Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tajemství severských kuchyní

Až donedávna byl sever Evropy znám spíše cestovatelům nebo dobrodruhům. Pro obyčejného člověka byla výprava do těchto končin spíše splněným snem či velkým turistickým zážitkem. Dnes se však situace mění a mnoho cestovních kanceláří nabízí své pobyty u norských fjordů, finských jezer, ve Švédsku, Dánsku atp. A právě proto by bylo vhodné, podívat se na severskou gastronomii trochu dopodrobna a ochutnat několik místních specialit.

Vezmeme-li severskou kuchyni jako celek, můžeme se přesvědčit, že celá škála zde připravovaných jídel má své kořeny ve velkých evropských kuchyních. Švédské kulinářství ovlivnila Francie, norské je zase směsicí evropských kuchyní a ve Finsku je vidět vliv Ruska. Tři věci nebo spíše ingredience jsou společné pro všechny tyto země. Patří sem: brambory, ryby a kopr. Brambory se nejčastěji upravují vařením nebo gratinováním. Z ryb se používají především lososi, tresky, slanečci a úhoři. Švédskou specialitou bývají navíc označováni raci a ve Finsku mají zvláště v oblibě malé plevelné ryby jako okouni, cejnci a plotice. Zelené bylinky, a to především kopr nebo pažitka, nesmějí chybět u žádného stolu.

A nyní přejdeme již k jednotlivým národním kuchyním. Tou nejznámější je asi švédská. Tato gastronomie se vyznačuje velkým množstvím ryb, zeleniny a zvěřiny. Nejenom ve specializovaných prodejnách ale i na běžném trhu seženeme jelení maso, soba či daňka. Mnohde není výjimkou i liščí maso. 
Gastronomickou zvláštností jsou takzvané ,,račí večírky". Tyto slavnosti mají dlouhou tradici a ,,Den raků" je pro ně druhým největším svátkem léta. Švédové si tímto svátkem připomínají své staré pohanské tradice a vzdávají úctu přírodě. Tento den pro ně znamená vlastně takový velký návrat k přírodě. Díky tomuto dni se nemůžeme vůbec divit, že se ve Švédsku zkonzumuje nejvíc raků na světě. 
Nemůžeme také opomenout tradiční švédský způsob stolování, jenž se rozšířil po celé planetě. Podávání pokrmů formou takzvaného švédského stolu se těší velké oblibě, zvláště v hotelech a restauračních zařízeních, kde se společně sejde více osob. Ve Švédsku má toto stolování své zásady. Stůl se obkládá různými kombinacemi ryb, uzenin, brambor, krevet, sýrů, ovoce a paštik. Muži i ženy si nesedají ke stolu, ale kráčejí podél něho a nabízejí si dle své chuti.

Norská kuchyně je velmi zajímavá z jiného hlediska než třeba švédská. Norové mají svých tradičních specialit velmi málo. Většina pokrmů pochází z Anglie, Švédska, Německa nebo Francie. Z toho mála, co je pro Norsko typické, můžeme vybrat různě upravené lososy, sýry Jarlsberg a hnědý sýr Brunost nebo jehněčí maso. Za specialitu se označují velryby, jejichž maso se podává při slavnostních příležitostech.

Finská kuchyně vyniká širokou nabídkou rybích pokrmů, speciálních druhů vín a různými druhy dezertů, které se připravují především z finských jahod a borůvek. Mezi nejoblíbenější ryby patří pstruzi, úhoři, finská bílá ryba, štiky nebo marény. Sekt z bílého rybízu a angreštový sekt patří společně s finskou vodkou a vynikajícím pivem mezi nejoblíbenější nápoje ve Finsku. Velmi oblíbeným se ve Finsku stal například pokrm s názvem Karjalanpiirakat, neboli pirohy plněné masem, rýží a bramborami.

Nakonec se podíváme ještě na dánskou gastronomii. Tato kuchyně se, více než její ostatní severští kolegové, přibližuje gastronomii evropské. Dánové mají v oblibě především různé studené pokrmy z masa, ryb a žampionů, vepřové, drůbeží i hovězí maso, zahuštěné polévky a moučníky. Mezi charakteristický desert patří dánský ovocný pudink, připravený z rybízu, jahod a višní, smetany a želé. Za národní jídlo bývá označován vepřový řízek s jablky a švestkami.

 

Psáno pro Webmagazín Rozhledna - www.rozhledna.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Svoboda | neděle 24.7.2011 18:08 | karma článku: 8,68 | přečteno: 1126x
  • Další články autora

Jiří Svoboda

Jak mně zkoušející profesoři zachránili život

Byla krásná, jak zapadající slunce nad perknovským obzorem. Dlouhé vlnité vlasy jí vlály ve větru tak přirozeně, jako by si právě zaplatila ten svěží vánek. Velké oči, dokonalá špičatá prsa, deroucí se ven skrz těsnou podprsenku. Jemná, štíhlá, po fialkách vonící Berenika.

24.2.2014 v 11:51 | Karma: 8,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Svoboda

ČSSD utrpěla vítězství…

... jediným vítězem je tak Miloš Zeman. Takže se snažte milí politici. Přestože nám všem známá Strana práv občana Zemana u předčasných voleb neuspěla, může se současný prezident radovat, jakou bramboračkou skončili letošní volby. Zdánlivě nesourodé strany a hnutí však mohou překvapit. Ovšem ne, se svým předvolebním programem a svými sliby. Na což bychom ale měli být, tak nějak zvyklí.

27.10.2013 v 9:45 | Karma: 11,53 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Zákon o fotovoltaice, aneb kopni si do Zelených…!?

Jedna diskuze jako druhá. Stále a pořád dokola.„Zelené nebudu volit, kvůli nim je drahá elektřina.“ „Kolik jsme prodělali na fotovoltaice.“ „Zelení schválili podporu fotovoltaiky, podnikatelé si namastili kapsy, utekli a my to teď musíme platit.“ „Ty ohromné solární elektrárny jen hyzdí krajinu.“A tak dále, a tak dále. Vcelku mě zajímalo, proč jedni útočí na Stranu Zelených a Zelení se, se svým těžko slyšitelným hláskem, jen tiše brání?

20.10.2013 v 14:19 | Karma: 18,38 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Vhodit volební lístek KSČM do kanálu, nebo do urny?

Ano. Samozřejmě. Určitě. Každopádně. Jakýkoliv bohulibější způsob naložení s volebním lístkem komunistické strany, bude rozhodně lepší, než jeho samotné vložení do hlasovací urny. A to hlavně proto, že komunisté již z podstaty věci, nemohou své sliby splnit.

9.10.2013 v 14:38 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Znáte Honzu Pospíšila? To je přeci ten, který vám rozdává miliony

Tento chlapec (?!) údajně rozdává deset milionů korun zcela zadarmo. Ten otazník a vykřičník v závorce je tam zcela záměrně. On je totiž takový Honza Pospíšil prozatím jen imaginární bytostí, s účtem u České spořitelny a ZUNO Bank.

3.10.2013 v 22:08 | Karma: 9,17 | Přečteno: 1624x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12,  aktualizováno  20:18

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

VIDEO: Francouzský poslanec mával palestinskou vlajkou, vykázali ho

28. května 2024

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý na patnáct dní vyloučila poslance z krajně levicové...

Civilní obal, ale vojenské srdce. Čína k invazi na Tchaj-wan chystá i trajekty

28. května 2024

Premium Čína chystá armádu trajektů a civilních plavidel k invazi na Tchaj-wan, píše list The Telegraph....

Izraelské tanky vjely do Rafáhu, armáda popírá útok na humanitární zónu

28. května 2024  11:02,  aktualizováno  19:54

Izraelské tanky vjely do centra Rafáhu na jihu Pásma Gazy, informovala v úterý agentura Reuters....

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1770x
Snílek, drsňák, romantik i egoista. Člověk, který hledá své místo, v dnešní globalizované společnosti. Muž mnoha tváří i zájmů. Ne, to mi opravdu nepřísluší, říkat či psát, kdo skutečně jsem. To mohou posoudit jen druzí. V diskuzích vystupuji jako Twister01