v úplné neexistenci tělesné i duševní. Cestou pustinami Číny a přes horské průsmyky Tibetu se i z jeho abstraktního ateismu stalo modlářství, nahrazující rozjímání nad lidskou marností točením modlícím mlýnkem“.

A to Tibeťan dělá do dneška: zatočí mlýnkem a má odmodleno. A když větřík zatřepe praporkem je modlitba přijata.  Jak jednoduché!  Kde je vlastně nějaká „duchovní“  náplň. 

A může také budit udivení, když někteří jednotliví Tibeťané stále ještě konají pouť do svatého města Lhasy.  Odměřují cestu jako píďalky svým vlastním tělem. Tj. navlečou na sebe hadry,  na ruce připevní prkénka a jdou tím způsobem, že padnou na zem, vstanou, udělají pár kroků a zase padnou na zem, atd.  Je to jenom pro zdatné jedince. Taková pouť trvá měsíce,  takže poutník je doprovázen pomocníkem, který táhne velký dvoukolák s potravou a potřebami na přespávání cestou.  Takových poutníků už asi není moc, ale vyskytují se: a tak v záplavě evropských a asijských turistů ve Lhase se pohybují i takoví jedinci. Alespoň tak to ukazují reportáže na západních televizích. Jiné reportáže ukazují stále existující kláštery s  mnichy, kteří v klášterech tráví život od dětství až do stáří.  No – já bych jim přál trochu užitečnější život. U nás naštěstí kláštery zrušil už osvícený císař Josef II, ale přesto u nás přežily nějaké mužské kláštery až do poválečné doby (zřejmě flákání a parazitování přitahovalo až do 20. století).

A tak nevím, v čem naši „pravdoláskaři“ nalézají porušování lidských práv v Tibetu.  A nemohli by Tibeťané mít i nějaké to právo na trochu toho pokroku? Na vzdělání, na hygienu, na zdravotní péči apod.?

Přinejmenším je čínský stát spojil se světem, když vybudoval železniční trasu až do Lhasy – což je obdivuhodná stavba špičkového železničního inženýrství.  A také je chrání před agresivními státy světa, které by nepochybně v nové době zlákalo nerostné bohatství Tibetu (nemusím je jmenovat, jsou dostatečně známé).  Vždyť je nesporné, že ještě v polovině 20. století patřilo území Tibetu k nejzaostalejším na světě. Dovede si vůbec někdo představit, jak by dnes dopadl Tibet nebýt součástí Číny?  S tou svou obrovskou rozlohou a neuvěřitelně řídkým osídlením?  Neměli by být dnes vlastně Tibeťané rádi,  že patří k takové mohutné mocnosti?  Nevím jak koho, ale mě takové myšlenky napadají.

Ostatně podle západních TV reportáží buduje čínský stát  železniční trasy i do dalších svých západních oblastí – takže dílem prospěch, a dílem budoucí ničení přírody těžbou nerostů atd.

Také by mě zajímalo, kdo vlastně financuje dalajlámu a celou tu tzv. exilovou vládu Tibetu.  Na to by mohlo padnout i několik miliónů dolarů ročně.  O tom je naprosté ticho.

Samozřejmě mě rozesmálo, když před časem nějací němečtí „pravdoláskaři“  pozvali dalajlámu do Německa (to je asi 2 roky).  Ani jeden německý politik si nedovolil ho přijmout!  Zato v minulém roce byl s velkou pompou přijat v Německu na státní návštěvě čínský president s rozsáhlým doprovodem a ctihodná Angela M.  uzavřela s Čínou hned několik desítek hospodářských smluv. Nojo – Čína má v Německu údajně největšího obchodního partnera.  A o toto postavení nechtějí Němci přijít.  A tak nechtějí Číňana popuzovat. Mám se nad tím pohoršovat?  A jak to vlastně neposloužilo Tibeťanům? A jak jsme jim vlastně posloužili dříve my? To vážně nevím.  A také nevím, co myslel jeden rozhorlený autor,  který projevil přímo zhnusení nad našimi vládními činiteli, duchovní úlohou Tibetu?  To tady máme točit modlícími mlýnky?  O nějaké duchovní úloze Tibetu se reportáže na západních televizích jaksi nezmiňují.  Zato se zmiňují – pokud se týká vlastní Číny – že se v Číně šíří křesťanství.  Což je dost zajímavé.

Josef Komárek,  duben 2014.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Komárek | sobota 26.4.2014 18:10 | karma článku: 24,51 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Josef Komárek

Bez Stalinského teroru by v r. 45 nejspíš nebylo osvobozeného Československa.

Ze západních info- a doku-kanálů už mnoho let chodí historické reportáže z předválečného, válečného a poválečného SSSR i z novodobého Ruska.

15.5.2024 v 12:35 | Karma: 3,70 | Přečteno: 65x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik