Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč už neprodávám, bohužel, noviny…

Podotýkám, že je to samozřejmě způsobeno mými chybami neboť jsem člověk omylný a bohužel i důvěřivý.

Po devítileté spolupráci jsem byl, bohužel, donucen spolupráci s distribuční společností ukončit. Během těch devíti let vše fungovalo k jakés takés vzájemné spokojenosti a nevznikly problémy, které by nešlo v klidu a pohodě vyřešit. Letošní rok mi však připadal jako zkouška trpělivosti a i toho, co všechno si nechám líbit.

Začalo to celkem nenápadně. Najednou už nebyly tiskoviny ráno v bedně před konzumem tak, abych je měl na prodejně před tím než otevřu. To se samozřejmě stávalo i dříve, ale ne tak často a obvykle to bylo způsobeno špatnými klimatickými podmínkami. Linka, kterou mi byl tisk dodáván, vedla přes Špindlerův Mlýn, takže mi v zimě přišlo dost často i logické, že to prostě nejde stihnout. Letos se ale stávalo, že pan řidič se zbožím dorazil až po otevření a to dost často. Na můj dotaz, co se to děje, mi paní obchodní zástupkyně objasnila, že se musí šetřit, že se slučovaly linky a že pokud noviny nechci či chci pokrátit jejich množství, stačí říct… No co, to by nepochopil jen blázen a tak jsme jeli dál…

Další velkou změnou byl přechod na nový systém reklamací nedodaného zboží, přebírky špatně vrácené remitendy a dalších inovací. K tomu samozřejmě patřil i podpis nové smlouvy. Při dotazu, co se změnilo oproti předchozí, jsem byl ubezpečen, že procenta z prodeje zůstávají a že hlavní změnou je přechod na telefonický systém reklamací a e-mailovou komunikaci, že jde opětovně o úspory, že pro mě se téměř nic nemění, jen že se s paní obchodní zástupkyní  nejspíš už neuvidíme. Po tomto ubezpečení jsem podepsal aniž bych si smlouvu přečetl, což se ukázalo jako velká chyba důvěřivého blázna. Ale…, aby to nebylo zase tolik jednoznačné, tak tu popíši dvě změny, které jsem nakonec „neustál“ a trval na okamžitém ukončení smlouvy.

Prvním vylepšením je nový systém „vracení“ špatně odevzdané remitendy zpět na prodejnu. Pro neznalé – noviny a časopisy jsou dodány na prodejny, poté jsou nabízeny k prodeji a potom jsou podle periodicity neprodané kusy vraceny zpět přes distributora nakladateli. Čili – ani prodejce ani distributor nenese riziko, že by nakoupil víc než prodá. To fungovalo až do změny tak, že pokud se člověk zmýlil - a kdo se někdy nespletl? – a vrátil něco, co neměl, bylo to po dvou třech dnech dovezeno s novým zbožím zpět na prodejnu s poznámkou, že jde o špatně vrácenou remitendu.

Nově to distributor vymyslel následovně – pokud dojde k vrácení něčeho, co se vracet nemá, nebude to posláno zpět, ale zůstane to týden v úschově v distribučním středisku (v mém případě v Pardubicích) k vyzvednutí. Domnívám se, že důvodem jsou opět úspory, i když v tomto případě si o tom dovolím dost pochybovat. Ten člověk, který se o to stará, by to zrovna tak mohl hodit do balíku a poslat zpět. Takto dochází k tomu, že to v tom skladě zůstane. Kolik bych toho musel poplést, aby se mi vyplatilo si pro to jet 70 km?

Druhé vylepšení se týká přebírání zboží. Postaru to fungovalo tak, že se v dodacím listu poznamenalo, kolik čeho chybí či přebývá. Nově už tužka nestačila. Kolonka na rozdíl v dodaných kusech zmizela a bylo potřeba telefonovat a hlásit chyby v počtech kusů. Toto v souvislosti s pozdějšími dodávkami a obavou, že by telefonování v době, kdy už mám čas, mohlo být vykládáno všelijak, mi způsobovalo dost problémů, ale podřídil jsem se a mí zákazníci si prostě zvykli. V době největšího zájmu o tisk jsem ho často ještě neprodával, ale teprve přebíral.

Tečku za tím vším a rozchod s firmou učinila neuznaná reklamace. Důvod – nezabezpečené místo. Myšleno to bylo tak, že pokud řidič dorazil včas a složil tisk do bedny před krámem, není na ní zámek. Malá změna, o které jsem se vlastní chybou dozvěděl pozdě. K tomu není co říct. Celou dobu se tam skládalo, nikdy nebyl ani jeden balík rozdělaný, poškozený ani nikdy nechyběl. Konkurenční společnost tam skládá časopisy doteď. Do vedlejší bedny skládají pekaři. Ještě se nikdy nic neztratilo!

Naprostou ironií je to, že jsem v pondělí 27.9. reklamoval 2 ks Světa motorů a prosil o doposílku  alespoň jednoho kusu – měl jsem stálého zákazníka, ani jednou si jej nezapomněl vyzvednout. Ve středu 29.7. jsem měl opět na dodacím listu 2 ks Světa motorů  a opětovně ani jeden v balíku. Zase jsem telefonicky reklamoval nedodání. Vyfakturováno k zaplacení jsem měl …. ano 4 ks…

A tak, abych si zachoval duševní zdraví, jsem se rozhodl, že než takto, tak raději nijak. Distributorovi přeji, ať si těch pár časopisů, co jsem nedostal a zaplatil, ve zdraví užije.

Protože vím, že nejsem zdaleka sám, kdo to takto vyřešil, nezbývá mi nic jiného než doufat, že i na trh s novinami brzy dorazí konkurence.

Autor: Jiří Kroupa | pondělí 8.11.2010 16:50 | karma článku: 16,67 | přečteno: 1950x
  • Další články autora

Jiří Kroupa

Už vím kdo dnes dělá za 30,- Kč na hodinu...

„Haló.“ „Dobrý den, gynekologická ambulance, sestra Nováková.“ „Dobrý den, Novotná.“ „Co potřebujete, paní Novotná?“ „Chtěla bych se objednat na prohlídku.“ „Ahááá, mám tady nejbližší volný termín v lednu.....“

13.12.2007 v 20:26 | Karma: 21,62 | Přečteno: 1869x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kroupa

To jsem koukal....

„Dobrý den“ „Dobrý den, co pro Vás mohu udělat?“ „Prosila bych ty noviny, co v nich je ten návod“ „Myslíte MF Dnes a návod na používání zdravotnictví?“ „Ano, to je to, co myslím“

23.11.2007 v 21:45 | Karma: 17,90 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kroupa

Agrární komora chce, aby se přimíchávání biosložky do nafty ...

od příštího roku zvýšilo. Tolik včerejší ČTK. I já jsem pro. Přidávejte si do nafty a pak i benzínu, co Vás napadne.

20.11.2007 v 21:33 | Karma: 15,17 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kroupa

Takhle skvěle se mám já. A co Vy?

Fakticky. Nic mi nechybí. 1. Jsem relativně zdravý. 2. Mám kde bydlet. 3. Mám co jíst. 4. Mám práci, která mě baví. 5. Manželka moc nezlobí. 6. Obě dcery zdárně studují. Co víc si může člověk přát?

4.11.2007 v 20:39 | Karma: 20,76 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Osobní

Jiří Kroupa

Mělo by se udávat? Tedy práskat?

Skoro soused. Pětapadesát. Běloch. Chlap v nejlepších letech, dalo by se říct. Ale. Má to jedno ale.

23.10.2007 v 22:42 | Karma: 8,59 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1251x
Živnostník, který se jen tak nenechá někým, natož něčím vytočit. Táta dvou studujících dcer. Manžel mé první a i poslední manželky :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené stránky