Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Snažit se za těch 226 miliard korun pracovat? Proč bych měl?

Za široký sociální systém a náklady na něj, za nízkou motivaci určitých skupin obyvatel pracovat a vzdělávat se zaplatí každý pracující téměř 60.000 Kč ročně a to je docela dost.

Stát vydá ročně na pouze na podporu v nezaměstnanosti (9,2 mld.), dávky sociální podpory (35,1 mld.) a dávky v hmotné nouzi (11,3 mld.) celkem téměř 56 miliard Kč. Tato částka se skoro rovná plánovanému schodku rozpočtu pro letošní rok. Stát tedy na toto sociální zabezpečení nemá a musí si půjčovat. Na každého českého pracujícího je to 15 tis. Kč ročně, kterými financujeme sociální dávky ostatním. Stejně lze opačně konstatovat, že bez těchto výdajů by státní rozpočet nemusel být v mínusu. A nejen v mínusu, byl by dokonce hodně přebytkový.

Dopad štědré sociální pomoci není jenom ve výdajích státního rozpočtu, ale především v jeho chybějících příjmech od osob, které by mohly pracovat, podílet se na příjmech do veřejných rozpočtů, ale nepracují. Příčinou je jejich nízká motivace pracovat, kterou náš široký sociální systém způsobuje. Není to dáno ani tak rozdílem mezi výší podpory a platem, ale samotnou výší podpor. Pokud mi totiž dávky zajistí relativně pohodový život, určité procento obyvatel nemá důvod pracovat a mít vyšší příjmy, protože je pro svůj zahálčivý život nepotřebují. Takto nastavený systém způsobuje také nízkou motivaci dětí učit se. Mnohdy nevidí důvod, proč by se měly ve škole snažit. Není pro ně motivující se učit a získat kvalitní práci, protože ji k pohodlnému životu nepotřebují a tento příklad vidí okolo sebe. A přece navíc nebudou vstávat každé ráno do práce jako nyní do školy, kdy své rodiče budí, protože oni jako nezaměstnaní ještě spí. Naopak, už se těší, až půjdou po škole na pracák. Nepřeháním, toto jsou skutečné názory mladých.

Stejně demotivovaní jsou i nezaměstnaní. Firmy mají nové zakázky, ale nemohou se rozvíjet a poptávají přes 100 tisíc nových pracovníků. I když je přes 460 tisíc lidí nezaměstnaných, firmy nemohou ani za vysoké platy vhodné pracovníky najít. Opět určité procento lidí totiž nemá motivaci pracovat nebo se rekvalifikovat ani za vyšší mzdu. Rekvalifikace a práce je pro ně v konkurenci se sociální podporou nezajímavá, raději zůstanou na dávkách a načerno si něco přivydělají. A kolik to stojí naší ekonomiku?

Vstupní kalkulace:

  • počet volných pracovních míst:  107 000
  • počet nezaměstnaných: 467 000
  • počet pracujících: 3,7 mil. osob
  • roční hrubý domácí produkt (HDP) na pracujícího: 1,1 mil. Kč
  • míra zdanění HDP je 39%

Přínos pro státní rozpočet v případě obsazení stávajících 100 tisíc volných pracovních míst je tedy 43 miliard Kč ročně. Pokud by se nezaměstnanost přísnějším sociálním systémem podařilo snížit o 400 tis. osob, přínos pro stát by byl 170 miliard Kč každý rok. V součtu s neefektivně vyplacenými podporami je to celkem plus 226 miliard korun pro státní rozpočet. To je každý rok nová dálnice přes celou republiku, nebo každý rok 70 špičkových nemocnic, nebo každému pracujícímu vánoční bonus ve výši 55 tis. korun a to je docela dost.

Jaké je řešení problému?

Omezit dávky a podpory tak, že by byly poskytovány za veřejnou práci nebo rekvalifikaci. Kdo chce žít z daní pracujících obyvatel, musel by projevit svůj zájem zlepšit svou situaci. Není to nucená práce, jak mylně rozhodl Ústavní soud, je to odměna za snahu si podporu zasloužit. Kdo nechce pracovat, nemusí, není nucen, ale nedostane podporu.  Aby nikdo neumřel hlady nebo nespal pod mostem, tak by pro ty, kteří se vzdělávat a pracovat nechtějí, byly veřejná stravovací zařízení a veřejné ubytovny. Tím by byly zajištěné jejich základní životní potřeby.

Bylo by dobré, aby byli i ostatní spoluobčané motivováni začít konečně pracovat a nezneužívali sociální pomoc. V ten moment se budeme mít všichni určitě lépe v naší krásné české zemičce.

Autor: František Jochman | neděle 6.3.2016 17:15 | karma článku: 35,61 | přečteno: 2410x
  • Další články autora

František Jochman

Chovancova privatizace bezpečnosti: Policie nestíhá, trestat se má v práci

Ministr vnitra M. Chovanec v nedělní Partii navrhl, aby firmy "za trest" propouštěly zahraniční pracovníky, kteří spáchají přestupek nebo porušují veřejný pořádek. Zapomíná na zákoník práce a nabádá tím k jeho porušování.

5.2.2017 v 13:45 | Karma: 21,17 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

František Jochman

"A teď si vás tu všechny zavřu"

Dle požadavků EU bude v ČR nový trestný čin hanobení životního stylu třídy. Babišův ministr Pelikán navrhuje nový nástroj politické moci snadno zneužitelný k tomu, aby mohl být zavřený téměř každý i za hanobení chování politiků.

12.4.2016 v 18:25 | Karma: 36,54 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Politika

František Jochman

Paní ministryně Marksová nám na to chce doma svítit

Ministerstvo práce se snaží upravit podmínky pro práci z domova. Firmy budou muset např. zajistit kontrolu, jestli mají zaměstnanci doma dostatečně rozsvíceno. To je další skvělá ukázka českého byrokratického umění.

30.3.2016 v 20:49 | Karma: 43,45 | Přečteno: 5753x | Diskuse| Politika

František Jochman

Kdepak ty německé platy jsou … odpovědi pro B. Sobotku

Předseda vlády Sobotka není spokojený s růstem platů, které se nepřibližují německým či rakouským. Se svou nespokojeností se ale musí obrátit na své ministry Valachovou, Bělobrádka a Babiše.

22.2.2016 v 11:56 | Karma: 39,24 | Přečteno: 3361x | Diskuse| Politika

František Jochman

„Finanční správa si navrhla zákon, který je tvrdý,” konstatoval Babiš.

Máme snad věřit tomu, že je v naší republice možné, že „si někdo navrhuje zákon“, jak říká pan Babiš a ministři a poslanci na to jenom koukají?

10.1.2016 v 16:38 | Karma: 31,25 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1812x
V 1998 jsem vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Již při studiích jsem začal podnikat v oblasti rozvojových projektů výzkumu a vývoje. Postupně jsem rozšiřoval okruh široké škály projektů podpor a vybudoval jsem jednu z největších poradenských firem v ČR, která se zabývá finanční podporou pro firmy, obce, školy, neziskové organizace, apod. Projekty jsou zaměřované na oblasti inovací, podnikání, zaměstnanosti, vzdělávání, životního prostředí, apod. a do dnešního dne objem této zprostředkované pomoci pro ČR přesáhl 10 miliard Kč. Žiji v Ústeckém kraji. Jsem předsedou Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje, kde aktivně řeším rozvoj podnikání a ekonomiky ČR. Cítím odpovědnost k odkazu osobností české historie a snažím se společnosti napomoci řešit největší problémy, které naší republiku ekonomicky ohrožují. Obdivuji rozmanitost české přírody, jsem hrdý na krásu českých žen a věřím v dovednosti, um a kreativitu českého národa. Mám rád hru na kytaru, potápím se, jezdím na koni a rekreačně provozuji kickbox.

Seznam rubrik