Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

Bosky se procházím po liduprázdné pláži. Ač je víkend, není tu ani noha. Poslední dny vydatně pršelo a je známé, že po slejvácích se do vody chodit nedoporučuje. Voda se tváří čistě a už jsem se tu koupala a dobrý, takže asi z toho dělají víc humbuku, než je třeba, ale samo, informovat se musí! Je jasné, že co píší, dobře nezní, veškeré splašky z okolních kopců prý končí v oceánu…

Stáčím to na východ, kde je obloha nejoptimističtější, takže jak to vypadá, Ježíš ani dneska neklapne, a místo toho se budu drápat na Homoli cukru. Vzala jsem to po pláži - přešla jsem pláž Ipanema, kolem pevnosti Copacabana, pak podél Copacabany, po světoznámém vlnkovitě dlážděném chodníku, a pak se kousek popovezla autobusem k pláži Botafogo. Krása, Homole cukru přede mnou a co je hlavní, je vidět!

Na úpatí hory je z jedné strany krásná čtvrť s pěknými domky viditelně movitějších lidí, z druhé strany pak stanice lanovky a jakási vojenská základna. Všude vojáci v uniformách. Je lehce po poledni, čas oběda. Poprvé si objednávám pivo. Mají ho ve třetinkových lahvích, a pak lahvích o obsahu 0,6l. Jako správná Češka, která má opravdu velkou žízeň, přirozeně beru to větší. O trochu větší půllitr, no. Koukají na mě jak na zjevení, nechápu proč. Pochopila jsem později. Tahle láhev totiž dvojici vybavené deckovými sklínkami vydrží tak na hodinu, usrkávají to jako aperitiv. Než jsem zdlábla oběd, začalo foukat, a pršet, a přijela ta známá bílá mlha. Mobil u vojenské základny samo nefungoval, takže jsem se ani nemohla utvrdit v tom, že na předpověď stejně nemá cenu koukat, neb každá web stránka řekne úplně něco jiného, takže se člověk musí spokojit prostě s tím, co bude… Homole zmizela…

No co, pod hustými korunami stromů tolik pršet nebude, budu se držet plánu a alespoň vylezu na první stanici. Nahoru buď můžete jet lanovkou, a to do první stanice, a pak do druhé nebo si udělat procházku na první stanici po dobře značené stezce a zbytek jet zase lanovkami. Člověk moc neušetří, rozdíl je pár reálů. Já se chtěla projít bujnou vegetací. Za příznivého počasí prý člověk může zahlédnout zdejší faunu – papoušky, tukany, nebo nějakou tu opičku – já jsem samozřejmě nic neviděla, veškerá zvířena byla zalezlá. Jen občas zavřískal nějaký pták, s obrovskými černými křídly, takže jsem tak maximálně nadskočila leknutím a podklouzla na bahnitém chodníčku. Obloha se začíná protrhávat, hurá!

Plná optimismu, že za chvíli bude ještě líp, jsem koupila lanovku nahoru a zpáteční celou dolů. Po chvíli se ovšem zase rozpršelo a od vody začala stoupat hustá bílá mlha. Za chvíli zmizelo celé pobřeží a pekelně se ochladilo.

Bezva. Šortky, tílko, a naštěstí kecky, neb jsem počítala s tím, že stůj co stůj si to do poloviny kopce vyšlápnu. Samo jsem byla jediná, na stezce jsem nepotkala živáčka. Všichni turisti jedou lanovkou. Pár lidí nahoře ani netušilo, že se první půlka kopce dá zdolat pěšky. V budce se u paní snažím vyhandlovat vrácení peněz nebo výměnu za lanovku na příští den, je neoblomná. Tak to vypadá, že jsem právě do koše vyhodila skoro sedm stovek, hm… Balím se do pláštěnky, za 9 reálů kupuju maličkatý kelímek kávy – tady mají extra vysokohorskou přirážku – a choulím se na dřevěném lehátku a přemýšlím, co dál. No co, počkám – to už mám za ty dva dny docela slušně natrénovaný – pořád čekám, až přestane pršet, až odjede mrak, až se zvedne mlha,… ve čtyři hodiny to vzdávám a plouživou chůzí si to šinu k lanovce. Zbývá hodina světla. Když už jsem si to zaplatila, tak se aspoň povozím…nahoře fouká ještě víc, na displeji hlásí 19 stupňů. Pocitovka musí být tak deset, je mi děsná zima…povídám si s dvěma týpkama z Puerto Rica. Jo jo, škoda, takový nečas, taková škoda, zítra už odlítáme, tohle byla jediná šance…. Mám to podobně, sice zítra neodlítám, ale ze seznamu nic moc neubylo, za to dny v Riu se krátí! V zamyšlení ani nevnímám, že od vody se začíná vyjasňovat, husté bílo se roztrhalo a jednotlivé chomáčky mlhy pokračují nad pevninu. Objevuje se Ježíš.

 

S Puertorikánci se nadšeně vzájemně fotíme. Na tvářích máme přiblblý blažený výraz. Vzájemně ukazujeme … tamhle je Copacabana, aha, tak ty bydlíš na Ipanema beach! Ne, ne, stadion odtud vidět není… zima je ta tam…sundavám pláštěnku, abych na fotkách vypadala alespoň trochu normálně, fotku v pláštěnce už totiž mám. Stmívá se…začínají se rozsvěcovat světla. Na druhé straně je vidět dlouhatanánský most do města Niterói. Výhled odtud bere dech. Nádherné kopcovité panorama je před námi jako na dlani. Zátoky oceánu posety desítkami lodí. Hustě zastavěné favely v kopcích kontrastují s budovami hotelů podél pláží. Tmavé hory přecházejí do moří světýlek. Neuvěřitelný zážitek! To čekání a zima stály za to. Myslím, že veškeré endorfiny, které se vyplavily, zamezí případnému bolení v krku. Pao de Açúcar si můžu odškrtnout. Tak nevím, ale myslím, že Ježíš tohle nepřekoná….. Nebo ano?

Autor: Lenka Jodlová | úterý 4.10.2016 7:30 | karma článku: 14,14 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Střep - Londýn z vyhlídky mrakodrapu The Shard

Ačkoliv předpověď hlásala jasný den bez mráčku, probudili jsme se do zamračeného rána. Ne zrovna ideální start, vzhledem k tomu, že na návštěvu vyhlídky na nejvyšším mrakodrapu západní Evropy jsem se těšila jak malá po x měsíců. Při poslední návštěvě Londýna v dubnu to nevyšlo – takřka celou Evropu zahalil oblak jemňounkého písečku ze Sahary – a teď mi to zhatí regulérní nevyzpytatelné ostrovní počasí?

23.6.2014 v 7:30 | Karma: 15,14 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...