Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

´Já si říkala, že je tu nějak černo´! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ´sjela´ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

Zajímalo by mě, kdy tenhle odpor k čemukoliv jinému, odlišnému, cizímu, u nás vymizí. Až odroste další generace, dvě, nikdy? U mě vždycky na celé čáře vítězila zvědavost, zájem poznat něco cizokrajného, seznámit se s tradicemi jiných národů a kultur. ´Víte, já tam jedu taky´, odvětila jsem. Paní si mě přeměřila od hlavy k patě, nevěřícně na mě chvíli zírala – asi jsem byla na její vkus málo ´černá´ , a pak mě poctila stejně znechuceným pohledem, kterým před chvílí obdařila naše indické spoluobčany.

Diwali je hinduistický svátek, který oslavuje vítězství světla nad temnem, vědění nad ignorací (paní z autobusu se měla zúčastnit), dobra nad zlem, ….

Byl to neuvěřitelný večer. Milý Ind mi na talíř naložil porci vegetariánské variace jídel – matar paneer (podivně vypadající, leč vynikající směs hrášku (matar) a sýra paneer v husté jakoby omáčce), dhal – čočky, rýže a chapatí – indického ´plackového´ chleba. Po Praze už je několik indických restaurací, kde vaří Indové, koření a další specifické ingredience si sami dovážejí. Konečně se blýská na lepší časy. Některá jídla, která jsem si oblíbila v Londýně, tu sice nemají, ale to, co jsem ochutnala, bylo naprosto úžasné a rozhodně srovnatelné s tím, co jsem jedla v Londýně, kde má indická kuchyně velkou tradici a těší se velké oblibě. Některé průzkumy dokonce uvádějí, že nejoblíbenější jídlo Britů je indické ´butter chicken´. Sotva jsem vyškrábala talíř, že ani zrnko rýže nezůstalo, začal kulturní program. Mix naprosto úžasných tanečních variací, těch tradičních – kdy je do tance zakomponována pověst o dětském bohu Krišnovi, který chodil po domech a kradl máslo, což paní, jež byla pravidelným terčem jeho výprav společně s jeho kamarády, vyřešila tím, že nádoby s máslem zavěsila těsně pod strop. Krišna jednoho dne opět přišel se svými kamarády na máslovou pochoutku, ale máslo nebylo nikde k nalezení. V čirém zoufalství, kde by to máslo mohlo být, vzhlédne vzhůru. Nezaměnitelná nádoba skrývající kýženou dobrotu je ale příliš vysoko, nedosáhne na ni. Ani když vyskočí. Nakonec kamarádi udělají jakýsi ´živý´ žebřík a Krišnovi se podaří máslo sundat. Celý příběh končí tím, že se paní vrátí domů, vidí, že ani zavěšení nádob nepomohlo a hledá pravidelné návštěvníky, kteří si pochutnávají na výsledku její těžké práce. V koutku sedí malý chlapec, viditelně vystrašený, jež začne plakat. Jeho dětská, andělsky vypadající tvář, ozářená světlem, jež lemuje chlapcovu hlavu, vzhlíží vzhůru. Při pohledu na roztomilého chlapce prvotní vztek ženu záhy opouští. Uklidní chlapce a nakonec ho i jeho kamarády sama máslem nakrmí. Krišna byl prý vynalézavý a do zavěšených nádob s máslem či jogurtem, který se lidé před Krišnou také snažili uchránit, jednoduše udělal díru a na dobrotě si pochutnával, jak postupně pomalu odtékala – až po ty moderní v podání Om Dance Company. Nakonec se všichni přesunuli na podium – děti, mladí, starší, diváci, účinkující, členové indické ambasády, zástupce jednoho z hlavních sponzorů s manželkou v nádherném červeno-zlatém sárí – a na dravé rytmy indické (moderní) hudby si společně zatančili.

 

Vše, jak už bývá zvykem, bylo zakončeno venkovním ohňostrojem.

Pražské Diwali byla podařená akce. Češky v sárí, smíšené manželské páry, Indové mluvící česky, kteří tu prostě žijí (NO A CO!) a přibližují svoji kulturu skrz Diwali, indickou kuchyni, tanec,… uzavřené české společnosti, jež je poznamenána dobou minulou a jen velice pomalu se otevírá věcem odjinud.

NAMASTE!

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 3.11.2014 7:30 | karma článku: 12,41 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Střep - Londýn z vyhlídky mrakodrapu The Shard

Ačkoliv předpověď hlásala jasný den bez mráčku, probudili jsme se do zamračeného rána. Ne zrovna ideální start, vzhledem k tomu, že na návštěvu vyhlídky na nejvyšším mrakodrapu západní Evropy jsem se těšila jak malá po x měsíců. Při poslední návštěvě Londýna v dubnu to nevyšlo – takřka celou Evropu zahalil oblak jemňounkého písečku ze Sahary – a teď mi to zhatí regulérní nevyzpytatelné ostrovní počasí?

23.6.2014 v 7:30 | Karma: 15,14 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč