Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

Letiště

Letišť má Londýn hned několik, nejznámější pro nízkonákladové cestovatele jsou vzdálenější od centra Stanstead, Luton, Gatwick a více známé je mezinárodní letiště Heathrow, odkud se dostanete do jakéhokoliv koutu světa. Jezdí sem i metro, a letiště okupuje hned několik zastávek a na uměleckém ztvárnění grafiky plánku metra tvoří krásnou smyčku. Z okolních letišť jezdí vždy několik soukromých dopravdů, nejlepší, nejrychlejší, nejlevnější a nejpohodlnější je asi cesta se společností Easybus, kde jezdí autobusy každou hodinu a je tam dá se říci vždy místo. Lístek je sice nejlepší koupit dopředu přes internet, kde se zaplatí a vytiskne přímo jízdenka, ale i pokud přijdete dřív a řidič má místo, dá se s ním bez problémů domluvit, aby jste mohli jet i dříve. To také zakládá prostou a jednoduchou myšlenku, jak lze lehce dosáhnout toho, aby jste nemuseli platit ani tuto cestu autobusem :-) Jinak cesta je pohodová, řidič se snaží většinou i vtipkovat různými metodami, aby vás přiměl k připoutání se atd. :-) Občas jsem měl pocit při vjezdu na kruhov objezd v protisměru a hlavně plné rychlosti, že je to sebevrah, ale cestou zpátky už jsem si uvědomil, že jede vlastně dobře a stejně rychle jako ostatní a tedy - bezpečně. Jinak letenky do Londýna lze zakoupit dnes velice jednoduše, létá sem skoro každý, je to vůbec nejoblíbenější město nízkonákladových dopravců. Nejlevnější je se sem dostat z Polska (Katowice, Wroclav, Poznaň, Krakow) a nebo v Bratislavy. Já letěl z Brna, protože jsem vychytal moc pěknou akci snad za 10 Eur.

Trafalgar Square

Místo, kde jsem začal je Trafalgar Square, kde kupodivu po ránu v únoru nebylo ani nějak extra moc turistů až na jeden autobus číňanů. Hned u tohoto náměstí se rozkládá National Gallery, kde jsem samozřejmě nemohl chybět. Ono většina památek v Londýně je Entrance Free, takže ideální příležitost se jít při průchodu městem někam ohřát :-)

Cestování po městě

Jinak co se týče cestování po městě, jak píše průvodce. Kdo jede do Londýna poprvé, cestuje za draho, ale rychle a pohodlně metrem. Kdo už to tu trošku zná, cestuje levněji autobusem. Metro je tu skutečně dobře vyřešené a nebo pouze 3 jednoduché trasy jako u nás, ale má jich asi 12, každou pojmenovanou se svoji barvičkou, ale neznalý člověk stejně pěknou chvilku kouká, než se zorientuje. Plánek je k vidění např. ZDE. Po zemi zde jezdí i klasické tramvaje, ale zejména potom známé doubledeckery, i když v trošku modernější podobě.

Picadilly Circus

Snad každý turista musí zavítat na místo, kde vlastně není vůbec nic jiného než stanice metra, velmi rušná křižovatka aut, spoustu domů okolo a hlavně proudících lidí, zejména ale potom jeden obrovský barák ověšený reklamami. Těžko říct, co je na tom tak zajímavého, že to nechybí v žádných průvodcích a na internetu, tak to raději zmíním také :-) Naštěstí na stejné ulici začíná vlastně jakási křižovatka těch nejzákladnějších a největších ulic v Londýně, jako např. Oxford Street, kde sídlí např. University of the Arts a také spoustu a spoustu těch slavných, malých, turistických obchůdků.

China Town

Po jedné z těchto ulic dojdeme až do China Town, kde se ocitneme rázem v jiném světě a jiné kultuře. Vstupem přes bránu vejdeme na území, kde mnohé výlohy ani nenabízejí žádné informace v angličtině, ale pouze v čínštině. Lidé však i tady nutno podotknout vypadají celkem přátelští a výlohy tu mají velmi pěkně naaranžované, zvláště pak ty s lahůdkama :-)

Večerní Londýn

Nutno podotknout, že i v noci je Londýn nádherně osvětlený a je zde co vidět. A my "rychlocestovatelé" musíme využít veškerý čas, takže noční vyjížďka Londýnem a také jeho procházka je skutečně dobrý nápad. Dokonce narozdíl od některých jiných evropských měst jsem se zde cítil večer naprosto bezpečně. Jsou samozřejmě i zde čtvrti, kterým je radno se raději vyhýbat, ale takové to centrum a ty známější místa se dají považovat za bezrizikové. Já jsem zvolil noční London Bridge, Tower Bridge, Tower. Buckinghamský palác, Big Ben a nějaké ty mrakodrapy, které večer vynikly ještě více než přes den.

London Bridge, Belfast, Tower Bridge

Jelikož jsem sehnal bydlení nedaleko Tower Bridge, tak jsem hned po ránu zamířil tímto směrem a prošel po nábřeží po Queens Walk, kolem London Bridge, kolem městského úřadu směrem k Tower Bridge, kde jsem po cestě minul bojovou námořní loď Belfast a přes řeku Temži sledoval obrovskou okurku, jak nazývají mnozí novodobou stavbu, kde nikdo neví, čemu se vlastně podobá. Tower Bridge vypadal krásně, cena za vstup na horní plošinu už zase tak krásná nebyla, ale i přechod přes něj směrem k pevnosti Tower bohatě stačil :-)

Tower

Snad každý turista sem zavítá. Kdo by si přece nechal ujít korunovační klenosty Anglie, to by byl skoro hřích tuto atrakti vynechat při návštěvě Londýna. A zdejší lidé si to taky velmi uvědomují, takže vstupné 17 liber (14 za studenta s nepropadnutým ISICEM) je celkem nářez. Průchod Towerem je však celkem zajímavý a korunovačních klenotů je tu naštěstí dostatek na to, aby jste při tomto zkoumání dokázali na tu cenu za vstupné zapomenout :-)

St. Paul Cathedral, Millenium Bridge

Po cestě z toweru se vydávám za výhledem na "okurku" a také k obrovským mrakodrapům, kde sídlí Londýnksá burza, celosvětově důležitá pro ekonomiku naší země, Bank of England a několika dalších zajímavých památek a budov. Hustota lidí ve velmi slušném oblečení dává jasně najevo, že zde se skutečně obchoduje se světem. Snad nejhezčí pohled na St. Paul Cathedral je z kavárny muzea Tate Modern, kde je krásný výhled i na most pouze pro pěší známý jako Millenium Bridge. I Tate Modern jako muzeum není špatné, jen je to obrovská budova bývalé továrny a pečlivý průchod bez vynechávání by zabral téměř celý den.

Big Ben

Jednou to muselo přijít. Evergreeny Londýna následovali po drobném dopoledním oddychu chozením po městě, je na čase se vrhnout do záplavy turistů.

Whitehall, Parlament

Po cestě směrem ke krásnému rozlehlému parku vedle Buckingamského paláce narazíte na ulici Whitehall, kde je sídlo parlamentu, kde se dá bránou dojít až na nádvoří, kde probíhá střídání stráží. Ono teda začíná u Buckinghamského paláce, ale na koních dojedou všichni až sem, kde se také trošku pochlubí,

Buckinghamský palác

...aneb spoooustu lidí před jednou budovou s pozlacenou bránou s domněním, že se na ně královna Alžběta bude snad koukat z okna nebo co :-)

Hyde Park

Po cestě směrem na Hyde Park narazíme na Vítězný oblouk, velice podobný jako např. v Římě. Po přechodu přes velmi frekventovanou křižovatku vidíme znak typický pro londýnské metro s názvem Hyde Park. Odsud začíná největší park v Evropě, který i na mapě zabírá velmi značnou rozlohu. Lidé se chodí relaxovat, hodně také běhat, na procházky se psy, učit se, pinkikovat, atd. Je to svým stylem dost podobné místo jako uměle vytvořený ostrov s cyklostezkou a několika parky ve Vídni.

Science museum

Lákalo mě také podívat se do Science muzea, ale musím opět potvrdit, že je to tak obrovská budovat a tolik výstav najednou, že projít důkladně vše v normálním časovém horizontu (pro mě max. hodina) je nad lidské síly. Přízemí ovládá obchod s nejrůznějšími technickými vychytávkami a udělátky, další patra (celkem snad 5) zde vystavovali vědu, techniku, lékařství, genetiku, matematiku, historii počítačů, simulátory, vynálezy, atd.

Lidí zde bylo taky celkem slušně, jelikož vstupné, jak jsem již psal bylo jako téměř všude v ostatních muzeích zdarma. Je to zřejmě obchodní lákadlo na lidi, jelikož muzeí a míst k navštívení, je tu např. oproti Bratislavě opravdu nesčetněkrát více. Ihned vedle Science Museum stojí Natural Museum, tam jsem ale již bohužel z časových důvodů nezavítal.

London Eye

Londýnské oko je další ze světových rarit, s výhledem na celý Londýn si za cca 15 liber můžete v kabince s několika dalšími lidmi projet jedno kolečko a při tom nadšení také vystát někdy i několikahodinovou frontu, ve které se mi naštěstí na sklonku února nechtělo čekat :-)

Harrods

A na závěr trošku obchodní kultury, návštěva největšího a nejluxusnějšího obchodního domu ve Velké Británii, Harrodsu. Už ani dovnitř vás nepustí, pokud nejste dostatečně slušně oblečení a batůžek na zádech vám ochotně nakáže ochranka u vstupu sundat. Poté můžete procházet postupně všechny patra obchoďáku, kde je snad opravdu úplně všechno,  od luxusních jídel, přes pití, jídlo, oblečení, až pro sportovní potřeby, zlatnictví, atd. Ceny tomu všem luxusu samozřejmě odpovídají, i když např. lyže tady nestály až zas tolik. Že by to bylo tím jistým omezením, co s nimi v Londýně? :-)

Z londýna si určitě vezu velmi dobré vzpomínky, musím říci, že lidé se tu k sobě chovají skutečně slušně, omlouvají se už jen když omylem vstoupí do cesty, vypadají přátelsky, lidsky, přívětivě. Je tu spoustu kultur, které spolu dokážou bez problémů žít a to určitě jen posiluje toto pěkné, město se 7 mil. obyvateli (neoficiálně až 11 mil.). Za shlédnutí určitě stojí také Greenwich, Wimbledon, Stamford (fotbalový stadion Chelsea) a další.

Hodnocení: 10 z 10

Autor: Jiří Hošek | neděle 25.5.2014 17:56 | karma článku: 9,29 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - město 14ti ostrovů

Město mnoho neopěvované, světově a mediálně příliš nepropagované, o to však lépe situované, turisty nepřeplněné a krásné - to je Stockholm. Severské země byli vždy mým lákadlem, proto se tam také poslední 3 roky vypravuju rok co rok. V létě tu není takové teplo, je tu krásná příroda a hlavně vyjímečně vyspělá společnost. Možnost povídat si anglicky prakticky kdykoliv a s kýmkoliv, ochota místních obyvatel a jejich vytříbený styl chování, to je to, co dokážu na severských zemích velice ocenit.

9.5.2014 v 17:46 | Karma: 9,95 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.