Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se paní ministryně snaží za dvě miliardy dále snížit kvalitu vzdělávání

Kdo si za devět let vzpomene na paní ministryni Valachovou? Téměř nikdo, ale s výsledky jejích nezodpovědných zásahů do školství se budeme denně setkávat. Vzdělanost je při tom hlavním faktorem udržení si ekonomické úrovně státu.

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové bude od příštího školního roku asistent pedagoga nárokovou složkou. Je to podle ní jedno z hlavních opatření pro zahájení začleňování fyzicky, mentálně či sociálně handicapovaných dětí do škol, které bude stát navíc dvě miliardy korun. Co si tedy pod tím můžeme představit?

 

1. Fyzický handicap

Pokud fyzický handicap nemá vliv na mentální schopnost dítěte učit se, je jistě prospěšné, pokud asistent dokáže pomoci dítěti s fyzickými úkony (dostavit se do třídy, nasvačit, přinést pomůcky, apod.). Tato asistence by neměla ale narušovat výuku, jinak se opatření stává pro ostatní žáky kontraproduktivní.

 

2. Mentální handicap

Tady již vstupuje do hry potřebný rozdílný způsob výuky handicapovaných dětí a ostatních. Mentálně handicapované děti by měly mít pomoc především od odborníků ve školách se speciální výukou. Tisíce neodborných asistentů nemůže nahradit specialistu, který se ve třídě věnuje jenom těmto handicapovaným dětem. Normální výuka s laickým asistentem mentálně handicapovaným žákům nakonec stejně moc nepomůže, činnost asistenta při výuce ruší učitelovo výklad a ostatním nepostiženým dětem se tím zpomaluje a zhoršuje výuka.

 

3. Sociální handicap

Samostatnou pozornost si žádá sociální handicap. Jak asistent může odstranit sociální handicap, to si opravdu neumím představit ani v nejbujnější fantazii. Pokud sociální zázemí žáka (např. nezodpovědní rodiče) nenaučili žáka česky, rozeznávat barvy, mít hygienické návyky, dodržovat pravidla, potom to není sociální handicap, ale nepřipravenost na standardní výuku. Asistent tedy bude ve třídě suplovat rodiče žáka? Tím nezodpovědným rodičům říkáme, že se nemusí svým dětem věnovat a vychovávat je, stát se o ně bude prostřednictvím asistentů starat za ně a my tak jenom dále podporujeme jejich nezodpovědnost. A na tomto se tedy jako daňový poplatník nechci podílet.

 

Nejhorší na těchto nápadech ovšem je, že paní ministryně přes svou velkou pravomoc nemá vůbec žádnou zodpovědnost za své kroky. Až budeme za devět let opět skuhrat nad dále se snižující kvalitu znalostí žáků základních škol, jméno Valachová si již nikdo nebude pamatovat a k odpovědnosti jí nikdo nebude vyzývat. Cíl těchto opatření je vlastně jen naplňování osobních utopistických představ paní ministryně o hezčím světě, nikoliv zkvalitnění výuky, které naše společnost pro další rozvoj nutně potřebuje, a které by mělo být hlavní náplň činnosti ministerstva školství.

A na závěr konstruktivně … Existuje nějaké řešení, jak naplnit myšlenku začleňování handicapovaných žáků a nesnižovat kvalitu výuky ostatním žákům? Ano, kompromis. Nedělejme speciální školy pouze pro handicapované děti a nesnažme se zase naopak připojit handicapované děti do běžné výuky. Oboustranným kompromisem jsou speciální třídy se speciálními pedagogy při vybraných normálních základních školách. Speciální výuka oddělená od standardní bude zajištěná, odborná pomoc handicapovaným dětem také a navíc bude zajištěna jejich interakce s kolektivem žáků z ostatních tříd při společných akcích, předmětech, školním životě, sportu, výletech, soutěžích a volném čase.

A ty dvě miliardy korun ročně, které paní ministryně potřebuje na tisíce nových individuálních asistentů můžeme využít efektivněji.

Autor: František Jochman | sobota 5.12.2015 12:30 | karma článku: 37,35 | přečteno: 1446x
  • Další články autora

František Jochman

Chovancova privatizace bezpečnosti: Policie nestíhá, trestat se má v práci

Ministr vnitra M. Chovanec v nedělní Partii navrhl, aby firmy "za trest" propouštěly zahraniční pracovníky, kteří spáchají přestupek nebo porušují veřejný pořádek. Zapomíná na zákoník práce a nabádá tím k jeho porušování.

5.2.2017 v 13:45 | Karma: 21,17 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

František Jochman

"A teď si vás tu všechny zavřu"

Dle požadavků EU bude v ČR nový trestný čin hanobení životního stylu třídy. Babišův ministr Pelikán navrhuje nový nástroj politické moci snadno zneužitelný k tomu, aby mohl být zavřený téměř každý i za hanobení chování politiků.

12.4.2016 v 18:25 | Karma: 36,54 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Politika

František Jochman

Paní ministryně Marksová nám na to chce doma svítit

Ministerstvo práce se snaží upravit podmínky pro práci z domova. Firmy budou muset např. zajistit kontrolu, jestli mají zaměstnanci doma dostatečně rozsvíceno. To je další skvělá ukázka českého byrokratického umění.

30.3.2016 v 20:49 | Karma: 43,45 | Přečteno: 5753x | Diskuse| Politika

František Jochman

Snažit se za těch 226 miliard korun pracovat? Proč bych měl?

Za široký sociální systém a náklady na něj, za nízkou motivaci určitých skupin obyvatel pracovat a vzdělávat se zaplatí každý pracující téměř 60.000 Kč ročně a to je docela dost.

6.3.2016 v 17:15 | Karma: 35,61 | Přečteno: 2410x | Diskuse| Politika

František Jochman

Kdepak ty německé platy jsou … odpovědi pro B. Sobotku

Předseda vlády Sobotka není spokojený s růstem platů, které se nepřibližují německým či rakouským. Se svou nespokojeností se ale musí obrátit na své ministry Valachovou, Bělobrádka a Babiše.

22.2.2016 v 11:56 | Karma: 39,24 | Přečteno: 3361x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1812x
V 1998 jsem vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Již při studiích jsem začal podnikat v oblasti rozvojových projektů výzkumu a vývoje. Postupně jsem rozšiřoval okruh široké škály projektů podpor a vybudoval jsem jednu z největších poradenských firem v ČR, která se zabývá finanční podporou pro firmy, obce, školy, neziskové organizace, apod. Projekty jsou zaměřované na oblasti inovací, podnikání, zaměstnanosti, vzdělávání, životního prostředí, apod. a do dnešního dne objem této zprostředkované pomoci pro ČR přesáhl 10 miliard Kč. Žiji v Ústeckém kraji. Jsem předsedou Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje, kde aktivně řeším rozvoj podnikání a ekonomiky ČR. Cítím odpovědnost k odkazu osobností české historie a snažím se společnosti napomoci řešit největší problémy, které naší republiku ekonomicky ohrožují. Obdivuji rozmanitost české přírody, jsem hrdý na krásu českých žen a věřím v dovednosti, um a kreativitu českého národa. Mám rád hru na kytaru, potápím se, jezdím na koni a rekreačně provozuji kickbox.

Seznam rubrik