Slovensko - Bratislava - město průmyslové revoluce

Město mnoha tváří a technologického vývoje. Město ekonomické naděje pro celé Slovensko. Stejně jako další větší města na Slovensku (např. Žilina, Košice), žila v minulosti Bratislava především z průmyslové výroby. Tedy i při dnešním pohledu se dá v mnohém srovnávat s naší českou Ostravou. Nechť si každý udělá sám názor na to, jaká města se mu líbí, ale já měl vždycky k těmto městům daleko.

Bratislava je obrovskou nadějí pro Slovensko, vždyť co lidé znají, Bratislavu a Tatry. Do Tater jezdí turisti, do Bratislavy zase především obchodníci. V tomto městě nejvíce podniků a firem, i když ty velké průmyslové obrovské a špinavé kolosy ustupují a staví se nové moderní vysoké bytové zástavby.

Podle toho se také Bratislava ale potýká s kvalitou života ve městě. Je zde velice málo parků, zeleně, prostoru. Všechno je nasázeno na jedné a nebo na druhé straně Dunaje, ale v podstatě všechno na sobě. Ceny jsou tu oproti ostatnímu Slovensku také nadměrné, proto mnozí slováci, stejně jako mnozí češi do svého hlavního města rozhodně nejezdí nakupovat, když už tam vůbec jedou :-)

Dá se říci, že mnoho zajímavostí tady na turistu nečeká, kromě spousty obchodních center jako např. Polus City Center, Ikea, Avion, atd.

Co se dopravy týče, zkoušet se autem dostat někde úplně do centra je buď placená a drahá záležitost a nebo téměř nemožná a čas zabírající. Centrum však nezabírá zdaleka tolik plochy, jako u jiných velkých měst, proto ve zbytku Bratislavy se dá jezdit velice plynule, i když po nepříliš kvalitních cestách, ale parkovat se tu dá celkem obstojně.

Co jsem tedy za tuto svoji turistickou část návštěvy Bratislavy navštívil?

Ihned po příjezdu podél dálnice z Brna, po projetí tunelem se po pravé straně rýsuje protihluková stěna a za ní ZOO v Bratislavě. Ne příliš příhodné místo, zdálo se mi, když si pomyslím, kde leží ZOO např. v Olomouci, Brně, Vídni, Bojnici, atd. Všude je to v klidu v přírodě, tady je ZOO jednou stranou lemována dálnicí a z druhé strany slovenskou televizí a hned za ní paneláky. Mnoho bratislaváků mi nedoporučovalo její návštěvu, takže nemohu posoudit její kvalitu zevnitř.

Určitě jedním z mnoha mostů, které spojují obě části Bratislavy přes Dunaj je most, na jehož konci na třech nohách vyrostla nahoře kavárna. Zajímavostí je, že výtah nahoru vede právě v podstavném pilíři, který je zešikma, tudíž i samotná logika výtahu zde dává jakousi moderní dimenzi. Do kavárny se však nedostane jen tak někdo, musíte zde mít domluvenou rezervaci a tučný obnos na bankovním kontu a nebo vyšší eurové bankovky v peněžence.

Určitě ale mezi zajímavosti patří také televizní věž, která se tyčí na kopci nad Bratislavou za hlavním vlakovým nádraží, kde si můžete za cca 3 EURa vyjet výtahem nahoru do nejvyššího patra, kde je restaurace, ale také krásný výhled na celou Bratislavu na všechny světové strany.  Cesta nahoru k věži je pro neznalce a také pro navigaci však téměř půlhodinovým zážitkem :-)

Bratislavský hrad dostal nový, bílý kabát, někomu se líbí a někomu zase ne. Každopádně v noci více osvětlená bílá vyzařuje světlo :-) Kolem hradu je pěkný menší park s několika slušnými místy na rozhled po Bratislavě. Ihned vedle hradu je Parlament a samozřejmě parlamentní jídelna s příznačným názvem Parlamentka Restaurant :-)

Skutečnou chloubou pro místní podnikatele je také hotel Carlton SAS přímo na náměstí v centru města, kde většinou přebývají hvězdy, které se na Slovensko přijedou podívat. Noc tu není nejlevnější, vychází to sice asi jako ubytování na jednu noc v hotelu v česku, nesmíme však zapomenout převést potom konverzi měn z EUR na Kč :-)

Minerální voda 8 EUR, káva 12 EUR, standardní jídlo cca 25-35 EUR. Vevnitř tedy ovšem vskutku luxusní a když si při své poslední návštěvě Bratislavy Madonna objednávala dva pokoje, jeden pro sebe a druhý pro své plyšáky, velice si ho chválila. No, mě stačila ta večeře, nocleh jsem prozatím oželel :-)

Ihned na náměstí je také největší chlouba slovenského lidu - Národní divadlo. Nebýt vedle něj hned McDonald, možná i mě by se daleko víc líbilo :-)

Z náměstí se potom dá vydat několika dalšími uličkami s mnoha menšími hotely, budovami se zahraničními vlajkami, cestou narazíte také na několik soch, z nichž jen tak ve světě asi nenarazíte na sochu, která leze z kanálu :-)

Shrnutí návštěvy? Bratislava jako turistické město na mě moc veliký dojem neudělala. Po cestách na Slovensku jsem zažil již více daleko hezčích měst, z nichž mohu jistě doporučit např. Poprad, Oravskou Polhoru, Banskou Bystricu a další menší vesničky v přírodě.

Hodnocení: 3 z 10

Autor: Jiří Hošek | středa 9.4.2014 17:37 | karma článku: 9,27 | přečteno: 814x