Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Řekl bych, že problematiku bezdomovců a její řešení vidíte příliš jednoduše. Mnoho z těchto lidí je doslova ztraceno doživotně a prakticky jim není pomoci. Jde o těžké alkoholiky, či lidi, kteří jsou na ulici 20 let, zvykli si na to, vyhovuje jim to, alespoň podle jejich myšlení. I u nás bylo několik pokusů pár bezdomovcům pomoci. Dostalo se jim střechy nad hlavou, čistého oblečení, dostali práci. Všichni se vrátili na ulici. Člověk, který přijde o práci a nepracuje dva roky je pak téměř nezaměstnatelný. Prostě si zvykne na to, že "nemusí nic dělat. To Vám potvrdí každý psycholog. Návrat je velmi težký.

I díky alkoholismu je většina bezdomovců buď velmi konfliktních, nebo zase extrémně apatických.

Osobně si nemyslím, že by se jim pomohlo tím, že bychom pro všechny měli práci (třeba úklid veřejných prostranství). Ti lidé jsou na okraji společnosti či až za ním většinou vlastním přičiněním (i dluhy jsou chyba dlužníka). Bezdomovců je v ČR údajně až 30 000, což je šílené číslo. Každý tyto lidi obchází, protestuje, jako by to nebyli lidé. Jak jsem psal, většina z nich není schopna pracovat. Ale jako lidé by si zasloužili, aby se o ně stát, tedy větší města, kam se stahují, postaral tak, že jim zajistí střechu nad hlavou, teplo, hygienu a lékařskou péči. Vždyť již za první republiky existovaly chudobince. Proč tedy ne dnes? I když ani to by asi nefungovalo, protože tam by nemohli pít, kouřit, museli by dodržovat pravidla, večerku, budíček tak, jako je to na lodi Hermes. Jak jsem psal, řešení téměř není. Odhaduji, že pomoct by si "nechalo" tak maximálně 10 - 15% z nich.

2 0
možnosti
VH

Stát má ručičky, aby se postaral? A aby zaplatil?

0 0
možnosti
VH

Hmmm. "Je třeba vytvořit podmínky k ubytování, rekvalifikaci a pracovnímu zařazení pro tyto občany,..."

1. Podmínkami pro ubytování rozumí co? Kdo podmínky vytvoří a co to bude stát?

2. Rekvalifikaci - prosím. (Potřebují nějakou? Není jejich kvalifikace dostatečná? Jakou mají kvalifikaci ti, s nimiž jste mluvil se nezmiňujete.)

3. Pracovní zařazení? Co máte na mysli? Hladovou zeď - za čí peníze?  Pokud dotovaný flek v běžném podniku, pak někoho jiného vytěsníte.

  Ještě drobnost: kde si vydělají, řekněme 20 tisíc čistého měsíčně (což je výsledek, pokud polovinu výdělku předají vyděračům.)

  Ještě druhá drobnost: Většina z nich nemá nárok na vůbec žádnou podporu, případně důchod? Ptal jste se jich? Nebo byly Vaše otázky jen jednostranné?  Pokud půjdou pracovat, zmizí jim příjem z podpory (kromě těch vyžebraných peněz).

3 0
možnosti
JB

Je dobře, že to píšete. Ano, s těmi peněz jsem si samozřejmě zkoušel násobit, kolik by si takový bezdomovec, který žebrá každý den někde u Karlova mostu, mohl vydělat, proto v článku píši, že si střízlivě všechna taková tvrzení dělím dvěma. Další věc je, že nemusí onen člověk žebrat každý den.

Když jste narazil na otázku, na co jsem se bezdomovců ptal, tak v podstatě mluvili oni a já je pouze poslouchal a divil se. A tato sdělení mi pak přišlo zajímavé předat dále.

Ohledně řešení bezdomovectví, šlo jen o lehké nakousnutí. Taková věc by vydala na knihu. Rekvalifikace není třeba vždy, souhlasím. Ale někdy přece a pak by měla být možnost jejího zprostředkování. A ano, ubytování pro bezdomovce bude Prahu něco stát, ale jsou to rozumně vynaložené peníze, pokud to má být start pro lepší budoucnost těchto lidí. Některá pracovní zařazení by následně mohla být řešena tím, že by si rekvalifikovaní lidé hledali standardní práci, ale přes některé podniky města je možné též zaměstnávat, například pro údržbu ulic apod. A nakonec pokud občan někde bydlí, má možnost základní hygieny atd., vždy najde lépe práci než když je na ulici. Jak říkám, zjednodušuji, ale pro podrobnější výklad zde není prostor.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik