Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cena žebrání v Praze

Představte si hlavní město bez lidí, co se válejí v páchnoucích hadrech po ulici a žebrají o peníze. Protože jsem chtěl zjistit, jak je tato představa uskutečnitelná, a abych se dozvěděl, jak to funguje mezi bezdomovci v Praze, s několika z nich jsem se posadil a promluvil si s nimi. Co jsem se dozvěděl, z toho mi poklesla čelist.

Půjdu rovnou k jádru, hlavní šokující informace mířila na adresu městské policie. Aby mě někdo nenařknul, že to říkám jako stoprocentní tvrzení, upozorňuji, že pouze prodávám, jak jsem koupil. Několik lidí bez domova mi následující sdělilo a já jsem tomu původně nechtěl ani věřit.

Pokud jste se někdy v blízké minulosti procházeli Prahou, znáte jistě žebráky, kteří klečí na zemi a před sebou mají kelímek, či čepici a čekají, kdo jim tam co hodí. Pokud sedí na vhodném místě, jako je okolí Karlova mostu, či Václavského náměstí, dokážou si tímto způsobem podle bezdomovců, se kterými jsem hovořil, vydělat až dva tisíce korun denně.  Celkem slušné peníze, co říkáte? A jaké je údajně jejich další hospodaření?

Většina prostředků se utratí za alkohol, ovšem značná část peněz jde na úplatky. Běžný občan by si pomyslel, že to jsou nejspíš úplatky pro členy jakéhosi gangu, který chrání pouliční živly. Jenže podle informací, které mi byly podány, v téhle rovině mohou figurovat někteří členové (a neříkám, že všichni) Městské policie hlavního města Prahy, což pak pochopitelně vrhá špatný stín i na poctivé strážníky. V této transakci, kterou žebráci nemyslí nikterak šlechetně a druhá strana taktéž, jde prý o předání určité částky bez pokutového bloku výměnou za to, že mohou daní bezdomovci na svém místě žebrat dále. Jak říkám, píšu jen to, co mi říkali konkrétní lidé, navíc, dokázat něco podobného není úplně jednoduché.

Pokud by to byla skutečně pravda, jde o naprosto děsivou skutečnost. Zcela otevřeně, podobná tvrzení si raději dělím vždy dvěma, ovšem bezdomovci, se kterými jsem mluvil já, byli lidé, kteří nepijí, na ulici jsou většinou kvůli dřívějším dluhům a nedostatečným příjmům, které jsou jim ihned odebírány na exekuce. Nejsou to zločinci ani agresivní jedinci. Pokud mají možnost, pracují při příležitostných brigádách. To jsou ti, kteří by si nejvíce zasloužili, aby jim bylo pomoženo vrátit se do normálního života.

Jak jsem řekl, nechci samozřejmě tvrdit, že je to jednoznačná pravda, ale je to věc, která stojí za zmínku už kvůli tomu, aby se bezdomovectví bralo jako situace nutná ke skutečným řešením. A samozřejmě, pokud budou minimalizováni žebrající bezdomovci, nemohly by se (ani teoreticky) takové excesy s poplatky za místo pro žebrání dít.

Řešení je v podstatě prosté, ale paradoxně ne jednoduché. Je třeba vytvořit podmínky k ubytování, rekvalifikaci a pracovnímu zařazení pro tyto občany, kterým byla jejich důstojnost stlačena až na mez, která z prostého lidského hlediska není správná. Rekvalifikační centra musí být dobrovolná, ale s jasným řádem. Pokud někdo chce skutečně žít jako bezdomovec, budiž, ale musí se chovat slušně, toto chování od něj je třeba vyžadovat. Kdo se tak nebude chovat, tzn. alkoholici ležící na ulici a žebrající, musí být dle možností postižen. Městská policie pravidla pak musí vymáhat, ne se zabývat špatně zaparkovanými vozidly, tato její dnešní častá činnost by měla být jen okrajovou. Ale zkrátka nesmí být přípustné braní úplatků, tak jak bylo zmíněno výše. A já stále doufám, že takové povídačky o městské policii jsou případně založené jen na ojedinělých výjimkách.

A ujišťuji, že mnou řečené není rozhodně extrémním řešením. Naopak, jde o obnovení lidské důstojnosti, o vymáhání pořádku, o pomoc těm, co neměli v životě zrovna štěstí. Ovšem pomyšlení na to, že ještě někdo participuje na neštěstí nebohých, je naprosto odpudivé. A i kdyby to skutečně byly jen báchorky (ačkoli se bezdomovci, se kterými jsem mluvil, dušovali, že to tak doopravdy je a rozčilovali se nad tím), otázka bezdomovectví je reálná až dost. A tu je třeba řešit.

Autor: Jiří Bejlovec | úterý 7.10.2014 11:15 | karma článku: 17,27 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik