Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

O co v krátkosti na Slovensku jde? Slovenská republika dokázala v parlamentu změnit ústavu a zakázat až na výjimky (v podobě například humanitární katastrofy) vývoz vody do zahraničí. Tento zákaz neplatí pro vývoz balené vody, to znamená, že i nadále budeme moci kupovat minerální vody ze Slovenska i v našich obchodech. Co je důležité, neexistuje již možnost, že by někteří sousedi SR vybudovali potrubí, kterým by ze zásobáren na Slovensku přečerpávali vodu k sobě do země, což by mohlo být samozřejmě v množství daleko větším, než při prodeji vody balené. A že pokusy o postavení potrubí existovaly, to jen dokazuje význam vody.

Kromě poslanců vládní strany se vyslovilo pro úpravu ústavy v tomto směru také 19 opozičních poslanců, kteří chápou národní zájmy i přes svůj jinak opoziční postoj. To si zaslouží pozitivní kvitování. Slovensko má sice značné zásoby vody, nicméně rozumí výzvám budoucnosti, a pokud změnu ústavy schválí prezident, vše bude v platnosti již od prosince

Je třeba si uvědomit tu vážnost, se kterou naši sousedi na východě přistupují k problematice, když se umí dohodnout a mění právě kvůli vodě ústavu. Mezitím v našem státě se uvažuje také o změnách ústavy. O změnách ústavy, které omezí pravomoci prezidenta. Pokud položíme rovnítko mezi obě problematiky, vodu a pravomoci prezidenta, je to až směšně komické, neporovnatelné. Prezident ČR už takto nemá nikterak silné pravomoci a měnit ústavu jen kvůli tomu, že se zrovna teď někomu nelíbí Miloš Zeman, je velice krátkozraké, protože on na Hradě tak jako tak nebude věčně. Kdežto problematika vody je dlouhodobá a měla by být řešena i u nás.

Pokud se podíváme na vodu v ČR, jsme na tom zatím docela dobře. V žebříčku kvality životodárné tekutiny, který je celosvětový a sestavuje ho univerzita v Yale, se umisťujeme v první třicítce z téměř 180 hodnocených zemí. Zásoby máme také poměrně značné. Prozatím se tedy nacházíme v situaci, kdy bohatství může být čerpáno, ale je nutné myslet na budoucnost. Nemůžeme se chovat jako opilí milionáři, kteří jednoho dne zjistí, že jsou po dlouhém mejdanu plném plýtvání na mizině. Kvalitní voda je a bude důležitá.

Děsí mě proto kolikrát, že se sice moc nemluví o ochraně vody, naopak se však vede diskuze například o těžbě břidlicového plynu. Razantní odmítnutí je odpovědí, protože taková těžba by naše zásobárny vody mohla poškodit. Nejenže by těžení zásadně změnilo ráz krajiny, důležitější je, že při hydraulickém štěpení se do podzemí pumpují nejrůznější chemické látky a zpět na povrch se pak vyčerpávají některé další chemikálie, ale mnohdy i radioaktivní a ropné materiály, u kterých reálně hrozí únik do ekosystému. Ač by se někteří dušovali, že znečištění není možné, proč vstupovat do takového rizika, které může znehodnotit tolik cenné vodní zdroje.

A jelikož se o břidlicových plynech mluví, ochranu vody je nutné mít stále jako prioritu. Při ochraně vodních zdrojů nemusíme samozřejmě zacházet až do tak drastických rovin, máme i tak prosté možnosti, které nejsou nikterak absurdní, jako například větší využití dešťové vody, kterou se dá pohodlně zalévat zahrada, či splachovat toalety.

Nutné je však se problematikou ochrany vody a udržení, či dokonce zlepšení její kvality zabývat. Nebál bych se označit vodu za přírodní bohatství našeho státu a inspirace Slovenskem, které ví, jak i do budoucna bude voda strategickou surovinou, proto jí zmiňuje nově v ústavě, je zkrátka více než vhodná. Problémy je dobré řešit dříve, než přijdou a diskuze o zařazení vody jako strategické suroviny by měla nastat.

Autor: Jiří Bejlovec | čtvrtek 6.11.2014 15:30 | karma článku: 18,57 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Cena žebrání v Praze

Představte si hlavní město bez lidí, co se válejí v páchnoucích hadrech po ulici a žebrají o peníze. Protože jsem chtěl zjistit, jak je tato představa uskutečnitelná, a abych se dozvěděl, jak to funguje mezi bezdomovci v Praze, s několika z nich jsem se posadil a promluvil si s nimi. Co jsem se dozvěděl, z toho mi poklesla čelist.

7.10.2014 v 11:15 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik