Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá …. Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho….

Bezva, už jen poprchává. Je tu úžasný vzduch, svěží, provoněný oceánem a bujnou vegetací. Pod stromy jsem jak pod deštníkem, tady neprší. Udělala jsem kolečko po okolních ulicích, jukla na pláž a vyfotila horu Dois Irmaos – Dva bratři, s favelou Vidigal na jejím úpatí.

Kontroluju Ježíše, podle předpokladu je v oblaku husté mlhy tam někde na kopci. Nastupuje plán ´B´, botanické zahrady. Zastávka autobusu není tam, kde měla být…všude jsou nějaké objížďky, ohrady, probíhají rozsáhlé práce…aha, dostavují metro kvůli olympiádě. Hm, takže, kde že je ta zastávka? Někde přece ten autobus stavět musí. Krásná ulice napravo i nalevo. Hm…když půjdu nalevo, skončím u vody, tam to nepojede, když půjdu napravo, skončím tam, odkud jsem přišla. Ach jo…Znovu koukám do jízdního řádu. Nic. Pak se otočím a před nosem mi odjíždí bus, který tu stavět vůbec nemá, ale na displeji má napsáno ´Jardim Botânico´. Okouním a čekám. Ha, jede další, rychle čtu měnící se displej s cílovými stanicemi. Probliklo ´Jardim Botânico´, nebo ne? Bázlivě mávám, bus staví, jednu nohu mám sice ještě na chodníku a bus už jede, ale to nevadí, do botanických zahrad mě podle všeho zaveze. Vzdušnou čarou zahrady nejsou daleko, ale prodrat se busem tou šílenou dopravou byla záležitost skoro na hodinu. Je mi zima, klimka jede na plné obrátky, je tu asi 15 stupňů, ještě že mám svoji obvyklou šálu, kterou nosím 365 a čtvrt dne v roce. Vstupné je 10 reálů, asi 85 korun (ať už člověk mění v Londýně na přestupu libry, nebo až na místě dolary, nedohrabe se k lepšímu kurzu než 8,50 - 9 Kč za real). Zahrady rozhodně stojí za to. Jsou rozlehlé, jsou tu sekce se skleníky s kaktusy, uličky lemované neuvěřitelně vysokými palmami, banáníkové zákoutí, skleník s orchidejemi, a pokud budete mít štěstí, možná zahlédnete i nějakého toho papoucha nebo tukana. Tedy asi pokud budete mít o fous lepší počasí, než jsem měla já. Přeháňky mě doprovázely celý den. Ježíš byl zahalen do šedavého mlžného hávu, který se houlil jen pár metrů nad vrcholky stromů, a jen občas vykoukl, aby zkontroloval rušný život velkoměsta pod sebou.

Botanické zahrady
Botanické zahrady

Odpoledne přestalo sice pršet, za to začal foukat studený vítr, takže žádná sláva. Balím se do šály a jedu do historického centra. Dostavil se hlad, je čas oběda…končím v bufáči, kde je nepřeberné množství empanád. Nevím, kterou vybrat, tak se ptám, jestli jsou naslano, či je to něco sladkého. Vím jen, že si nemám nechat ujít místní specialitu, ´coxinhu´, takovou obří kuřecí kroketu. Tu už ovšem nemají, takže co jiného. Pán za pultem ovšem neumí ani slovo anglicky, což je častý případ, nicméně další zákazník na mě mává, ať počkám, viditelně loví v paměti - ´carne´, ´meat´! Aha, takže maso…ale jaké? A v tom dá oblý padesátník ruce v bok, trošku se přihrbí a začne kdákat. Pak se rozesměje na celé kolo, mrkne na mě a pochválí moji volbu ´dezertu´. Dávám si pohár Açaí, jakési ledové dřeně z bobulí palmy açaí, které vypadají jako kuličky modrého hrozna. Je to prý nejen dobré, ale i šíleně zdravé. Vypsat všechny benefity by bylo na dlouho. Takže, prostě je to zázračná bobule a je dobrá úplně na všechno. Měli pravdu, açaí je mňamka, je jasné, že ho nemám naposled. Vysvitlo slunce…je čas si projít historické centrum plné krásných budov, bohužel viditelně chátrajících, často vybydlených. Mísí se tu chudí s bohatými, z útrob nedalekých kancelářských budov vycházejí nažehlení kravaťáci,…

 

Všichni míří na empanádu, většina třímá kelímek nějakého ovocného džusu, pořízeného z obchůdků ověšených čerstvým exotickým ovocem – trsy banánů, hromad pomerančů, mang, ananasů, mandarinek, napůl rozříznutých růžových guáv,…Není tu levno, což může člověka překvapit, třetinka džusu je kolem 10-11 reálů, ale stojí za to. Banán tu totiž chutná jako banán a ta manga, papájy,…!!! Empanádu pořídíte za 4-7 reálů, taštičky naslano – šunka, sýr - kolem 7 reálů. Chudé a bohaté tu spojuje jedna věc. Žabky. Ty si prý můžou dovolit úplně všichni a také je všichni bez rozdílu naditosti peněženky nosí. Je půl páté, začíná se stmívat. Lezu do metra, ve večerní špičce je to opravdu dobrá volba, dopravní zácpy jsou tu neuvěřitelné. Do jisté míry to může být i již zmíněnou ochotou řidičů vám zastavit, kdekoliv chcete, ať už vystupujete nebo nastupujete, kdy si prostě mávnete na bus a on vám zastaví i mimo zastávku. Panuje tu naprostá anarchie – prostě jedete, nebo stojíte. Lístek si koupíte rovnou u řidiče, a to za 3,80; metro je za 4,10. No, ale co to tu voní? U vchodu do metra dělám ostrou otočku k pojízdnému vozíčku obsypaného místními, opět bez rozdílu postavení ve společnosti. Přispívám k rozmanitosti osazenstva, jsem široko daleko jediná turistka. Špízky masa se škvíří na grilu. Beru dva – jeden jen tak, druhý se salsou a jakousi strouhankou – že by to byla farofa? Opečená mouka z kořene manioku?

 

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 19.9.2016 7:30 | karma článku: 13,09 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Střep - Londýn z vyhlídky mrakodrapu The Shard

Ačkoliv předpověď hlásala jasný den bez mráčku, probudili jsme se do zamračeného rána. Ne zrovna ideální start, vzhledem k tomu, že na návštěvu vyhlídky na nejvyšším mrakodrapu západní Evropy jsem se těšila jak malá po x měsíců. Při poslední návštěvě Londýna v dubnu to nevyšlo – takřka celou Evropu zahalil oblak jemňounkého písečku ze Sahary – a teď mi to zhatí regulérní nevyzpytatelné ostrovní počasí?

23.6.2014 v 7:30 | Karma: 15,14 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...