Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovensko - Bratislava - město průmyslové revoluce

Město mnoha tváří a technologického vývoje. Město ekonomické naděje pro celé Slovensko. Stejně jako další větší města na Slovensku (např. Žilina, Košice), žila v minulosti Bratislava především z průmyslové výroby. Tedy i při dnešním pohledu se dá v mnohém srovnávat s naší českou Ostravou. Nechť si každý udělá sám názor na to, jaká města se mu líbí, ale já měl vždycky k těmto městům daleko.

Bratislava je obrovskou nadějí pro Slovensko, vždyť co lidé znají, Bratislavu a Tatry. Do Tater jezdí turisti, do Bratislavy zase především obchodníci. V tomto městě nejvíce podniků a firem, i když ty velké průmyslové obrovské a špinavé kolosy ustupují a staví se nové moderní vysoké bytové zástavby.

Podle toho se také Bratislava ale potýká s kvalitou života ve městě. Je zde velice málo parků, zeleně, prostoru. Všechno je nasázeno na jedné a nebo na druhé straně Dunaje, ale v podstatě všechno na sobě. Ceny jsou tu oproti ostatnímu Slovensku také nadměrné, proto mnozí slováci, stejně jako mnozí češi do svého hlavního města rozhodně nejezdí nakupovat, když už tam vůbec jedou :-)

Dá se říci, že mnoho zajímavostí tady na turistu nečeká, kromě spousty obchodních center jako např. Polus City Center, Ikea, Avion, atd.

Co se dopravy týče, zkoušet se autem dostat někde úplně do centra je buď placená a drahá záležitost a nebo téměř nemožná a čas zabírající. Centrum však nezabírá zdaleka tolik plochy, jako u jiných velkých měst, proto ve zbytku Bratislavy se dá jezdit velice plynule, i když po nepříliš kvalitních cestách, ale parkovat se tu dá celkem obstojně.

Co jsem tedy za tuto svoji turistickou část návštěvy Bratislavy navštívil?

Ihned po příjezdu podél dálnice z Brna, po projetí tunelem se po pravé straně rýsuje protihluková stěna a za ní ZOO v Bratislavě. Ne příliš příhodné místo, zdálo se mi, když si pomyslím, kde leží ZOO např. v Olomouci, Brně, Vídni, Bojnici, atd. Všude je to v klidu v přírodě, tady je ZOO jednou stranou lemována dálnicí a z druhé strany slovenskou televizí a hned za ní paneláky. Mnoho bratislaváků mi nedoporučovalo její návštěvu, takže nemohu posoudit její kvalitu zevnitř.

Určitě jedním z mnoha mostů, které spojují obě části Bratislavy přes Dunaj je most, na jehož konci na třech nohách vyrostla nahoře kavárna. Zajímavostí je, že výtah nahoru vede právě v podstavném pilíři, který je zešikma, tudíž i samotná logika výtahu zde dává jakousi moderní dimenzi. Do kavárny se však nedostane jen tak někdo, musíte zde mít domluvenou rezervaci a tučný obnos na bankovním kontu a nebo vyšší eurové bankovky v peněžence.

Určitě ale mezi zajímavosti patří také televizní věž, která se tyčí na kopci nad Bratislavou za hlavním vlakovým nádraží, kde si můžete za cca 3 EURa vyjet výtahem nahoru do nejvyššího patra, kde je restaurace, ale také krásný výhled na celou Bratislavu na všechny světové strany.  Cesta nahoru k věži je pro neznalce a také pro navigaci však téměř půlhodinovým zážitkem :-)

Bratislavský hrad dostal nový, bílý kabát, někomu se líbí a někomu zase ne. Každopádně v noci více osvětlená bílá vyzařuje světlo :-) Kolem hradu je pěkný menší park s několika slušnými místy na rozhled po Bratislavě. Ihned vedle hradu je Parlament a samozřejmě parlamentní jídelna s příznačným názvem Parlamentka Restaurant :-)

Skutečnou chloubou pro místní podnikatele je také hotel Carlton SAS přímo na náměstí v centru města, kde většinou přebývají hvězdy, které se na Slovensko přijedou podívat. Noc tu není nejlevnější, vychází to sice asi jako ubytování na jednu noc v hotelu v česku, nesmíme však zapomenout převést potom konverzi měn z EUR na Kč :-)

Minerální voda 8 EUR, káva 12 EUR, standardní jídlo cca 25-35 EUR. Vevnitř tedy ovšem vskutku luxusní a když si při své poslední návštěvě Bratislavy Madonna objednávala dva pokoje, jeden pro sebe a druhý pro své plyšáky, velice si ho chválila. No, mě stačila ta večeře, nocleh jsem prozatím oželel :-)

Ihned na náměstí je také největší chlouba slovenského lidu - Národní divadlo. Nebýt vedle něj hned McDonald, možná i mě by se daleko víc líbilo :-)

Z náměstí se potom dá vydat několika dalšími uličkami s mnoha menšími hotely, budovami se zahraničními vlajkami, cestou narazíte také na několik soch, z nichž jen tak ve světě asi nenarazíte na sochu, která leze z kanálu :-)

Shrnutí návštěvy? Bratislava jako turistické město na mě moc veliký dojem neudělala. Po cestách na Slovensku jsem zažil již více daleko hezčích měst, z nichž mohu jistě doporučit např. Poprad, Oravskou Polhoru, Banskou Bystricu a další menší vesničky v přírodě.

Hodnocení: 3 z 10

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hošek | středa 9.4.2014 17:37 | karma článku: 9,27 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.