Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na lekci krájení Jamieho Olivera

Někdo lepí na stěny plakáty popových hvězd, já kdyby mně nebylo tolik kolik mi je, tak bych vesele lepila plakáty právě Jamieho. No co, každej jsme ňákej.... 

Lekce byla sice bez Jamieho, ale za to s legračním klukem jménem Jimmy.

´Ahoj, jdu trochu brzo. Já jsem tady na tu hodinu krájení.´

´No to je skvělý. Tak tady si odlož. Jo a k pití si něco dáš? Kafe, víno, nebo něco studenýho?´

Fasuju zástěru a sklenici červenýho. Pokukuju po Jamieho obchodě a jsem ráda, že moje debetka je bezpečně zamčena ve skříňce. Šmahem bych zkoupila úplně všechno. Od krásného nádobí, přes keramické misky všech velikostí až po ty malé roztomilé dortíčky, které zbaštíte na jeden vrz, stojí ´pouhé´ dvě libry padesát, ale jsou tak roztomilé!! Možná koupím jen ten kalendář. Pod rouškou jednotlivých receptů můžu mít svou modlu zcela beztrestně připlácnutou na kuchyňské zdi.

´Tak, vypadá to, že jsme tu všichni...takže začneme. Nejdřív si ukážeme, jak se ostří nože. Takže, kdo je levák, brousek do pravé ruky a kdo je pravák....´ Tak jsem se soustředila, co do které ruky vzít, že mi z toho ten těžký brousek vyklouznul.....na tu krásnou granitovou pracovní desku, za děsivého hluku a naprosto hrobového ticha všech zúčastněných se dokutálel až k topné desce nejmodernějšího sporáku. ´Takže téhle slečně už prosím nikdo nenalévejte´, ozvalo se od Jimmiho rozesmáté pomocnice. Normálně se nečervenám, ale tentokrát jsem dozajista musela mít barvu vyzrálého rajčete, toho které se na mě smálo z krájecího prkýnka a bylo nedílnou součástí italské bruschetty, kterou jsme, mimo jiné, měli ten večer připravit.

Předpokládám, že všechny nože už byly pěkně nabroušené, protože i po mém neodborném zásahu s brouskem, kdy jsem je mohla tak akorát ztupit, krájely jedna báseň.

Ten večer se sešla roztodivná skupinka lidí. Já, další dvě holky v mém věku, dva páry kolem čtyřicítky a jeden businessman v nažehlené košili s křiklavě růžovou kravatou. Přišel pozdě a jako první odešel. Asi si odskočil mezi jednáními. Byl legrační. Takový nemotorný, i když já mám po svým debaklu s brouskem co povídat, že. Byl samá ruka, samá noha, s nekoordinovanými pohyby a s neustále ustaraným výrazem na tváři. Asi nějakej účetní, který by spíše ocenil přípravu polévky s číslíčkovou a písmenkovou zavářkou.

Strachem či koncentrací zvrásněné čílko uředníčka bylo naprostým kontrastem vysmátého Jimmiho a dalších pracovníků Jamieho obchodu, ve kterém probíhají ony zmíněné lekce. Všichni pohodoví, uvolnění, usměvaví. Takový naklonovaný Jamie v ženské či mužské podobě. Ideální stav, kdy se vám koníček a vášeň promění v placené zaměstnání.

´Takže si tady nakrájíme tu kapustu, zelí, mrkev - metodou Julian, na droboulinké tenoučké nudličky. Nevím proč, ale na to že jde o obyčejné krájení, tak to zní neuvěřitelně sexy - a hrušku a uděláme si takové jinačí Coleslaw. Pořádně se narovnejte, srovnejte ramena,...takhle se drží nůž,...takhle složíte prsty, abyste se neřízli a takhle pohybujete rukou. Vytváříte takový houpavý pohyb...´ A jeho srolovaný kapustový list se rychlostí blesku proměnil v úhlednou hromádku dokonalých nudliček.

´Tak prosím, a teď vy...pamatujte, prsty pryč, houpavý pohyb nože, kdy špička neopouští prkýnko a nic se nemůže stát...´

Nalevo ode mě se ozývá hlasité ´ta, ta, ta, ta´. Slečna horečně krájí, ale přesně stylem, jakým dozajista bude její Coleslaw s příměsí proteinů. Jimmiho pomocnice promtně přiskakuje a s pobledlou tváří se zmocňuje japosnké kudly s třívrstvé oceli. Prý prakticky neztupitelného nože, který by uzounkými prstíky hubené slečny projel jako kostkou změklého másla.

Jimmy nám ukazuje, jak si připravit domácí majonézu. Tu o které bude jasné, co v ní je a nebude se pyšnit dlouhým seznamem nežádoucích příměsí, které jsou viditelné na obalu té v supermarketu.

´Takže jeden žloutek, šťáva z půlky citrónu a jelikož děláme majonézu dijonskou, tak lžíci dijonské hořčice. Promícháme metličkou a pomalu za stálého kvrdlání přiléváme olej. Nakonec trocha soli a pepře a dílo je hotovo. No a teď si to zkuste sami.´

Pár nalevo se horečně domlouvá, jestli tam patří celé vejce nebo jen žloutek a kolik že toho citrónu,..? Košiláč naproti taky neví, ale má tolik kuráže, že se zeptal. No a slečna, která by bez včasného zásahu přišla hned o několik prstů tam zase naklopila olej takovou rychlostí, že se jí celá hmota rozpojila na jednotlivé části.

Potom jsme si ještě všichni svorně pobrečeli při krájení cibule, ale nakonec se to nějak zvládlo. Společně jsme zasedli ke stolu, přiťukli si další várkou červeného (tentokrát už se nezdráhali mi nalít) a za nekonečného Jimmiho ´well done´ slupli náš výtvor.

I přes kostrbatý začátek jsem se něco naučila. Zeleninu krájím (skoro) jako profík. Příště zaběhnu na výrobu domácích těstovin. Když jsem si neuřízla prst, tak doufám, že si je příště neprojedu lisovacím strojkem.

A třeba tam bude i Jamie a mému pubertálnímu já se splní sen.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Jodlová | sobota 14.11.2009 9:30 | karma článku: 15,35 | přečteno: 1578x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Von der Leyenová a ti druzí. V Bruselu se utkají adepti na šéfa Evropské komise

23. května 2024  14:14

Přímý přenos V Bruselu od tří hodin odpoledne debatují vedoucí kandidáti na předsedu Evropské komise. O druhý...

Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Köppla z televizní a rozhlasové rady

23. května 2024  11:43,  aktualizováno  13:47

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku...

Seniorka na přejezdu vjela autem pod vlak, vážně zraněná je v nemocnici

23. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:43

Na železničním přejezdu u Hrušové na Orlickoústecku se ve čtvrtek dopoledne střetl vůz Škoda Yeti s...

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!