Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vhodit volební lístek KSČM do kanálu, nebo do urny?

Ano. Samozřejmě. Určitě. Každopádně. Jakýkoliv bohulibější způsob naložení s volebním lístkem komunistické strany, bude rozhodně lepší, než jeho samotné vložení do hlasovací urny. A to hlavně proto, že komunisté již z podstaty věci, nemohou své sliby splnit.

S blížícím se datem předčasných voleb do poslanecké sněmovny se setkávám s lidmi, kteří chtějí volit komunistickou stranu. Jejich motivy jsou podobné. Malá mzda, rozkrádání státního majetku, korupce, malé platy, nízké důchody. A jediní komunisté jim z těchto problémů mohou pomoci. Avšak, už málokdo z těchto lidí, dokáže říci, jakým způsobem toho chtějí komunisté dosáhnout.

 

Asi padesátiletý muž si ke mně přisedl ve vlaku a začal mluvit. „Podívej, jak se tady staví. Všechno má strašně hluboký základy. Všechny ty zbytečnosti, no vždyť vidíš. Bagry, radlice, stroje, pár chlapů sedí v kabinách, nikdo nic pořádného nedělá. Dřív by to zvládli tři cikáni. Víš, jak se to dělalo dřív? Sami si vykopeme díru, dáme tam kabel, kterej jsme si předtím pořádně naměřili, takže nám ještě pár metrů zbude a můžeme ho donést do šrotu. Soused byl elektrikář, ten nám to zapojí. Jo a ten štěrk, ten si rozdělíme mezi sousedama. No, jak myslíš, že se dřív stavělo. Já volím komunisty, dřív bylo všechno lepší“

Možná trochu hnusně, ale přesto jsem se zeptal: „A proto, že jste si mohl nakrást a postavit laciněji dům, proto volíte komunisty?“

„Jo“

 

Tak už víme, proč na staré časy nechtějí zanevřít naši starší spoluobčané. Inu, ne poprvé slyším heslo „lepší je krást pro sebe, než pro druhé.“ Ale proč by chtěli komunistickou stranu volit mladí? To stále nechápu.

 

Víte…, strašně rád bych se podíval, jak komunisté budou plnit své předvolební sliby. Opravdu strašně rád. Ale oni nejen, že je nesplní, ale oni je ani nebudou moci splnit. Pokud tedy nebudeme postupovat jako ve Francii. Tam se také nemohli dívat na ty neustálé dávky populismu směřující z levé strany politického spektra. Francie dala tehdy silným komunistům šanci vládnout a náhle se z úspěšné strany stala partaj, s čísly pod hranicí volitelnosti. Ale vraťme se k nám. Situace je rozložená tak, že pokud by komunisté nedosáhli nadpoloviční většiny, své sliby nedotáhnou dokonce. Již dvacet tři let, stále dokola. Opakovaně všichni upozorňují, že s komunisty vládnout nechtějí. I ta rádoby tichá podpora, je opět jen tichou podporou. Není vítězstvím, není průlomem. Váš hlas, jakoby byl spláchnut do záchodu.

 

Když se zastavím u samotných předvolebních programů, které se víceméně opakují a jen povrchně recyklují… Moc hezká vidina minimálního platu v částkách kolem čtrnácti tisíc korun, podpora v nezaměstnanosti jeden rok, snížení vysokých odměn manažerům všech společností a firem. Opravdu krásná představa „od lidí, k lidem.“ Ovšem na druhé straně i daň z příjmu fyzických osob šplhající k padesáti procentům, dvaatřicetiprocentní daň u právnických osob, zdanit dividendy pětadvacetiprocentní sazbou.

 

Nevím, co komunisté slibovali Francouzům, ale trochu se bojím, co by po takovéto vládě zůstalo u nás. Pokud by tedy v naší republice zůstal ještě nějaký soukromník, či větší společnosti, zaměstnávající drtivou většinu obyvatelstva, mohli bychom začít slavit. To se ale nestane. V dobách pobídek a nadnárodních zájmů, jsou takovéto předvolební sliby opravdu jen populismem. Pak i v KLDR bude více práce, než u nás.

 

Nejsem ovlivněn dobou socialismu. Že jsem ve školce říkal paní učitelce: „soudružko,“ ani to ve mně nezanechalo špatnou vzpomínku. A i když věřím, že z historie se musíme poučit, dívám se především do současnosti a do budoucnosti. Současná komunistická strana je asi značně natvrdlá, když si myslí, že s tímto volebním programem nás přivede k lepším zítřkům. Ale my jim budeme věřit… Tak nějak z tradice!

 

 

„Máme prd, budeme mít velké prd. Hlavně, že bude velké.“

„Bohužel tady má všechno hluboký základy.“

 

 

P.S. Doufám, že diskutéři nebudou srovnávat náš daňový systém a ten německý. To je srovnávání nesrovnatelného!

Autor: Jiří Svoboda | středa 9.10.2013 14:38 | karma článku: 17,97 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Jiří Svoboda

Jak mně zkoušející profesoři zachránili život

Byla krásná, jak zapadající slunce nad perknovským obzorem. Dlouhé vlnité vlasy jí vlály ve větru tak přirozeně, jako by si právě zaplatila ten svěží vánek. Velké oči, dokonalá špičatá prsa, deroucí se ven skrz těsnou podprsenku. Jemná, štíhlá, po fialkách vonící Berenika.

24.2.2014 v 11:51 | Karma: 8,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Svoboda

ČSSD utrpěla vítězství…

... jediným vítězem je tak Miloš Zeman. Takže se snažte milí politici. Přestože nám všem známá Strana práv občana Zemana u předčasných voleb neuspěla, může se současný prezident radovat, jakou bramboračkou skončili letošní volby. Zdánlivě nesourodé strany a hnutí však mohou překvapit. Ovšem ne, se svým předvolebním programem a svými sliby. Na což bychom ale měli být, tak nějak zvyklí.

27.10.2013 v 9:45 | Karma: 11,53 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Zákon o fotovoltaice, aneb kopni si do Zelených…!?

Jedna diskuze jako druhá. Stále a pořád dokola.„Zelené nebudu volit, kvůli nim je drahá elektřina.“ „Kolik jsme prodělali na fotovoltaice.“ „Zelení schválili podporu fotovoltaiky, podnikatelé si namastili kapsy, utekli a my to teď musíme platit.“ „Ty ohromné solární elektrárny jen hyzdí krajinu.“A tak dále, a tak dále. Vcelku mě zajímalo, proč jedni útočí na Stranu Zelených a Zelení se, se svým těžko slyšitelným hláskem, jen tiše brání?

20.10.2013 v 14:19 | Karma: 18,38 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Znáte Honzu Pospíšila? To je přeci ten, který vám rozdává miliony

Tento chlapec (?!) údajně rozdává deset milionů korun zcela zadarmo. Ten otazník a vykřičník v závorce je tam zcela záměrně. On je totiž takový Honza Pospíšil prozatím jen imaginární bytostí, s účtem u České spořitelny a ZUNO Bank.

3.10.2013 v 22:08 | Karma: 9,17 | Přečteno: 1624x | Diskuse| Společnost

Jiří Svoboda

Proč „nečisté ruce“ tak vadí levičákům a komunistům?

Krátká glosa o tom, jak nemám rád anonymní e-maily od zdejších diskutujících. Nečekal jsem, že článek, který si do této doby přečetla pouhá sedmistovka lidí, vyvolá takový poprask. Zvláště tedy na mém e-mailu.

7.9.2013 v 10:33 | Karma: 12,90 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1877x
Snílek, drsňák, romantik i egoista. Člověk, který hledá své místo, v dnešní globalizované společnosti. Muž mnoha tváří i zájmů. Ne, to mi opravdu nepřísluší, říkat či psát, kdo skutečně jsem. To mohou posoudit jen druzí. V diskuzích vystupuji jako Twister01