Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

Nechci uvádět počátky původní normalizace, jelikož ta začala vnikem vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa a zde podobnost pochopitelně není. Ovšem jedna z podstat následné normalizace jako politického procesu bylo vytvoření sociálního smíru. Nikdo teoreticky neměl spadnout na úplné dno, nikdo se příliš nevzdálil příjmově od ostatních. Za to, že nejzákladnější služby pro občany byly dostupné pro každého, panovala nepsaná domluva, že lidé naopak budou slušnými občany státu. Vedoucí strana tak měla mít pojištěnou svou pozici.

Dnešní Babišova normalizace vypadá podobně, přesto trochu jinak. Teoreticky by mohlo jít o stát, ve kterém bude žít na vrcholku naprostá elita, která bude vládnout a bude příjmově naprosto vzdálená od „těch dole“. Občané, spodní třída, budou mít zajištěný díky sociálnímu smíru svůj určitý daný status. Nebudou mezi nimi existovat moc rozevřené nůžky. Čili pro spodnější třídu by skutečně teoreticky mohla nastat určitá rovnost. Rozdíl oproti původní normalizaci by byl ten, že úzká vyšší třída - elita - bude mít příjmy enormní. V podstatě by se tak i mohl posílit trend dnešního světa, kdy se zmenšuje střední třída.

Vedoucí úlohu v Babišově normalizaci pak nezastává jedna strana, ale jeden jediný člověk. Ano, ten díky aparátu svého hnutí dokáže proniknout, a v tuto chvíli se opravdu ukotvuje, po celé republice. Ovšem třeba říci, že v normalizaci za minulého režimu by se bez ústřední postavy nemuselo vše nutně zhroutit, kdežto bez Andreje Babiše nemá ANO žádnou váhu.

V podstatě zde nastává situace, ve které výměnou za slibovaný, avšak ještě ani ne uskutečněný, sociální smír, občané mohou vyměnit některé své starosti, ale i možnosti, v budoucnu by to klidně mohl být kus svobody. Je pravda, že se tím dostáváme do nekonečné diskuze, nakolik by měly být přítomné jistoty a nakolik by měla být přítomná svoboda. Vytváření některých jistot nutně omezuje svobodu jedince (například více bezpečnostních kamer teoreticky může zvýšit bezpečnost, ale též může narušit pocit soukromí). Podle různých diskuzí, mnoho z voličů hnutí ANO v podstatě nezajímá a neví, jaké má uskupení program, a asi i věří tomu, že budou mít své jistoty, i když se zbaví svého práva vybírat politické zástupce podle programu.

Vzpomenul jsem si, jak Andrej Babiš před rokem řekl, že malé a střední podniky v podstatě nejsou moc důležité, významné jsou jen ty veliké. Zapadá to do konceptu normalizace svého druhu. Podnikatelé budou jen velcí, ostatní budou zaměstnanci velkých podniků. Tak jako dříve byli zaměstnanci státních podniků. Tato situace nejspíše do důsledků nenastane, jde ovšem o model, ke kterému ANO může směřovat.

Je tento stav nebezpečný? Není? Pletu se? Pokud by nastal skutečný sociální smír dle popsaného vzoru, je to asi lepší situace než když si oligarchové berou úplně všechno a občané trpí. Ale je to ideální řešení situace v zemi?

Autor: Jiří Bejlovec | úterý 14.10.2014 19:50 | karma článku: 18,40 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Cena žebrání v Praze

Představte si hlavní město bez lidí, co se válejí v páchnoucích hadrech po ulici a žebrají o peníze. Protože jsem chtěl zjistit, jak je tato představa uskutečnitelná, a abych se dozvěděl, jak to funguje mezi bezdomovci v Praze, s několika z nich jsem se posadil a promluvil si s nimi. Co jsem se dozvěděl, z toho mi poklesla čelist.

7.10.2014 v 11:15 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik