Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

Let je z Katowic, kam se jednoduše lze dopravit z Cieszyna s autobusem společnosti BusBrothers, což je polská strana Českého Těšína, kam jede spoustu přímých vlaků. Cena za polský autobus je 10 zlotých, takže nějakých 65 korun, což je dost příjemná cena oproti 190 korunám za vlak do Těšína. Každopádně opakovat svoji cestu přímým vlakem Praha - Waršava, který jede i přes Katowice, se mi nechtělo. Sice to má svoje výhody doma se nalodit na vlak a jet přímo do Katowic, cena 900 korun už ale tak příjemná není. Proto varianta s autobusem, navíc jsem to chtěl tak trošku i zkusit dle rad z diskuze opravdových low-cost cestovatelů :-)







Mám pocit, že se té země pořád nemůžu nabažit - ta kultura, okolí, mentalita a ochota lidí, čisto, klid, no prostě paráda. Stockholm jako hlavní město je samozřejmě rušnější, ale také díky placeným poplatkům za vjezd švédských aut do centra města se tu dá normálně pohybovat a smog tu není zdaleka tak viditelný, jako jinde. Ať jde člověk kamkoliv, vidí všude zeleno, parky, sportující lidi, dětská hřiště, tzv. camping area. Opravdu se od nich máme ještě hodně co učit. Jen s tím počasím to trošku nevyšlo. Odjížděli jsme z domu za 24 stupňů a ve Švédsku po celé dny trpíme 28 stupni. Je tu ale hodně kde se schovat a taky pitná voda je tu všude a místní považují za hřích si ji kupovat balenou se zálohovanými PET lahvemi. Ekologie tu hraje prim a při takových vedrech, když člověk prostě pít musí, se určitě pitná a chladná voda zdarma na každém kroku velmi hodí.







První den ve Stockholmu přišla odpoledně na řadu prohlídka blízkého okolí hostelu, kde jsme byli ubytováni. Mimochodem další úžasná věc - výběr hostelu přes internet, zaslání SMS s přístupovými kódy na vstupní dveře hostelu a potom do konkrétního pokoje s číslem postelí, které tu jsou pro nás připraveny. Příjemným zpestřením je také wifi zdarma a povlečení v ceně, což není v severských zemích obvyklé. Prostě hostel bez recepce, díky čemuž také cena ubytování byla velmi příjemná, zatímco na komfortu se to nepodepsalo. Hostel Acco je v klidné a pěšky z města naprosto dostupné lokalitě, je tu ale i metro a případně spoustu místa na parkování. Naproti přes silnici je obrovský park, u kterého už jsem bydlel minule, v jiném hotelu. Takže prostředí celkem známé. Přesto nakupujeme jídlo a pití a vydáváme se do parku a okolí poznávat a odpočívat.

Další den už máme v plánu vyrazit do centra města, obejít královský palác, krásné stinné a lidmi přeplněné uličky centra města, navštívit světově známé Vasa muzeum s lodí Vikingů ze 17.století, která se zde v temné místnosti vystavuje na obdiv už několik desítek let po jejím vyzdvižení na mořský povrch. Vstupné je pro studenty 80 SEK, což je celkem přijatelné.







Dále byl na řadu Skanzen, kde jsou krásné malé dřevěné dobové chaloupky s mechovou střechou. Je tu i několik dobových obchodů a také typických švédských zvířat. Všude jsou pracovníci v krojích, kteří všechny návštěvníky ochotně zdraví a vypráví jim o tom "svém" domečku. Procházka po celém skanzenu pomocí mapky je ovšem stále docela zmatená a tak návštěvník má docela problém, aby prošel opravdu celý skanzen a nic nevynechal. Na konci procházky téměř u východu je potom ještě aquárium/terárium s mořskýma rybama a hadama. Platí se tu však druhé, docela vysoké vstupné, což už většinu lidí odradí.







Poslední den pobytu ve městě se chci podívat trošku na druhou stranu centra, do míst, kde jsem ještě nebyl. Po procházce přes obrovský most mezi dvěma ostrovy, který dlouho býval jedním z nejdelších v Evropě a uprostřed je spoustu zámků lásky uzamčených na mřížích mostu, jsme dorazili k známé City Hall, kde je pěkný park u moře, vyhlídková věž i místnosti k nahlédnutí (viz můj minulý článek o Stockholmu). Nabrali jsme vodu a šli dále do centra města, prošli rušné uličky okolo královského paláce a národní opery a šli dál do míst, která už ani na mapě nejsou vyznačena jako turisticky zajímavá. Narozdíl od ostatních měst, jejíž centra jsou upravená a uklizená pro turisty, ale zbytek je zašedlý a špinavý, Stockholm mě opět velmi příjemně potěšil. Po krátké pauze v parku jsme vyrazili zpět na autobus, který nás měl odvést na letiště.

Díky mojí kartě s delfínem od mBank jsme však měli opět jízdu zdarma (jakožto i cestu do města), jelikož v autobusech, které tu na letiště operují již není možné platit v hotovosti, ale pouze kartama. Jejich terminály však neumí číst čipy, ale jen magnetické proužky, což prostě u mojí karty na mBank nešlo ani jednou :-) No, takže ušetřeno cca 1.000 Kč za autobusy z/na letiště ;-)







Švédsko mě opět znovu přivítalo vlídně, opět jsem odjížděl spokojený a nadšený z této země a hlavně zdejších lidí a švédské mentality a pracovitosti, životního stylu a jednání. Jako dárek na rozloučenou jsme ještě v lese u letiště potkali losa, který nechápavě koukal a my z něj byli nadšení.

Už se těším na další zdejší návštěvu, tentokáte za polárním kruhem.

Hodnocení: 8 z 10ti

Úroveň angličtiny: 10 z 10ti

Autor: Jiří Hošek | neděle 1.6.2014 17:49 | karma článku: 9,62 | přečteno: 819x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - město 14ti ostrovů

Město mnoho neopěvované, světově a mediálně příliš nepropagované, o to však lépe situované, turisty nepřeplněné a krásné - to je Stockholm. Severské země byli vždy mým lákadlem, proto se tam také poslední 3 roky vypravuju rok co rok. V létě tu není takové teplo, je tu krásná příroda a hlavně vyjímečně vyspělá společnost. Možnost povídat si anglicky prakticky kdykoliv a s kýmkoliv, ochota místních obyvatel a jejich vytříbený styl chování, to je to, co dokážu na severských zemích velice ocenit.

9.5.2014 v 17:46 | Karma: 9,95 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.